ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΧΡΕΙΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ, ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2011, 14:39Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι θάνατοι στο Μπαχρέιν αυξάνονται, καθώς ο καταυλισμός διαμαρτυρίας διαλύεται
17 Φεβρουαρίου, 2011
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικάσει την αναγκαστική εκκένωση, εκ μέρους των αρχών του Μπαχρέιν, ενός ειρηνικού καταυλισμού διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα, η οποία, σύμφωνα με αναφορές, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι ανθρώπων.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούσαν τουφέκια, λαστιχένιες σφαίρες, ρόπαλα και δακρυγόνα, για να διασκορπίσουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που ήθελαν να διανυκτερεύσουν στην Πλατεία του Μαργαριταριού της πόλης.

«Οι αρχές του Μπαχρέιν αντέδρασαν άλλη μία φορά σε νόμιμες διαμαρτυρίες, χρησιμοποιώντας φονική βία και χωρίς προειδοποίηση. Πρέπει να τερματίσουν τη συνεχιζόμενη καταστολή τους στους ακτιβιστές που απαιτούν μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πρέπει επίσης να διεξαγάγουν μια πλήρη και αμερόληπτη έρευνα για τη βία που χρησιμοποιήθηκε σήμερα το πρωί εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, περιλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, και για το αν η χρήση φονικής βίας ήταν δικαιολογημένη.

«Σε αντίθετη περίπτωση, εκείνοι που έδωσαν τις διαταγές και άσκησαν υπερβολική βία πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδιζαν τα ασθενοφόρα να εισέλθουν στην Πλατεία Μαργαριταριού, για να παράσχουν νοσηλεία και να μεταφέρουν τους τραυματίες.

Το παραϊατρικό προσωπικό από το γειτονικό νοσοκομείο al-Salmaniya φέρεται επίσης να ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία.

Υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί ακτιβιστές έχουν συλληφθεί, αφότου οι οικογένειές τους ανέφεραν ότι δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν στα νοσοκομεία.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτίθεντο αδιακρίτως στους διαδηλωτές, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

«Η αστυνομία των ΜΑΤ εξακολουθεί να επιτίθεται σε όλους –φοβούμαστε ότι θα μας επιτεθούν ανά πάσα στιγμή. Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος έξι ατόμων, τα οποία σκοτώθηκαν από την αστυνομία των ΜΑΤ. Πολλοί εξακολουθούν να είναι τραυματίες. Πολλοί εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί έξω και χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια», δήλωσε ένας ακτιβιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων του Μπαχρέιν στη Διεθνή Αμνηστία.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπαχρέιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά τις διαμαρτυρίες της «Ημέρας Οργής», που διοργανώθηκαν στο Facebook και το Twitter και προφανώς άντλησαν έμπνευση από την αναταραχή στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

«Οι αρχές του Μπαχρέιν αντιδρούν με βαναυσότητα σε ειρηνικές εκκλήσεις για πολιτική μεταρρύθμιση, εμπνευσμένες από παρόμοια κινήματα σε άλλα σημεία της περιοχής», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ.

«Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους και να τις καταστήσουν υπόλογες σύμφωνα με το νόμο».

«Πρέπει να επιτρέπεται στους πολίτες να διεξάγουν ελεύθερα ειρηνικές διαμαρτυρίες και οι αρχές πρέπει να απελευθερώσουν οποιονδήποτε ο οποίος έχει συλληφθεί για συμμετοχή σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε την επιδεινούμενη κατάσταση ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν με την έκθεσή της Καταστολή στο Μπαχρέιν: τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κρίσιμο σημείο.

Η οργάνωση κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή των κατάλληλων ερευνών για τους ισχυρισμούς βασανιστηρίων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.


ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.