ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2011, 22:08Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Φεβρουαρίου, 2011

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση απογοητεύουν το λαό της Λιβύης

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τη διεθνή κοινότητα ότι απογοητεύει το λαό της Λιβύης στην πιο κρίσιμη στιγμή, καθώς ο Στρατηγός Καντάφι απείλησε ότι «θα εκκαθαρίσει τη Λιβύη πόρτα-πόρτα».

Η οργάνωση δήλωσε ότι η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε επονείδιστα να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει η εκτεταμένη βία στη Λιβύη, και απηύθυνε έκκληση για χειροπιαστή δράση, συμπεριλαμβανομένου ενός άμεσου εμπάργκο όπλων και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε δήλωση με την οποία απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας και προέτρεπε τη Λιβύη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα.
.

Η οργάνωση επίσης επέκρινε την Αφρικανική Ένωση, η οποία δεν συγκάλεσε το Συμβούλιό της για την Ειρήνη και την Ασφάλεια για να αντιμετωπίσει την κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.

«Ο Στρατηγός Καντάφι δημοσίως κατέστησε σαφή την ετοιμότητά  του να σκοτώσει εκείνους που του αντιτάσσονται, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γ. Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο Στρατηγός αλ-Καντάφι και όλοι όσοι αναφέρονται σε αυτόν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι θα λογοδοτήσουν προσωπικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για τα εγκλήματα που διαπράττουν.»

«Οι απειλές του κάνουν την απρόθυμη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας να φαίνεται ακόμα πιο συγκλονιστική. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν οι Λίβυοι δεν είναι απλώς λόγια ανησυχίας, αλλά άμεση, χειροπιαστή δράση.»

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι, κατ’ελάχιστον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να επιβάλει άμεσο εμπάργκο όπλων εναντίον της Λιβύης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων εναντίον του αλ-Καντάφι και των βασικών στρατιωτικών συμβούλων και συμβούλων ασφαλείας.

Η έκκληση απευθύνθηκε τη στιγμή που ο Στρατηγός αλ Καντάφι έδινε ομιλία στην οποία αποκαλούσε τους διαδηλωτές «κατσαρίδες» και «αρουραίους», και συνέκρινε την κατάσταση με την Κίνα, λέγοντας ότι η εθνική ενότητα ήταν πιο σημαντική από τους ανθρώπους στην Πλατεία Τιάνανμεν.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε επίσης την αντίδραση της Αφρικανικής Ένωσης στην εκτυλισσόμενη κρίση, στην οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες, ενώ υπάρχουν συνεχείς αναφορές στο γεγονός ότι ο Λίβυος ηγέτης στρατολογεί μισθοφόρους από αφρικανικές χώρες, για να καταστείλουν βίαια τις εναντίον του διαμαρτυρίες.

«Είναι εξοργιστικό το ότι το Συμβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια δεν έχει ακόμα συναντηθεί για να συζητήσει την έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται ένα από τα ίδια της τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Σαλί Σέτι.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Αφρικανική Ένωση να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη της, ειδικά εκείνα που συνορεύουν με τη Λιβύη, δεν είναι συνένοχα στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.

Η οργάνωση επίσης κάλεσε την Αραβική Ένωση, η οποία εχθές απαγόρευσε στη Λιβύη να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της, να ενεργήσει αμέσως σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις της, ιδιαίτερα συστήνοντας μια ανεξάρτητη αραβική επιτροπή για την κρίση στη Λιβύη.

Αναλυτικά, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε:

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: να επιβάλει αμέσως εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που θα εμπόδιζε τη μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού, να υλοποιήσει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων εναντίον του Στρατηγού αλ-Καντάφι και των ανώτατων στρατιωτικών συμβούλων του και συμβούλων ασφαλείας και να διατυπώσει ξεκάθαρα ότι εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα διερευνηθούν και θα τιμωρηθούν.
  • Την Αφρικανική Ένωση και τα κράτη μέλη της: να διερευνήσουν αμέσως αναφορές ότι ένοπλα στοιχεία μεταφέρονται από αφρικανικές χώρες στη Λιβύη, προκειμένου να ασφαλίσουν τα σύνορα προς τη Λιβύη και να παρακολουθήσουν ύποπτες πτήσεις.
  • Τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: να αναστείλει αμέσως τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο απαρτίζεται από 47 μέλη.
  • Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: να στείλει ερευνητική αποστολή στη Λιβύη για να παράσχει σύντομα συστάσεις αναφορικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναφορικά με το αν διασφαλίζεται παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
  • Λιβύη και γειτονικές χώρες: να διευκολύνει την ασφαλή αναχώρηση εκείνων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.