Άνθρωποι στο Παρίσι γιορτάζουν την ψήφο υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης των αμβλώσεων

ΓΑΛΛΙΑ: ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΒΛΩΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, 13:17Εκτύπωση

Απαντώντας στην ψηφοφορία του Γαλλικού Κογκρέσου για την κατοχύρωση της άμβλωσης ως εγγυημένης ελευθερίας στο γαλλικό σύνταγμα, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnès Callamard, δήλωσε:

«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία καθιστά τη Γαλλία την πρώτη χώρα που κατοχυρώνει την άμβλωση στο σύνταγμά της και έχει τεράστια σημασία δεδομένης της οπισθοδρόμησης ως προς αυτό το βασικό δικαίωμα σε όλο τον κόσμο. Η προστασία της ελευθερίας πρόσβασης στην άμβλωση διαμορφώνει σημαντικό προπύργιο ενάντια στα όλο και πιο έντονα κινήματα κατά των δικαιωμάτων».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πόσο καταστροφικό, επικίνδυνο και οπισθοδρομικό είναι να υπονομεύεται η άμβλωση ως δικαίωμα. Στην Ευρώπη, υπάρχουν ακόμη χώρες όπως η Πολωνία και η Ανδόρα, όπου η πρόσβαση στην άμβλωση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και όπου όσες/-οι αγωνίζονται γι’ αυτό το δικαίωμα αντιμετωπίζουν διώξεις. Η σημερινή ψηφοφορία στη Γαλλία θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για ισχυρότερη προστασία της πρόσβασης στην άμβλωση και σε άλλες χώρες».

«Η συνταγματική κατοχύρωση των αμβλώσεων αποτελεί κορυφαία στιγμή για τα δικαιώματα των γυναικών και απόδειξη της πολυετούς ακούραστης εκστρατείας τόσο πολλών. Στέλνει μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στις γυναικείες ομάδες και σε όλες τις υπερασπίστριες και τους υπερασπιστές της άμβλωσης και άλλων σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων».

 

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν επίσης μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση, διασφαλίζοντας ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν πρέπει να είναι εγγυημένο μόνο για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και για τους τρανς άντρες, τα μη δυαδικά άτομα και κάθε άτομο που μπορεί να κυοφορήσει.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.