©Ahmed Zaqout/Anadolu via Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ UNRWA

Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2024, 09:41Εκτύπωση

Οι αποφάσεις τουλάχιστον 11 δωρητριών χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), μετά από ισχυρισμούς ότι μεμονωμένα μέλη του προσωπικού της εμπλέκονται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, θα επιφέρουν καταστροφικό πλήγμα σε περισσότερους από 2 εκατ. πρόσφυγες στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, για τους οποίους η οργάνωση αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση καλεί τα κράτη να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους και να μην αναστείλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA.

«Είναι βαθύτατα σοκαριστικό, απάνθρωπο πράγματι, το γεγονός ότι αρκετές κυβερνήσεις έχουν λάβει αποφάσεις που θα προκαλέσουν περαιτέρω πόνο σε 2 εκατ. Παλαιστίνιες/-ους, που αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο γενοκτονίας και τεχνητού λιμού, μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιβίωση των Παλαιστινίων στη Γάζα βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι ιδιαίτερα αποκρουστικό το γεγονός ότι τέτοια μέτρα ελήφθησαν, για ισχυρισμούς που αφορούν 12 υπαλλήλους από το σύνολο του προσωπικού της UNRWA, που αριθμεί 30.000 άτομα», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Οι ισχυρισμοί σχετικά με τη συμμετοχή του προσωπικού της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου είναι σοβαροί και πρέπει να διερευνηθούν ανεξάρτητα. Κάθε άτομο εναντίον του οποίου υπάρχουν επαρκή παραδεκτά αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να διωχθεί σε δίκαιη δίκη. Αλλά οι υποτιθέμενες ενέργειες μερικών ατόμων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αποκοπή της βοήθειας που σώζει ζωές, κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία.

 Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι ισχυρισμοί σχετικά με τη συμμετοχή του προσωπικού της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου είναι σοβαροί και πρέπει να διερευνηθούν ανεξάρτητα. Κάθε άτομο εναντίον του οποίου υπάρχουν επαρκή παραδεκτά στοιχεία θα πρέπει να διωχθεί σε δίκαιες δίκες. Αλλά οι υποτιθέμενες ενέργειες μερικών ατόμων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αποκοπή της βοήθειας που σώζει ζωές, κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Φιλανδία ακολούθησαν τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά στην παύση της χρηματοδότησης προς τον οργανισμό βοήθειας. Μαζί, παρείχαν περισσότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού της UNRWA το 2022. Η απόφαση ακολουθεί τους ισχυρισμούς ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Ισραήλ. Η UNRWA απέλυσε αμέσως εννέα υπαλλήλους λόγω των ισχυρισμών και έχει ξεκινήσει έρευνα.

Την ώρα που το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα τις υποχρεώσεις του απέναντι στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα και στα υπόλοιπα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η UNRWA λειτουργεί εδώ και καιρό ως μοναδική σανίδα σωτηρίας, προσφέροντας απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια, εκπαίδευση και στέγη. Ο οργανισμός παρέχει επίσης απελπιστικά αναγκαία βοήθεια για εκατομμύρια άλλους Παλαιστίνιες/-ους πρόσφυγες που ζουν σε γειτονικές αραβικές χώρες.

Η Νορβηγία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των κρατών που ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση, αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η UNRWA στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσες/-ους την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη.  

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι αντί να λάβουν υπόψη τους την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και τη διαπίστωση του δικαστηρίου ότι η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει σοβαρά να επιδεινωθεί περαιτέρω, κράτη-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Γαλλία, διέκοψαν τη χρηματοδότηση του κύριου παρόχου βοήθειας για τους αμάχους στη Γάζα», δήλωσε η Agnès Callamard.

«Όλα τα κράτη έχουν σαφές καθήκον να διασφαλίζουν την εφαρμογή των μέτρων του Διεθνούς Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατάσσουν το Ισραήλ να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα, ως βασικό βήμα για την πρόληψη της γενοκτονίας και της περαιτέρω ανεπανόρθωτης βλάβης».

Ορισμένες από τις κυβερνήσεις που ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση της UNRWA λόγω αυτών των ισχυρισμών, συνέχισαν στο μεταξύ οι ίδιες να εξοπλίζουν τις ισραηλινές δυνάμεις παρά τις συντριπτικές αποδείξεις ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Ορισμένες από τις κυβερνήσεις που ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τα κονδύλια προς την UNRWA λόγω αυτών των ισχυρισμών συνέχισαν στο μεταξύ οι ίδιες να εξοπλίζουν τις ισραηλινές δυνάμεις παρά τις συντριπτικές αποδείξεις ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το να σπεύδουν να παγώσουν κονδύλια για ανθρωπιστική βοήθεια, με βάση ισχυρισμούς που ακόμη διερευνώνται, ενώ αρνούνται να εξετάσουν ακόμα και το ενδεχόμενο αναστολής της υποστήριξης προς τον ισραηλινό στρατό αποτελεί τρανό παράδειγμα διπλών προτύπων», δήλωσε η Agnès Callamard.

«Αντί να αναστέλλουν τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση σε όσους έχουν ανάγκη, τα κράτη θα έπρεπε να εργάζονται για να σταματήσουν τις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και να πιέζουν για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των καταστροφικών δεινών».

Το κράτος του Ισραήλ και δεξιές ομάδες έχουν εδώ και χρόνια ηγηθεί μιας εκστρατείας κατασυκοφάντησης της UNRWA, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία του δικαιώματος των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.