©Getty Images

Ε.Ε.: Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου 2024, 11:02Εκτύπωση

Απαντώντας στη χτεσινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή μιας δέσμης νέων νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο, η Eve Geddie, επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών και Διευθύντρια Συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συνυπογράφουν τώρα αναίσχυντα μια συμφωνία που γνωρίζουν ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο.

Eve Geddie, επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας

«Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συνυπογράφουν τώρα αναίσχυντα μια συμφωνία που γνωρίζουν ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο. Για τους ανθρώπους που διαφεύγουν από συγκρούσεις, διώξεις ή οικονομική ανασφάλεια, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα σημαίνουν λιγότερη προστασία και μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων παράνομων και βίαιων επαναπροωθήσεων, αυθαίρετων κρατήσεων και διακρίσεων στην αστυνόμευση».

«Η Ευρώπη έχασε μια ζωτική ευκαιρία να οικοδομήσει ένα σύστημα μετανάστευσης και ασύλου που θα θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο και θα υποστηρίζει άνευ όρων το δικαίωμα των ανθρώπων να αναζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από πού προέρχονται ή πώς φτάνουν σε έναν τόπο. Απέτυχε να επιδείξει παγκόσμια ηγετική δυναμική όσον αφορά την προστασία των προσφύγων και την οικοδόμηση ασφαλών, δίκαιων και αξιοπρεπών οδών για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη, σε αναζήτηση είτε ασφάλειας είτε ευκαιριών.

«Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυα στις προσφύγισσες, τους πρόσφυγες, τις μετανάστριες και τους μετανάστες, σε όσες και όσους πλήττονται από τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, τη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα και πέρα από αυτά, καθώς και στα αμέτρητα άτομα, τις οργανώσεις και τις κοινότητες που εργάζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.