Amnesty International Sweden

ΟΙ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023, 10:12Εκτύπωση

Οι ανακοινώσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό της χρηματοδότησης των παλαιστινιακών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πλήξουν περαιτέρω την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αυτοαποκαλούμενου υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες 95 οργανώσεις εξέδωσαν επιστολή προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη εκφράζοντας την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο τέτοιων διακριτικών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη βρίσκονται ήδη σε βαθιά κρίση. Παλαιστινιακές και ισραηλινές οργανώσεις στην περιοχή επιτελούν κρίσιμο έργο για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Ορισμένες λειτουργούν ως παρατηρήτριες των συστηματικών και ατιμώρητων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές, άλλες παρέχουν δωρεάν νομική εκπροσώπηση σε θύματα που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία υποστήριξη στην προσπάθειά τους για δικαιοσύνη. Ο περιορισμός της χρηματοδότησης μόνο των παλαιστινιακών οργανώσεων αποτελεί διάκριση και θα τις φιμώσει εμποδίζοντας το ζωτικής σημασίας έργο τους, ενώ θα στερήσει περαιτέρω από τα θύματα κάθε προοπτική προστασίας», δήλωσε η Eve Geddie, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ελβετία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν λάβει μέτρα για την αναστολή ή τον περιορισμό της χρηματοδότησής τους σε παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, λόγω αβάσιμων ισχυρισμών ότι η χρηματοδότηση έχει εκτραπεί σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» ή έχει χρησιμοποιηθεί για «υποκίνηση μίσους και βίας». Τέτοιοι ισχυρισμοί κινητοποιούν μακροχρόνια ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά στερεότυπα που παρουσιάζουν τους Άραβες και τους μουσουλμάνους ως επιρρεπείς στη βία και δυνητικούς τρομοκράτες. Ορισμένα μέτρα για την αναστολή της χρηματοδότησης παλαιστινιακών ΜΚΟ προϋπήρχαν πολύ πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, κατά τις οποίες μέλη της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων παράνομων φόνων, πήραν ομήρους αμάχους και εξαπέλυσαν αδιάκριτες επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ. Ωστόσο, οι περιορισμοί έχουν έκτοτε ενταθεί.

Διπλά πρότυπα της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 21 Νοεμβρίου 2023 ότι «δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα έχουν εκτραπεί για αθέμιτους σκοπούς». Παρά ταύτα, ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει συμβατικές ρήτρες «κατά της υποκίνησης» σε όλες τις νέες συμβάσεις με παλαιστινιακές ΜΚΟ, οι οποίες υποχρεώνουν τους αποδέκτες της χρηματοδότησης να δηλώνουν ότι δεν θα υποκινούν το μίσος, ενώ τους υποβάλλουν σε «παρακολούθηση από τρίτους» για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση. Αν και η ρήτρα δεν είναι εγγενώς προβληματική, η εφαρμογή μιας τέτοιας ρήτρας μόνο σε παλαιστινιακές ΜΚΟ στιγματίζει τις/τους Παλαιστίνιες/-ους, ενώ ενθαρρύνει άλλες/-ους να υποδαυλίζουν το μίσος.

«Είναι σημαντικό για τους ευρωπαίους κυβερνητικούς δωρητές να διασφαλίζουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια όλων των εταίρων. Αλλά η αποκλειστική εστίαση στις/στους Παλαιστίνιες/-ους, καθώς και ο χρόνος και η λογική αυτών των ανακοινώσεων για τον περιορισμό της χρηματοδότησης εγείρουν ανησυχητικά ερωτήματα. Γιατί οι δωρητές περιορίζουν τη χρηματοδότηση μόνο σε παλαιστινιακές ΜΚΟ; Και γιατί οι παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που τεκμηριώνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να υπερασπίζονται επανειλημμένα τους εαυτούς τους από τις κατηγορίες για αντισημιτισμό και υποστήριξη της βίας κατά του κράτους του Ισραήλ, όταν επανειλημμένες έρευνες δεν βρήκαν τέτοια στοιχεία;», δήλωσε η Eve Geddie.

Είναι ζωτικής σημασίας για την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές ρατσισμού και άλλες μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας, του ρατσισμού κατά των Αράβων και του αντιπαλαιστινιακού ρατσισμού, και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της προπαγάνδας του μίσους που συνιστά υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας. Οι αποδέκτες των χρημάτων της Ε.Ε. έπρεπε ήδη να σέβονται αυτές τις αρχές. Η προσθήκη ρητρών «κατά της υποκίνησης» μόνο στις συμβάσεις των παλαιστινιακών οργανώσεων και η υπαγωγή τους σε «παρακολούθηση από τρίτους» παραπέμπει σε πολιτική πόζα, συνιστά διάκριση και ενισχύει τις ρατσιστικές παραδοχές έναντι των Παλαιστινίων και όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Η Σουηδία, για παράδειγμα, έχει επίσης δηλώσει ότι στο μέλλον θα απαιτεί από τους Παλαιστίνιους εταίρους να καταδικάζουν τη Χαμάς. Το να απαιτείται από μια οργάνωση να εκφράσει μια τέτοια καταδίκη και να εξαρτά τη χρηματοδότηση από αυτό, αποτελεί επίθεση στο ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, μεταξύ άλλων και, στον βαθμό που στοχεύει αποκλειστικά σε οργανώσεις που εργάζονται για την Παλαιστίνη, αποτελεί διάκριση.

