«ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ»: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2011, 16:05Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 Φεβρουαρίου 2011

«Κάντε το σωστό»: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν την Βόρεια Αφρική

(Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2011) Ενώ το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζει την σύγκλησή του στις 24 Φεβρουαρίου προκειμένου να συζητήσει την αυξημένη εισροή ατόμων, μετά τις πρόσφατες αναταραχές στην Βόρεια Αφρική, η Διεθνής Αμνηστία απεύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και κατέκρινε την κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των κρατών – μελών. «Αυτή η εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση υπογραμμίζει τις αποτυχίες της παρούσας στρατηγικής», δήλωσε ο Νίκολας  Μπέγκερ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας. «Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που αναγκάζουν τους ανθρώπους να τραπούν σε φυγή. Το να βάζουμε εμπόδια στον δρόμο τους, δεν αποτελεί λογική αντίδραση. Αντί να εστιάζουμε στην αστυνόμευση των συνόρων της ΕΕ, πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι ανάγκες των ανθρώπων των πλοιαρίων είναι υψίστης σημασίας».

Σε μια επιστολή προς το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να αναθεωρήσουν τις προσεγγίσεις τους ως προς τις μεταναστευτικές προκλήσεις, και να εστιάσουν στον αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές φραγής της παράτυπης μετανάστευσης της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Μπέγκερ. «Οφείλουμε να εγγυηθούμε την πρόσβασή τους στην διαδικασία ασύλου και παράλληλα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα πρωταρχικά αίτια της μετανάστευσης, υποστηρίζοντας την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Οφείλουμε επίσης να επανακινήσουμε τον διάλογο για την ανάπτυξη αξιόπιστων και προσβάσιμων νόμιμων οδών μετανάστευσης προς την ΕΕ.»

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τονίσει την ανάγκη για όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της θαλάσσιας υπηρεσίας Frontex, να συμβαδίσουν πλήρως με τα διεθνή πρότυπα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσφυγικών νόμων, καθώς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό περιλαμβάνει και την υποχρέωση ενημέρωσης εκείνων που καταφθάνουν για τα δικαιώματά τους. Οι οργανώσεις που παρέχουν επεξηγήσεις σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, κυρίως η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δικαιούνται να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης επιμείνει στην ανάγκη λήψης ασφαλιστικών δικλείδων προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική απέλαση ή απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών, προτού να τους δοθεί αποτελεσματική δυνατότητα αμφισβήτησης της απομάκρυνσής τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.