Ο ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2011, 12:43Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Φεβρουαρίου, 2011
Ο αιγυπτιακός στρατός καλείται να προστατεύσει τους διαδηλωτές

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τις αιγυπτιακές αρχές να προστατεύσουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις με οργανωμένες ομάδες φιλοκυβερνητικών, που επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στο Κάιρο και σε ολόκληρη την Αίγυπτο.

Μια ομάδα διερεύνησης της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αίγυπτο ανέφερε ότι η βία φαίνεται ότι ενορχηστρώνεται εν μέρει από τις αρχές, για να καταστείλουν τις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ζητούν πολιτική μεταρρύθμιση.

«Ο στρατός φαίνεται τώρα να παραβαίνει τη δέσμευσή του να προστατεύσει τους ειρηνικούς διαδηλωτές», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Το γεγονός ότι επιτρέπεται η συνέχιση τέτοιας βίας, ενώ ο στρατός στέκεται εκεί προκαλεί το εύλογο ερώτημα αν έχουν διαταγές να μην επέμβουν».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο στρατός δήλωσε ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πρέπει να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, μετά την ανακοίνωση την Τρίτη από τον Πρόεδρο Μουμπάρακ ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή.

Αργότερα, ο στρατός φέρεται να επέτρεψε σε υποστηρικτές του Μουμπάρακ να συρρεύσουν στην πλατεία Ταχρίρ και να επιτεθούν σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Ένα μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας που προσπαθούσε να μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ εμποδίστηκε από ομάδες διαδηλωτών που υποστήριζαν τον Μουμπάρακ. Είδε ανθρώπους να αποχωρούν από την πλατεία τραυματισμένοι, προφανώς, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων.

Οι επιθέσεις σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές εκδηλώνονται τώρα σε άλλες μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Στη Μαχάλα, μια βιομηχανική περιοχή βόρεια του Καΐρου, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε επιτόπιους ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας ότι είδαν φορτηγά φορτωμένα με υποστηρικτές του Μουμπάρακ να αναχωρούν το ίδιο πρωί.

«Φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της βίας ενορχηστρώνεται από τις αιγυπτιακές αρχές, προκειμένου να επιβάλουν ένα τέλος στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, να αποκαταστήσουν τον έλεγχό τους και να παραμείνουν στην εξουσία εν όψει των πρωτοφανών αξιώσεων εκ μέρους των πολιτών να αποχωρήσουν», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui.

Η βία μεταξύ διαδηλωτών ακολουθεί ένα οικείο μοτίβο πολιτικής βίας στην Αίγυπτο, που ενορχηστρώνεται από τις αρχές, προκειμένου να διαλύσουν και να διασκορπίσουν τις διαμαρτυρίες.

Σε προηγούμενα έτη εκλογών, η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε τον τρόπο με τον οποίο πληρωμένοι κακοποιοί χρησιμοποιήθηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές, προκειμένου να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους και να διασπάσουν τις συγκεντρώσεις των πολιτικών τους αντιπάλων.

Τις τελευταίες εννέα ημέρες, οι Αιγύπτιοι διαδηλώνουν με πρωτοφανή μαζικότητα για πολιτική και ανθρωπιστική μεταρρύθμιση.

Την Τρίτη, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν για αυτό που οι οργανωτές αποκάλεσαν διαμαρτυρία «ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», καλώντας τον Πρόεδρο Μουμπάρακ να αποχωρήσει και να δοθεί τέλος στη διαφθορά, τη φτώχεια και τις πολιτικές κακοποιήσεις.
Γραφείο Τύπου και Προβολής

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.