ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2011, 13:37Εκτύπωση

3 Φεβρουαρίου, 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταδικάζουμε την καταστολή από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικάσει την εκτεταμένη καταστολή από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σήμερα, που είχε ως αποτέλεσμα την παρενόχληση ακτιβιστών και δημοσιογράφων και την κράτηση δύο μελών προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας μαζί με δεκάδες άλλους.

Οι δύο εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν μεταξύ των 30 περίπου που φυλακίστηκαν στη διάρκεια επιδρομής από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κέντρο Δικαίου Χισάμ Μουμπάρακ (ΚΔΧΜ) στο Κάιρο νωρίτερα σήμερα. Σε αυτά τα άτομα συγκαταλέγεται επίσης ο ακτιβιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων Ahmed Seif Al Islam και ο Khaled Ali, διευθυντής του Αιγυπτιακού Κέντρου για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

«Οι αιγυπτιακές αρχές φαίνεται να προσπαθούν να καταστείλουν το κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας που έχει σαρώσει τη χώρα, στοχοποιώντας εκείνους που παρουσιάζουν αναφορές σε αυτό, περιλαμβανομένων ακτιβιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και άλλων», δήλωσε ο Κλαούντιο Κορντόνε, Γενικός Διευθυντής στη Διεθνή Αμνηστία.

«Πρέπει να επιτρέπεται στο προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας να επιτελεί το έργο του στην Αίγυπτο, χωρίς φόβο παρενόχλησης ή παράνομης κράτησης. Ζητούμε την άμεση και ασφαλή απελευθέρωσή τους».

Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Rights Watch φυλακίστηκε επίσης στην επιδρομή στο ΚΔΧΜ  .

Το προσωπικό του HMLC εκπροσωπούσε διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Άλλα μέλη προσωπικού του γειτονικού Αιγυπτιακού Κέντρου συνελήφθησαν επίσης, σύμφωνα με αναφορές.

Το Αιγυπτιακό Κέντρο για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα επίσης υποστήριζε ένα αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο σε ένα τζαμί κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, για την περίθαλψη εκείνων που τραυματίστηκαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι φέρεται να δέχθηκαν επιθέσεις από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές. Άλλοι, σύμφωνα με αναφορές, κρατούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ένας δημοσιογράφος για το δίκτυο CNN-IBN, ο Rajesh Bhardwaj, συνελήφθη και, στη συνέχεια, αποφυλακίστηκε μερικές ώρες αργότερα, σύμφωνα με αναφορές.

Η καταστολή ακολουθεί ένα κύμα μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από Αιγύπτιους που ζητούν πολιτική μεταρρύθμιση και καλύτερα βιοτικά επίπεδα.

Γραφείο Τύπου και Προβολής

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.