ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ WIKILEAKS ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2010, 13:26Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


1 Δεκεμβρίου, 2010
Τηλεγράφημα του Wikileaks επιβεβαιώνει αποδείξεις αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ στην Υεμένη

Ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε έχει επιβεβαιώσει εικόνες που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα φέτος από τη Διεθνή Αμνηστία και οι οποίες υποδείκνυαν ότι ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε επιδρομή με πυραύλους στη νότια Υεμένη τον Δεκέμβριο του 2009, η οποία προκάλεσε το θάνατο δεκάδων κατοίκων.

Στο μυστικό τηλεγράφημα από τον Ιανουάριο του 2010 που δημοσιεύτηκε από την οργάνωση Wikileaks, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh, είχε διαβεβαιώσει το Στρατηγό των ΗΠΑ, David Petraeus, ότι η κυβέρνησή του θα «συνέχιζε να υποστηρίζει ότι οι βόμβες είναι δικές μας και όχι δικές σας».

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, αυτό οδήγησε τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Υεμένης Rashad al-‘Alimi «να αστειευτεί ότι μόλις είχε ‘πει ψέματα’, λέγοντας στο Κοινοβούλιο ότι οι βόμβες στο Άρχαμπ, στο Άμπιαν και στη Σέμπουα ήταν αμερικανικής κατασκευής, αλλά αναπτύχθηκαν από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Υεμένης».

«Το τηλεγράφημα φαίνεται να επιβεβαιώνει το πόρισμα της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η επιδρομή στο Άμπιαν διεξήχθη από το στρατό των ΗΠΑ και όχι από δυνάμεις της υεμενικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Philip Luther, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ένα φερόμενο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα στο al-Ma’jalah, του Άμπιαν επλήγη από πύραυλο Κρουζ στις 17 Δεκεμβρίου 2009. Μια έρευνα του υεμενικού κοινοβουλίου διαπίστωσε ότι 41 κάτοικοι, περιλαμβανομένων 14 γυναικών και 21 παιδιών, καθώς και 14 φερόμενα μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν στην επίθεση. Στο τηλεγράφημα της 4ης Ιανουαρίου, ο Στρατηγός Petraeus καταγράφεται ότι δήλωσε ότι η επίθεση είχε προκαλέσει τους θανάτους «μόνο» τριών «αμάχων».

Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στα μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες των συνεπειών της επιδρομής στο Άμπιαν τον φετινό Ιούνιο, περιλαμβανομένων καταλοίπων πυρομαχικών διασποράς αμερικανικής προέλευσης και των πυραύλων Κρουζ Τόμαχοκ που χρησιμοποιήθηκαν για τη ρίψη τους. Η οργάνωση είχε ζητήσει πληροφορίες από το Πεντάγωνο σχετικά με την ανάμιξη των δυνάμεων των ΗΠΑ στην επίθεση στο al-Ma’jalah, καθώς και ποια μέτρα προφύλαξης μπορεί να είχαν ληφθεί για την ελαχιστοποίηση των θανάτων και των τραυματισμών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν απάντησε στη Διεθνή Αμνηστία, αλλά μια έκθεση Τύπου την ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων ανέφερε ότι ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωνε ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την επιδρομή και ότι οι ερωτήσεις για τις επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα θα έπρεπε να απευθύνονται στην υεμενική κυβέρνηση.

«Πρέπει να διεξαχθεί άμεση έρευνα για τους δεκάδες θανάτους κατοίκων στην αεροπορική επιδρομή κατά του Άμπιαν, περιλαμβανομένου του βαθμού ανάμιξης των ΗΠΑ», δήλωσε ο Philip Luther. «Όσοι ευθύνονται για παράνομες θανατώσεις πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Η επιδρομή «Άρχαμπ», που αναφέρεται στο μυστικό τηλεγράφημα, εκτελέστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2009 και η επιδρομή «Σέμπουα» στις 24 Δεκεμβρίου 2009. Η υεμενική κυβέρνηση επέμενε τότε ότι οι δυνάμεις τους είχαν εκτελέσει και τις τρεις επιθέσεις, που είχαν στόχο την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Στο τηλεγράφημα που διέρρευσε, ο Πρόεδρος Saleh λέγεται ότι δήλωσε ότι οι στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις ήταν προτιμότερες από εκείνες με πυραύλους Κρουζ, οι οποίες «δεν ήταν πολύ ακριβείς», και ότι είχε εκφράσει ανησυχία για το επίπεδο των απωλειών αμάχων που είχε προκληθεί.

