©Nathalie Jamois/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

ΤΑΙΛΑΝΔΗ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023, 12:29Εκτύπωση

Με αφορμή την εισαγωγή νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης που αποσκοπούν στην αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας Ταϊλάνδης Chanatip Tatiyakaroonwong δήλωσε: 

«Με το να γίνει δυνητικά το τρίτο μέρος στην Ασία που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, η Ταϊλάνδη έχει την ευκαιρία να δώσει ένα τολμηρό παράδειγμα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην περιοχή. Τα σχετικά νομοσχέδια και οι συζητήσεις στο κοινοβούλιο αντιπροσωπεύουν μια στιγμή ελπίδας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ασία, αν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για την πλήρη προστασία τους.  

«Η τελική έκδοση αυτού του νομοσχεδίου δεν πρέπει να αποδυναμώσει τις εκκλήσεις για το πλήρες φάσμα του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην παιδοθεσία και την κληρονομιά για τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια, καθώς και της νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών ως «συζύγων» σε ισότιμη βάση με τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου.

«Όπως έχουν συστηματικά αποδείξει οι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστριες/-στές, οι προσπάθειες για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια στην εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων που εγγυάται το διεθνές δίκαιο. Αυτά τα νομοσχέδια θέτουν την Ταϊλάνδη σε μια νέα πορεία που θα μπορούσε να διορθώσει αυτά τα λάθη.

Η τελική έκδοση αυτού του σχεδίου νόμου δεν πρέπει να αποδυναμώσει τις εκκλήσεις για το πλήρες φάσμα του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή.

Chanatip Tatiyakaroonwong, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ταϊλάνδη

«Εάν η νομοθεσία περάσει σε πρώτη ανάγνωση, το Κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης θα πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική και να θέσει ως προτεραιότητα την άμεση εφαρμογή αυτού του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη την πανηγυρική αντίδραση ως ένδειξη ότι η χώρα διψά για ισότητα. Οι νομοθέτριες/-ες στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσουν να αποδεικνύουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ταϊλάνδης ότι ακούνε και εκτιμούν τις φωνές, τις επιθυμίες και τις προοπτικές τους. 

«Η εγγύηση της πλήρους ισότητας στον γάμο με νόμο στέλνει μήνυμα όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μια εποχή που οι χώρες παγκοσμίως αλλάζουν ξεπερασμένους νόμους και οικοδομούν κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς».

Ιστορικό

Στις 21 Δεκεμβρίου, το κατώτερο σώμα του Κοινοβουλίου της Ταϊλάνδης άρχισε να συζητά μια δέσμη νομοσχεδίων που προτάθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο, το κόμμα της αντιπολίτευσης Move Forward Party και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εάν ψηφιστούν, ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα καταστεί νόμιμος στην Ταϊλάνδη. Τα νομοσχέδια πρέπει να περάσουν από πολλαπλές αναγνώσεις και στάδια έγκρισης προτού γίνουν νόμος. Το πότε θα συμβεί αυτό παραμένει ασαφές. 

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς νομοθεσία που εγγυάται ίσα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του γάμου, και ενθαρρύνει τα νομοθετικά σώματα να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νομοσχέδιο που θα είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η Ταϊλάνδη ψήφισε τον νόμο για την ισότητα των φύλων το 2015 με στόχο την παροχή νομικής προστασίας κατά των έμφυλων διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της άδικης μεταχείρισης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ωστόσο, ο νόμος εξακολουθεί να επιτρέπει τη δικαιολόγηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων για θρησκευτικούς λόγους ή για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει ακόμη νομική αναγνώριση του φύλου που να επιτρέπει στα τρανς άτομα και στα μη δυαδικού φύλου άτομα να αλλάζουν νόμιμα τον τίτλο ή το φύλο τους στα επίσημα αρχεία.  

Τον Νοέμβριο του 2021, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε το status quo με την απόφαση ότι οι νόμοι που αναγνωρίζουν τον γάμο μόνο μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα. Είπε όμως επίσης ότι οι νομοθέτες της Ταϊλάνδης θα πρέπει να συντάξουν νόμους που να εγγυώνται τα δικαιώματα των gender-diverse ατόμων. 

Η Ταϊβάν είναι η πρώτη περιοχή στην Ασία που αναγνώρισε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών το 2019. Φέτος το Νεπάλ έγινε το δεύτερο και τον Νοέμβριο οι τοπικές αρχές καταχώρισαν τον πρώτο γάμο ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριού.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.