ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου 2011, 17:28Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Μαΐου 2011
Οι αρχές της Μόσχας απαγορεύουν το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές της Μόσχας να ανακαλέσουν την απαγόρευση για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Μόσχα, που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου.

Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας είπε στον διοργανωτή της εκδήλωσης Nikolai Alekseyev και επιβεβαίωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι το αίτημά του για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας απορρίφθηκε, λόγω πολυάριθμων αντιδράσεων που συνάντησε από τους πολίτες.

«Οι αρχές της Μόσχας πρέπει να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την απαγόρευση του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Οι δήθεν ανησυχίες του κόσμου όσον αφορά την ηθική, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για τον περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφιφυλοφίλων και των διεμφυλικών ατόμων», δήλωσε η Nicola Duckworth, Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

[caption id="attachment_6926" align="alignright" width="250" caption="Amnesty International (Photo: Jerome Yau)"][/caption]

«Η σωστή απάντηση σε τέτοιες αντιδράσεις δεν είναι να υποχωρούμε στις απαιτήσεις τους, αλλά να διασφαλίζουμε ότι όσοι θέλουν να ασκούν νόμιμα τα δικαιώματά τους, μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια και  με αξιοπρέπεια».

Τα τελευταία έξι χρόνια απαγορευόταν στους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Μόσχα να διοργανώσουν μία εκδήλωση Υπερηφάνειας. Εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, διαλύθηκαν με τη βία από την αστυνομία.

Τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ρωσία παραβίασε το δικαίωμα της ελευθερίας της συνάθροισης των ακτιβιστών, επιδιώκοντας να τους παρεμποδίσει να διοργανώνουν Φεστιβάλ Υπερηφάνειας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «με τόσες τόσο έκδηλα προσβλητικές, παράνομες εκκλήσεις, όπως προσχήματα για την απαγόρευση, οι αρχές επιδοκίμασαν εμμέσως τις προθέσεις των ατόμων και των οργανώσεων που πρόδηλα και σκόπιμα επιχείρησαν να διαλύσουν μία ειρηνική διαδήλωση, κατά παράβαση του νόμου και της δημόσιας τάξης».

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Αγ. Πετρούπολη, πρόσφατα πέτυχαν πολλά όσον αφορά την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Δικαστήριο της Αγ. Πετρούπολης απεφάνθη για πρώτη φορά, ότι η εκεί απαγόρευση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ήταν παράνομη.

Χτες, επιτράπηκε μία ειρηνική συγκέντρωση στην πόλη, στην οποία παραβρέθηκαν περισσότεροι από εκατό ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, λεσβιών, αμφιφυλοφίλων και διεμφυλκικών.

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο ακτιβιστές από όλη τη Ρωσία δέχθηκαν επιθέσεις διότι μίλησαν ανοιχτά για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, των λεσβιών, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών.

«Οι ρώσικες αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και οι διεμφυλκικοί στη Ρωσία θα μπορούν να εκφράζονται και να διοργανώνουν δημοσίως εκδηλώσεις δίχως παρεμπόδιση ή απειλές βίας», είπε η Nickola Duckworth.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει κάποια σημάδια μεγαλύτερης ανοχής απέναντι στις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς στη Ρωσία, αλλά ακόμα βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις ευρέως διαδεδομένες. Η Μόσχα θα έπρεπε να πρωτοστατεί στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, των λεσβιών, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών και όχι να τον παρεμποδίζει.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.