ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ WIKILEAKS

Δημοσιεύθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2010, 11:36Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 Οκτωβρίου, 2010
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να διερευνήσουν πόσα γνώριζαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ για τα βασανιστήρια και άλλου είδους κακομεταχείριση κρατουμένων που κρατούνταν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων στα αρχεία που κυκλοφόρησαν από την οργάνωση Wikileaks την Παρασκευή.
«Δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να μελετήσουμε λεπτομερώς τα αρχεία που διέρρευσαν, αλλά επιτείνουν την ανησυχία μας ότι οι αρχές των ΗΠΑ διέπραξαν μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όταν παρέδωσαν, με συνοπτικές διαδικασίες, χιλιάδες κρατούμενους στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, οι οποίες, όπως γνώριζαν, συνέχιζαν να βασανίζουν και να κακοποιούν κρατούμενους σε πραγματικά συγκλονιστική έκταση», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι νέες αποκαλύψεις φαίνεται ότι συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τα πορίσματα της έκθεσης «Νέα Τάξη, Ίδιες Παραβιάσεις: Παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια στο Ιράκ», που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία τον Σεπτέμβριο του 2010 και στην οποία γίνονται λεπτομερείς αναφορές για τα ευρέως διαδεδομένα βασανιστήρια και άλλες κακοποιήσεις κρατουμένων από τις ιρακινές δυνάμεις, που έμειναν ατιμώρητα. Χιλιάδες Ιρακινοί οι οποίοι είχαν κρατηθεί από τις δυνάμεις των ΗΠΑ μεταφέρθηκαν από αμερικανική σε ιρακινή κράτηση, ανάμεσα στις αρχές του 2009 και τον Ιούλιο του 2010, υπό μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ που δεν περιλαμβάνει κανέναν όρο για τη διασφάλιση της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων των κρατουμένων.
«Αυτά τα έγγραφα προφανώς παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις ότι οι αρχές των ΗΠΑ γνωρίζουν για αυτήν τη συστηματική κακοποίηση επί έτη, αλλά προχώρησαν στην παράδοση χιλιάδων Ιρακινών τους οποίους είχαν υπό κράτηση στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ.
Οι ΗΠΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, της κύριας διεθνούς συνθήκης που απαγορεύει τα βασανιστήρια, που απαιτεί από όλα τα κράτη να απαγορεύσουν τα βασανιστήρια και να μην μεταφέρουν κρατούμενους στις αρχές άλλου κράτους στα χέρια του οποίου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια.
Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να κάνει εκστρατεία για πλήρη λογοδοσία στις υποθέσεις όλων εκείνων των κρατουμένων που βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στο Ιράκ, όπως εκείνοι στη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ.
Οι αρχές των ΗΠΑ, όπως όλες οι κυβερνήσεις, έχουν υποχρέωση, με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο να διασφαλίζουν ότι οι δικές τους δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν βασανιστήρια, αλλά, επίσης, ότι οι άνθρωποι που κρατούνταν και κρατούνται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ δεν παραδίδονται σε άλλες αρχές που είναι πιθανό να τους βασανίσουν.
«Οι ΗΠΑ απέτυχαν να σεβαστούν αυτή την υποχρέωση στο Ιράκ, παρά το μεγάλο όγκο αποδείξεων, που ήταν διαθέσιμες από πολλούς διαφορετικούς στρατώνες και οι οποίες υποδεικνύουν ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν ευρέως βασανιστήρια και τους επιτρέπεται να το πράττουν χωρίς τιμωρία», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ.
«Οι πληροφορίες που λέγεται ότι υπάρχουν σε αυτά τα έγγραφα υπογραμμίζουν επίσης την επείγουσα ανάγκη να λάβει η ιρακινή κυβέρνηση απτά μέτρα για να τερματίσει τα βασανιστήρια, να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των κρατουμένων και να καθαιρέσει και να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης όλους εκείνους που ευθύνονται για βασανιστήρια και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, όσο υψηλή και αν είναι η θέση τους.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.