©Omar Qattaa/Anadolu via Getty Images)

ΓΑΖΑ: ΟΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΡΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου 2024, 15:54Εκτύπωση

25 ΜΚΟ καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην κατάπαυση του πυρός και τη χερσαία ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς οι θάνατοι από υποσιτισμό και ασθένειες αυξάνονται

 

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται επιτόπου στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επαναλάβει από την αρχή της τρέχουσας κλιμάκωσης ότι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι πρωτοφανείς ανθρωπιστικές ανάγκες στον θύλακα είναι να εξασφαλιστεί άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να κατοχυρωθεί πλήρης, ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω όλων των χερσαίων διαβάσεων. Τα κράτη δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις ρίψεις αέρα και τις προσπάθειες για το άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου ώστε να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τις ανάγκες στη Γάζα: Η πρωταρχική τους ευθύνη είναι να αποτρέψουν την εξέλιξη θηριωδών εγκλημάτων και να ασκήσουν αποτελεσματική πολιτική πίεση για να τερματιστούν οι ανηλεείς βομβαρδισμοί και οι περιορισμοί που εμποδίζουν την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.  

Εδώ και μήνες, κάθε άτομο στη Λωρίδα της Γάζας επιβιώνει από την πείνα εκτοξευμένη σε επίπεδα κρίσης - το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού σε κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει καταγραφεί ποτέ από την Ολοκληρωμένη Κατάταξη των Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC). Οι οικογένειες πίνουν μη ασφαλές νερό εδώ και μήνες και περνούν μέρες χωρίς να τρώνε. Το σύστημα υγείας κατέρρευσε πλήρως εν μέσω επιδημιών και σοβαρών τραυματισμών λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. Τουλάχιστον 20 παιδιά πέθαναν πρόσφατα από οξύ υποσιτισμό, αφυδάτωση και συναφείς ασθένειες. Καθώς κάθε μέρα παρατηρείται εντεινόμενη επιδείνωση της κατάστασης ως προς την τροφή, το νερό και την υγεία, θα ακολουθήσουν περισσότεροι θάνατοι από πείνα και ασθένειες αν η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίσει να παρεμποδίζεται από τις ισραηλινές αρχές. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι επίκειται λιμός. 

Ενώ τα κράτη έχουν πρόσφατα αυξήσει τις ρίψεις βοήθειας από αέρος στη Γάζα, οι επαγγελματίες της ανθρωπιστικής βοήθειας τονίζουν ότι αυτή η μέθοδος παράδοσης βοήθειας από μόνη της δεν έχει σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του θύλακα. 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε καταστροφικές συνθήκες επιβίωσης δεν μπορούν να τραφούν και να θεραπευτούν με ρίψεις από αέρος.  

Οι εναέριες ρίψεις δεν μπορούν να παρέχουν τον όγκο βοήθειας που δύναται να μεταφερθεί από ξηράς.  Ενώ ένα κονβόι πέντε φορτηγών έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περίπου 100 τόνους σωτήριας βοήθειας, οι πρόσφατες ρίψεις από αέρος παρέδωσαν μόνο μερικούς τόνους βοήθειας η καθεμία. Οι ρίψεις από αέρος μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη ζωή των αμάχων που αναζητούν βοήθεια: Έχουν ήδη αναφερθεί τουλάχιστον 5 θάνατοι από την ελεύθερη πτώση πακέτων βοήθειας στη Γάζα. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι αυτοσχέδια: Πρέπει να παραδίδεται από επαγγελματικές ομάδες, με εμπειρία στην οργάνωση των διανομών και στην παροχή άμεσων υπηρεσιών διάσωσης. Οι παραδόσεις βοήθειας πρέπει να έχουν ανθρώπινο πρόσωπο: Όχι μόνο για να είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά τις ανάγκες των πληγέντων, αλλά και για να αποκαταστήσουν την ελπίδα και την αξιοπρέπεια σε έναν ήδη τραυματισμένο και απελπισμένο πληθυσμό. Αφού υπέμειναν πέντε μήνες συνεχών βομβαρδισμών και απάνθρωπων συνθηκών, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άντρες στη Γάζα έχουν δικαίωμα σε περισσότερα από απλώς πενιχρές φιλανθρωπίες που πέφτουν από τον ουρανό. Αν και κάθε ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα είναι ευπρόσδεκτη, η μεταφορά από αέρος ή διά θαλάσσης θα πρέπει να θεωρείται συμπληρωματική της χερσαίας μεταφοράς και όχι υποκατάστατο, καθώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη βοήθεια που παραδίδεται οδικώς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα κράτη που πραγματοποίησαν πρόσφατα ρίψεις από αέρος παρέχουν επίσης όπλα στις ισραηλινές αρχές, δηλαδή οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Τα κράτη δεν μπορούν να αξιοποιούν τη βοήθεια για να παρακάμπτουν τις διεθνείς ευθύνες και τα καθήκοντά τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης θηριωδών εγκλημάτων. Για να εκπληρώσουν τα κράτη αυτά τις υποχρεώσεις τους στο διεθνές δίκαιο, πρέπει να σταματήσουν όλες τις μεταφορές όπλων που κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν σε διεθνή εγκλήματα, καθώς και να εφαρμόσουν ουσιαστικά μέτρα για την επιβολή άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απεριόριστης ανθρωπιστικής πρόσβασης και λογοδοσίας των δραστών.

