ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΦΥΛΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2011, 13:17Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Φεβρουαρίου 2011
Κατηγορούνται δεσμοφύλακες, καθώς δεκάδες άνθρωποι πυροβολούνται και σκοτώνονται σε αιγυπτιακή φυλακή

Υπάρχει φόβος ότι δεσμοφύλακες αιγυπτιακής φυλακής στις σκοπιές έχουν πυροβολήσει και σκοτώσει δεκάδες κρατούμενους καθώς και έναν επισκέπτη, στη διάρκεια συνεχιζόμενης αναταραχής σε φυλακή κοντά στο Κάιρο.

Οι κρατούμενοι στη φυλακή al-Qatta al-Gadeed έχουν δώσει τα ονόματα 43 κρατουμένων στη Διεθνή Αμνηστία, για τους οποίους αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν εντός της φυλακής.

Η σορός ενός άνδρα που παρελήφθη σε νεκροτομείο του Καΐρου και προσδιορίζεται ως «προερχόμενη από την al-Qatta» το Σάββατο (19 Φεβρουαρίου) μπορεί να ανήκει σε μέλος οικογένειας που πυροβολήθηκε στη διάρκεια επίσκεψης προς έναν κρατούμενο, όταν ξέσπασαν πυροβολισμοί μία εβδομάδα νωρίτερα, δήλωσαν πηγές στο νεκροτομείο και τη φυλακή.

Επιπλέον 81 κρατούμενοι έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασε η αναταραχή στη φυλακή, στις 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν τις οικογένειες των κρατουμένων. Ένας υπάλληλος ασφαλείας αναφέρεται επίσης ότι έχει πεθάνει.

«Οι αρχές πρέπει να τερματίσουν τη χρήση φονικής βίας κατά των κρατουμένων και να επιτρέψουν σε όλους τους τραυματίες να λάβουν ιατρική περίθαλψη αμέσως», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις ταραχές στη φυλακή χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες οι δεσμοφύλακες χρησιμοποίησαν φονική βία», πρόσθεσε.

Οι σοροί ορισμένων κρατουμένων από τη φυλακή ήταν μεταξύ των 115 πτωμάτων από τουλάχιστον τέσσερις φυλακές που μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο Zenhom της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, τα περισσότερα εκ των οποίων έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, στον αυχένα και το θώρακα, δήλωσε ένας ιατροδικαστής, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αρκετοί συγγενείς κρατουμένων που έχουν παραλάβει σορούς δήλωσαν επίσης ότι οι κρατούμενοι είχαν υποστεί τραυματισμούς από σφαίρες στα ίδια σημεία του σώματος, υπονοώντας ότι τα τραύματα θα μπορούσαν να είχαν προέλθει από επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών.

Οι κρατούμενοι είχαν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι, αφότου είχαν πληροφορηθεί ότι άλλοι κρατούμενοι είχαν απελευθερωθεί στην Αίγυπτο μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, που τελικά οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ωστόσο, ξέσπασε αναταραχή στη φυλακή στις 29 Ιανουαρίου, αφότου οι υπάλληλοι της φυλακής απέρριψαν την έκκλησή τους.

Το πολιτικό προσωπικό και το προσωπικό ασφαλείας που διοικούν τη φυλακή υπό τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εσωτερικών εγκατέλειψαν τις θέσεις τους λίγο μετά την έναρξη της αναταραχής, δήλωσαν κρατούμενοι και οι οικογένειές τους στη Διεθνή Αμνηστία.

Τώρα, υπάρχει φόβος ότι εκατοντάδες κρατούμενοι στην al-Qatta al-Gadeed κινδυνεύουν από δεσμοφύλακες που φέρεται να έχουν πυροβολήσει και να έχουν χρησιμοποιήσει δακρυγόνα εναντίον τους.

Δεκάδες τραυματισμένοι κρατούμενοι λαμβάνουν στοιχειώδη περίθαλψη από συγκρατουμένους τους, καθώς δεν παρέχεται επαγγελματική ιατρική παρακολούθηση από τις αρχές, δηλώνουν οι κρατούμενοι και οι οικογένειές τους.

Ένας φαρμακοποιός που είναι κρατούμενος στη φυλακή, της οποίας οι περισσότεροι κρατούμενοι φέρονται να εκτίουν ποινές φυλάκισης για ποινικά αδικήματα, δήλωσε: «Είμαι φαρμακοποιός, όχι γιατρός. Αλλά οι ανάγκες απαιτούν να περιθάλπω τους κρατούμενους με οτιδήποτε διαθέσιμο… Βάζω Betadine (αντισηπτικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτήρια) σε σκισμένα κομμάτια εσωρούχων, για να δέσω τις πληγές των κρατουμένων, επειδή δεν υπάρχουν επίδεσμοι.

«Άλλοι κρατούμενοι υποφέρουν από διαβήτη και χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης, αλλά οι προμήθειες της κλινικής της φυλακής έχουν εξαντληθεί, ενώ άλλοι χρειάζονται επείγουσα θεραπεία για νοσήματα του ήπατος και των νεφρών. Δεν ξέρω τι να κάνω για τις περιπτώσεις αυτές».

Οι τελευταίες δύο θανατώσεις έγιναν στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου.

Οι κρατούμενοι και οι οικογένειές τους αναφέρουν επίσης ότι οι κρατούμενοι στερούνται επαρκή τροφή, νερό και άλλα χρειώδη και λένε ότι αυτή η στέρηση ήταν εντονότερη μεταξύ 29 Ιανουαρίου, όταν άρχισε η αναταραχή, και 7 Φεβρουαρίου, όταν στρατιώτες πέταξαν ψωμί, μαρμελάδα και τυρί πάνω από τον τοίχο της φυλακής.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.