ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2011, 15:37Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Φεβρουαρίου, 2011

Αίγυπτος: Οι πολιτικοί ηγέτες αποτυγχάνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τους αιγυπτίους πολιτικούς ηγέτες ότι ενεργούν με ανευθυνότητα, αφού απέτυχαν να εισαγάγουν οποιαδήποτε μεταρρύθμιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τη διάρκεια διαγγελμάτων του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του Αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν, την Πέμπτη.

«Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος απέτυχαν πλήρως να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των διαδηλωτών. Είναι ανεύθυνο το ότι καμία από τις δύο ομιλίες δεν περιελάμβανε καμία απολύτως δέσμευση για άμεση μεταρρύθμιση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ένα μέτρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο, ήταν η ακύρωση του Άρθρου 179 του συντάγματος, μέτρο που ζητούσαμε επί πολύ καιρό, καθώς περιφρουρεί από παραβιάσεις που σχετίζονται με συλλήψεις, κρατήσεις και δίκες. Ωστόσο, απέτυχε να δώσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα συνέβαινε αυτό.

''Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν προσπαθώντας να αποθαρρύνει τους διαδηλωτές είναι επίσης απαράδεκτη. Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι η κυβέρνηση που άνοιξε πυρ και επέτρεψε σε κακούργους να επιτεθούν σε ειρηνικούς διαδηλωτές προσπαθεί να πείσει διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, προειδοποιώντας για «χάος» και «καταστροφή.»

«Εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία δεν πρέπει να βλέπουν τον ακτιβισμό στους δρόμους του Καΐρου και σε άλλες πόλεις σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία, ώστε οι συστηματικές παραβιάσεις να αποτελέσουν πλέον παρελθόν. Η μεταρρύθμιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αρχίσει τώρα.»


ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.