Ο Πρόεδρος Saleh συμφώνησε να έχει αμερικανικά βομβαρδιστικά σταθερού φτερού τα οποία κινούνταν κυκλικά έξω από την επικράτεια της Υεμένης, έτοιμα να εμπλακούν σε στόχους «σε περίπτωση που γίνουν διαθέσιμες πληροφορίες που χρήζουν δράσης», σύμφωνα με το τηλεγράφημα, και επίσης ζήτησε από τις ΗΠΑ να παράσχουν 12 οπλισμένα ελικόπτερα και να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τρεις νέες ταξιαρχίες της Δημοκρατικής Φρουράς, συνολικά 9.000 στρατιώτες. Παραπονέθηκε ότι οι υεμενικές δυνάμεις δεν είχαν λάβει ακόμα την απαραίτητη εκπαίδευση για να χειριστούν 17 «ιρακινά» ελαφρά οπλισμένα οχήματα, που παρασχέθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2008.

Το τηλεγράφημα που διέρρευσε αναφέρει ότι η αμερικανική βοήθεια για την ασφάλεια προς την Υεμένη θα αυξανόταν σημαντικά, από 67 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2009, σε 150 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2010, περιλαμβανομένων 45 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ενός συντάγματος της αεροπορίας υπό τις Υεμενικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι ΗΠΑ δήλωσαν στον Πρόεδρο Saleh ότι δύο πλήρως εξοπλισμένα περιπολικά σκάφη 87 ποδιών που προορίζονταν για την υεμενική ακτοφυλακή ήταν υπό κατασκευή και θα έφταναν στην Υεμένη εντός ενός έτους.

Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στην Υεμένη, σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν υποπτευόμενα ηγετικά μέλη της Αλ Κάιντα. Μια επίθεση τον Μάιο του 2010, που προφανώς σκότωσε κατά λάθος έναν βασικό διαμεσολαβητή μεταξύ της υεμενικής κυβέρνησης και της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, φέρεται από κάποιες πηγές ότι εκτελέστηκε από μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης δήλωσε αργότερα ότι η κυβέρνηση θα διερευνούσε αν χρησιμοποιήθηκαν τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στην επίθεση και, σε περίπτωση που συνέβη αυτό, αν χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης ή άλλους, όπως οι ΗΠΑ. Η Διεθνής Αμνηστία δεν γνωρίζει για την κοινοποίηση οποιασδήποτε έκβασης της έρευνας.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προβεί στις εξής ενέργειες:

  • να διερευνήσει τους σοβαρούς ισχυρισμούς για τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από δυνάμεις των ΗΠΑ για στοχευμένες θανατώσεις μεμονωμένων ατόμων στην Υεμένη και να αποσαφηνίσει την ιεραρχία και τους κανόνες που διέπουν τη χρήση τέτοιων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών,
  • να διασφαλίσει ότι όλη η στρατιωτική υποστήριξη και η υποστήριξη ασφαλείας που δίνεται στην Υεμένη από τις ΗΠΑ, καθώς και όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγονται στην Υεμένη, σχεδιάζονται και υλοποιούνται έτσι ώστε να συμμορφώνονται πλήρως με το σχετικό διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων και ότι αυτά τα πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων αποκτούν πλήρη ισχύ στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στα συστήματα εποπτείας και λογοδοσίας.

Σημείωση για τους συντάκτες:

Για να προβάλετε το τηλεγράφημα με λεπτομέρειες, επισκεφθείτε την τοποθεσία: http://cablegate.wikileaks.org/cable/2010/01/10SANAA4.html

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.