Στο μεταξύ, παρά τις κατάφωρες εκκλήσεις για φόνους, βίαιους εκτοπισμούς ή χρήση πυρηνικών όπλων κατά των Παλαιστινίων από Ισραηλινούς αξιωματούχους και ΜΚΟ, καθώς και τις επανειλημμένες θανατηφόρες επιθέσεις κατά αμάχων από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους, ακόμα και τις ΜΚΟ που κατασκευάζουν παράνομους οικισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταγγέλλονται από την Ε.Ε., δεν υπάρχουν παρόμοιες απαιτήσεις για τις ισραηλινές οργανώσεις ή τους κυβερνητικούς φορείς που συνεργάζονται με τη Σουηδία να καταδικάσουν αυτά τα εγκλήματα. Αυτό το κραυγαλέο διπλό πρότυπο δεν αποτελεί μόνο διάκριση, αλλά καταδεικνύει επίσης μια ανησυχητικά επιλεκτική προσέγγιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατάχρηση του αντισημιτισμού ως εργαλείο καταστολής

Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους είναι ζωτικής σημασίας, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι ισραηλινές αρχές και αξιωματούχοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ιδίως από τη Γερμανία και την Ουγγαρία, και οι Επίτροποι της Ε.Ε. Várhelyi και Σχοινάς, χρησιμοποίησαν αβάσιμους ισχυρισμούς περί αντισημιτισμού για να φιμώσουν την κριτική στις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου συστήματος απαρτχάιντ που επιβάλλει το Ισραήλ στις/στους Παλαιστίνιες/-ους. Ακόμα και τώρα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 14.128 αμάχους, εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο είναι παιδιά, και έχουν εκτοπίσει με τη βία περισσότερους από 1,2 εκατ. Παλαιστίνιες/-ους, οι ισχυρισμοί περί αντισημιτισμού χρησιμοποιούνται για να φιμώσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να ποινικοποιήσουν όσες/-ους, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων ακτιβιστριών/-ών, εκφράζουν αλληλεγγύη στις/στους Παλαιστίνιες/-ους και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα και ισχυρισμούς περί αντισημιτισμού για να δικαιολογήσουν τον φόνο Παλαιστινίων αμάχων, ισχυριζόμενοι ότι οι Παλαιστίνιες/-οι στη Γάζα υποστηρίζουν τη ναζιστική ιδεολογία.

«Μπροστά στην άνοδο του αντισημιτισμού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την προστασία των εβραϊκών πληθυσμών, ωστόσο η ταύτιση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων με τον αντισημιτισμό και η κατάδειξη Παλαιστινίων και Αράβων για την άνοδο του αντισημιτισμού είναι αντιπαραγωγικοί και μονάχα τροφοδοτούν περαιτέρω μίσος», δήλωσε η Eve Geddie.

Πρόσφατες ανυπόστατες και μεροληπτικές δηλώσεις Γερμανών, Αυστριακών και Ούγγρων πολιτικών έχουν στιγματίσει τις/τους μετανάστριες/-ες από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, κατηγορώντας τους για την αύξηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Η Ε.Ε., που καθιερώνει πρόσθετες απαιτήσεις μόνο για τις/τους Παλαιστίνιες/-ους αποδέκτες χρηματοδότησης, βασίζεται ομοίως σε διακρίσεις και ρατσιστικά στερεότυπα.

«Το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη περιορίζουν τη χρηματοδότηση σε οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι σαφής απόδειξη των διπλών προτύπων ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών. Η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών κρατών που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ήδη αποδυναμωθεί από την αποτυχία τους να καλέσουν σε κατάπαυση του πυρός και ενώ συνεχίζουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ όσο σκοτώνει ατιμώρητα χιλιάδες Παλαιστίνιες/-ους. Αυτοί οι περιορισμοί χρηματοδότησης που εισάγουν διακρίσεις πλήττουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία τους»", δήλωσε η Eve Geddie.

«Καλούμε την Ε.Ε., τα κράτη-μέλη και τους άλλους δωρητές να διασφαλίσουν ότι η χρηματοδότηση προς τις/τους Παλαιστίνιες/-ους θα συνεχιστεί χωρίς την εφαρμογή περιττών και μεροληπτικών περιορισμών. Εάν η Ε.Ε. πιστεύει ότι οι ισχύουσες εγγυήσεις δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της υποκίνησης, τότε θα πρέπει να αναλάβει ισχυρότερες εγγυήσεις για όλες τις συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων με το Ισραήλ και εντός της Ευρώπης, αντί να ξεχωρίζει τους Παλαιστίνιους πολίτες για ρατσιστικούς λόγους και χωρίς να ενθαρρύνει ή να εγκρίνει πολιτικές και νόμους που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.