Τα τρίτα κράτη ανακοίνωσαν πρόσφατα προσπάθειες να ανοίξουν θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας πλωτού λιμανιού στην ακτή της Γάζας, το οποίο δεν θα είναι πλήρως λειτουργικό παρά μόνο έπειτα από αρκετές εβδομάδες. Οι οικογένειες λιμοκτονούν και δεν έχουν τον χρόνο μέχρι να κατασκευαστούν υποδομές στη θάλασσα και στη στεριά: Για να σωθούν οι ζωές τους απαιτείται να επιτραπεί άμεσα η είσοδος των ανθρωπιστικών φορτηγών γεμάτων τρόφιμα και φάρμακα, των οποίων η είσοδος στη Γάζα επί του παρόντος εμποδίζεται. Επιπλέον, οι αποστολές από αυτή την αποβάθρα προς τα σημεία διανομής σε όλη τη Γάζα θα υποφέρουν από τα ίδια εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αυτοκινητοπομπές βοήθειας από τη Ράφα: συνεχής ανασφάλεια, υψηλό ποσοστό άρνησης πρόσβασης από τις ισραηλινές δυνάμεις και υπερβολικές αναμονές στα ισραηλινά σημεία ελέγχου. Ως εκ τούτου, η εγκατάστασή του δεν θα αλλάξει ουσιαστικά την ανθρωπιστική καταστροφή, εκτός εάν συνδυαστεί με άμεση κατάπαυση του πυρός και πλήρη, ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά το ποια οντότητα θα είναι υπεύθυνη για την υποδομή και την ασφάλεια της παράδοσης της βοήθειας στην ξηρά: Τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο θαλάσσιος διάδρομος δεν θα νομιμοποιήσει μια παρατεταμένη ισραηλινή χερσαία στρατιωτική κατοχή της λωρίδας με την εργαλειοποίηση της αναγκαιότητας παράδοσης βοήθειας.

Αναγνωρίζουμε ότι κάθε βοήθεια είναι απαραίτητη σε αυτό το φριχτό πλαίσιο, αλλά προειδοποιούμε για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες της δημιουργίας επικίνδυνων προηγούμενων που οδηγούν στην υποβάθμιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης μέσω της ξηράς και στην παράταση των εχθροπραξιών. Η κατάλληλη ανθρωπιστική απάντηση στις τεράστιες ανάγκες στη Γάζα είναι η απεριόριστη πρόσβαση για τη βοήθεια και το επαγγελματικό ανθρωπιστικό προσωπικό που βρίσκεται εδώ και μήνες στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων. Μέχρι στιγμής, η δυνατότητα 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα να φάνε, να θεραπευτούν και να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους ήταν στη διακριτική ευχέρεια των ισραηλινών αρχών: Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει αδιαμφισβήτητη. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν την υλικοτεχνική ικανότητα να παρέχουν τα απαραίτητα στις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα: Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση των κρατικών φορέων να επιβάλουν την πρόσβαση. 

Αυτό που περιμένουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις από τα Τρίτα Κράτη είναι να χρησιμοποιήσουν επειγόντως την επιρροή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός και να υποχρεώσουν τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν τον σκόπιμο αποκλεισμό της σωτήριας βοήθειας σε όλα τα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ άλλων με το πλήρες άνοιγμα και την άρση των περιορισμών στα περάσματα Rafah, Kerem Shalom / Karam Abu Salem, Erez / Beit Hanoun και Karni. Υπενθυμίζουμε ότι η άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός είναι η μόνη προϋπόθεση για να καταστεί δυνατή η κολοσσιαία αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται για την ανακούφιση των δεινών των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας. 

 

Υπογράφουν

Action Aid International

American Friends Service Committee

Διεθνής Αμνηστία

Ένωση Ιταλικών ΜΚΟ

CCFD-Terre Solidaire

CISS - Cooperazione Internazionale Sud Sud

DanChurch Aid

Δανικό Σπίτι στην Παλαιστίνη

Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων

HelpAge International 

Humanity & Inclusion - Handicap International

IM Swedish Development Partner

Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

INTERSOS

Medical Aid for Palestinians

Mennonite Central Committee

Διεθνές Δίκτυο Γιατρών του Κόσμου / Γιατροί του Κόσμου

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Γαλλία

Oxfam

Plan International

Première Urgence Internationale

Secours Islamique France

Terre des Hommes Ιταλία

War Child Alliance

Welfare Association

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.