ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Δημοσιεύθηκε στις 1 Μαρτίου 2010, 00:00Εκτύπωση

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

O Saed Bassam Fathallah Yassin, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφέθηκε ελεύθερος από τις Παλαιστινιακές Αρχές την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου. Η δίκη του είχε πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα σε στρατιωτικό δικαστήριο. Ο δικηγόρος του υποστήριξε πως το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία σε μια πολιτική υπόθεση, πως η υπόθεση θα έπρεπε να κλείσει και ο κρατούμενος να ελευθερωθεί. Παρόλα αυτά, ο δικαστής προχώρησε στη δίκη και αθώωσε τον Yassin από όλες τις κατηγορίες οι οποίες ήταν α) υποστήριξη της πολιτοφυλακής και β) αντίσταση κατά της αρχής. Ο Saed Yassin, μιλώντας στην Διεθνή Αμνηστία την 1η Μαρτίου, ευχαρίστησε τους ακτιβιστές της οργάνωσης για όσα έκαναν για εκείνον και την οικογένειά του: «Η οργάνωσή σας είναι γενναιόδωρη και δεν ξεχνάει κανένα φυλακισμένο. Είμαι τυχερός που πάω σπίτι μου, όμως, άλλοι έχουν καταδικαστεί άδικα και έχουν κρατηθεί για πολύ μεγαλύτερες περιόδους».

ΙΗΠΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

Ο αντιρρησίας συνείδησης Travis Bishop, ο οποίος είχε φυλακιστεί για έναν χρόνο επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο Αφγανιστάν λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος τον επόμενο μήνα. Οι αρχές στη στρατιωτική βάση όπου κρατείται έλαβαν εκατοντάδες γράμματα για την απελευθέρωσή του. Μετά την αίτηση για χάρη που κατέθεσε ο δικηγόρος του Bishop, η ποινή του μειώθηκε κατά τρεις μήνες. Ο Travis Bishop ευχαρίστησε όλους όσους έστειλαν έκκληση για την απελευθέρωσή του και είπε πως αυτή η χωρίς προηγούμενο υποστήριξη άλλαξε εντελώς τη ζωή του. Δήλωσε πως δεν έχει μετανιώσει και κάλεσε όσους αισθάνονται ηθικά αντίθετοι με τον πόλεμο, να ακολουθήσουν την συνείδησή τους.

ΜΕΞΙΚΟ: ΥΠΟΘΕΣΗ BRAD WILL

Στις 18 Φεβρουαρίου 2010, ο Χουάν Μάνουελ Μαρτίνες, κατηγορούμενος για φόνο, αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για την ενοχή του, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία ετοιμαζόταν να τον χαρακτηρίσει κρατούμενο συνείδησης. Η οργάνωση καλεί τις αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για τους πραγματικούς ενόχους της δολοφονίας του Brad Will (για την οποία είχε κατηγορηθεί ο Μαρτίνες) και τουλάχιστον 17 άλλων δολοφονιών που έλαβαν χώρα στην Οαχάκα του Μεξικού, κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης του 2006. Λαμβάνοντας υπόψη πως το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα θα μπορούσε να ενεργήσει ενάντια σε αυτή την απόφαση, η Διεθνής Αμνηστία έγραψε τον Ιανουάριο για να τους ζητήσει να την σεβαστούν. Παρόλα αυτά, λίγες ημέρες αργότερα, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση. Αυτό σημαίνει πως ο Μαρτίνες πρέπει αδίκως να παραμείνει στη φυλακή για μερικούς μήνες επιπλέον, ωσότου αυτή η έκκληση να αναιρεθεί.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΛΕΥΚΟΡΩΣΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ

Η Διεθνής Αμνηστία καλωσόρισε την απελευθέρωση, την 1η Φεβρουαρίου 2010, του Λευκορώσου ακτιβιστή Igor Koktysh. Ο Koktysh κρατούνταν στην Ουκρανία από τον Ιούνιο του 2007, όταν η Λευκορωσία είχε ζητήσει την έκδοσή του με την κατηγορία διάπραξης φόνου, αδίκημα για το οποίο είχε αθωωθεί το 2001. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως ο Koktysh κατηγορήθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας εξαιτίας της ακτιβιστικής του δράσης και τον είχε χαρακτηρίσει κρατούμενο συνείδησης. Προκειμένου να ομολογήσει, οι συνθήκες κράτησής του ήταν απάνθρωπες: τον χτυπούσαν, τον κλείδωναν σε παγωμένο κελί και του στερούσαν την πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα για το άσθμα του,. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ήδη αποφασίσει υπέρ του Koktysh στις 10 Δεκεμβρίου 2009, λέγοντας πως δεν υπήρχε νόμιμη βάση για την κράτησή του και υποχρεώνοντας την Ουκρανία σε άμεση απελευθέρωσή του. Μιλώντας από το σπίτι του, ο Koktysh ευχαρίστησε την Διεθνή Αμνηστία για τις ενέργειές της.

ΜΕΞΙΚΟ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ OPIM

Στις 17 Απριλίου 2009, οι ιθαγενείς ακτιβιστές Raúl Hernández, Manuel Cruz, Orlando Manzanarez, Natalio Ortega και Romualdo Santiago κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του Alejandro Feliciano García. Οι πέντε αυτοί άνθρωποι ήταν μέλη της Me’Phaa, Οργάνωσης των Ιθαγενών (OPIM). Τα εντάλματα για τη σύλληψή τους ακυρώθηκαν σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμπλοκή τους σ’ ένα έγκλημα που δεν είχαν διαπράξει. Το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να ενισχύουν τη συμμετοχή τους στην δολοφονία του García.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Εργασία και την Κοινωνία συμφώνησε να προχωρήσει στη γενική αξιολόγηση των ενεργειών και των διαθέσιμων μέσων που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της βίας σεξιστικής φύσης, στην προώθηση έμπρακτων μέτρων, όπως ενός τηλεφωνικού αριθμού χωρίς χρέωση για όλη την Ε.Ε. (116016 σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου), στην παροχή βοήθειας και πληροφοριών σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση και στη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου για τον αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Εγκρίθηκε ομόφωνα ένα έγγραφο με τα συμπεράσματα από την Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βία κατά των γυναικών, το οποίο η Ισπανίδα Υπουργός Ισότητας, Bibiana Aido Almagro, χαρακτήρισε «φιλόδοξο».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.