Η ΥΕΜΕΝΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2011, 23:01Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 Φεβρουαρίου, 2011

Η Υεμένη καλείται να τερματίσει την κλιμακούμενη καταστολή μετά την αναφορά για δύο θανάτους στην πρωτεύουσα

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τις υεμενικές αρχές να τερματίσουν την καταστολή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετά την αναφορά για το θάνατο δύο διαδηλωτών στη Σαναά.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες στην πρωτεύουσα μετά το ξέσπασμα της αναταραχής νωρίτερα αυτόν το μήνα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό νεκρών στους 16, περιλαμβανομένων των 13 που σκοτώθηκαν στη νότια πόλη του Άντεν.

Σύμφωνα με αναφορές, οι δύο διαδηλωτές πέθαναν αφότου πυροβολήθηκαν την Τρίτη βράδυ, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας, υποβοηθούμενες από άνδρες που περιγράφονται από μάρτυρες ως «κακοποιοί», εφόρμησαν εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που είχαν στήσει έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας έξω από το πανεπιστήμιο της Σαναά.

«Αυτή η ανησυχητική εξέλιξη υποδεικνύει ότι οι τυραννικές τακτικές που έχουμε δει να χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας με φονικό αποτέλεσμα εναντίον διαδηλωτών στο νότο της Υεμένης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Αν οι αρχές συνεχίσουν κατ’ αυτό τον τρόπο, αναπόφευκτα θα σκοτωθούν και άλλοι διαδηλωτές, ιδίως εφόσον πρόκειται να λάβουν χώρα περισσότερες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Υεμένη τις προσεχείς ημέρες. Πρέπει να επιτρέπεται στους πολίτες να συγκεντρώνονται και να διαμαρτύρονται ειρηνικά».

Η κατάσταση στο Άντεν παραμένει τεταμένη, με τους κατοίκους να αναφέρουν μια αδήλωτη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» εν μέσω έντονης παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας.

«Ο Ali ‘Abdu al-Khalafi υπήρξε η πιο πρόσφατη απώλεια στο Άντεν χθες, Πέθανε αφότου πυροβολήθηκε στο κεφάλι στις 22 Φεβρουαρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με αναφορές, άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλώσεων στην περιοχή Khormaksar της πόλης.

Άλλο ένα άτομο απεβίωσε στην Ta’izz στις 20 Φεβρουαρίου, αφότου τραυματίστηκε σε μια διαδήλωση εκεί στις 18 Φεβρουαρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα πάλι με αναφορές, άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία έχει πληροφορηθεί ότι ο ηγέτης μιας ομάδας της αντιπολίτευσης στη νότια Υεμένη έχει τεθεί υπό κράτηση.

Ο Hassan Ba’oom, ο οποίος διανύει την 7η δεκαετία της ζωής του και έχει κακή υγεία, συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 20 Φεβρουαρίου σε ένα νοσοκομείο του Άντεν, όπου δεχόταν θεραπεία για κάταγμα στο πόδι. Φέρεται να τέθηκε υπό κράτηση σε απομόνωση στην κεντρική φυλακή της Σαναά.
Ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Νότιο Κίνημα» φέρεται να είχε απευθύνει κάλεσμα για τη διοργάνωση μιας «Ημέρας Οργής» κατά της υεμενικής κυβέρνησης στο νότο.

«Αν ο Hassan Ba’oom κρατείται μόνο για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης, είναι κρατούμενος συνείδησης και πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και χωρίς όρους», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ.

«Οι αρχές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι λαμβάνει κάθε απαραίτητη ιατρική περίθαλψη χωρίς καθυστέρηση και ότι προστατεύεται από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση».

Δεκάδες άλλοι έχουν συλληφθεί μετά τις διαδηλώσεις στο Άντεν στις 16 Φεβρουαρίου. Πιστεύεται ότι κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν δικαστεί, στην κεντρική φυλακή της al-Mansurah.

Πληροφορίες υποβάθρου

Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Άντεν και σε άλλα μέρη της νότιας Υεμένης από το 2007 κατά των εκλαμβανόμενων διακρίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης εναντίον των κατοίκων του νότου και, όλο και περισσότερο, υπέρ της αποσκίρτησης του νότου της χώρας.

Μετά τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σαναά και σε άλλες πόλεις τις τελευταίες εβδομάδες, που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου και αλλαγή καθεστώτος, οι διαδηλωτές στο Άντεν άρχισαν να προβάλλουν παρόμοιες απαιτήσεις.

Το Νότιο Κίνημα είναι ένα κεντρικό συντονιστικό κίνημα πολιτικών ομάδων, κάποιες εκ των οποίων επιθυμούν την αποσκίρτηση του νότου της χώρας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.