©Private

ΙΡΑΝ: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, 12:58Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην είδηση ότι το κοινοβούλιο του Ιράν ψήφισε νέο νομοσχέδιο το οποίο επιβάλλει περαιτέρω δρακόντειες ποινές που παραβιάζουν σοβαρά τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, ενώ προβλέπει αύξηση των ποινών φυλάκισης και των προστίμων για την αθέτηση των εξευτελιστικών και μεροληπτικών νόμων του Ιράν περί υποχρεωτικής κάλυψης, η Diana Eltahawy, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

«Αυτό το νομοσχέδιο συνιστά αποτρόπαια επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και εδραιώνει περαιτέρω τη βία και τις διακρίσεις σε βάρος τους στο Ιράν. Εάν εγκριθεί από το Συμβούλιο Φρουρών του Ιράν, θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη ασφυκτική επιτήρηση και αστυνόμευση των γυναικείων σωμάτων και θα απαιτήσει από τους διάφορους πολιτικούς, ασφαλιστικούς και διοικητικούς βραχίονες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να παρακολουθούν εμμονικά τη συμμόρφωση με τους νόμους περί υποχρεωτικής κάλυψης και να ελέγχουν τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών».

«Οι ιρανικές αρχές διπλασιάζουν τις ποινές κατά των γυναικών και των κοριτσιών που διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας, των πεποιθήσεων και της σωματικής αυτονομίας. Αυτή η ολομέτωπη επίθεση αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών των αρχών να συντρίψουν το πνεύμα αντίστασης όσων τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια σε δεκαετίες καταπίεσης και ανισότητας στο πλαίσιο της λαϊκής εξέγερσης “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία”».

«Τα κράτη πρέπει να καλέσουν επειγόντως τις ιρανικές αρχές να ανακαλέσουν το νομοσχέδιο και να καταργήσουν όλους τους εξευτελιστικούς και μεροληπτικούς νόμους και κανονισμούς περί υποχρεωτικής κάλυψης. Πρέπει επίσης να αναζητήσουν νομικές οδούς σε διεθνές επίπεδο για να καταστήσουν τους Ιρανούς αξιωματούχους υπόλογους για την εντολή, τον σχεδιασμό και τη διάπραξη τέτοιων εκτεταμένων και συστηματικών παραβιάσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών».

Οι ιρανικές αρχές διπλασιάζουν τις ποινές κατά των γυναικών και των κοριτσιών που διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας, των πεποιθήσεων και της σωματικής αυτονομίας.

Diana Eltahawy, Διεθνής Αμνηστί

Iστορικό

Στις 20 Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε το «Νομοσχέδιο για την υποστήριξη της κουλτούρας αγνότητας και του χιτζάμπ». Το νομοσχέδιο χρειάζεται έγκριση από το Συμβούλιο Φρουρών του Ιράν για να γίνει νόμος. Πρόκειται να επεκτείνει τις εξουσίες και τις δυνατότητες των υπηρεσιών πληροφοριών και των σωμάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Φρουρών της Επανάστασης, της παραστρατιωτικής δύναμης Basij και της αστυνομίας, να ελέγχουν και να καταπιέζουν ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Ο νόμος εξισώνει τη μη κάλυψη με «γύμνια» και προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών για όποια αψηφά τους νόμους περί υποχρεωτικής κάλυψης. Ο νόμος καθιστά επίσης την «προσβολή ή τη γελοιοποίηση του χιτζάμπ» ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, απαγόρευση ταξιδιού και/ή πρόστιμο, ενώ ενθαρρύνει τους απλούς ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φιλοκυβερνητικούς αυτόκλητους τιμωρούς να επιβάλλουν την υποχρεωτική κάλυψη.  

Τον Μάιο του 2023, οι αρχές παρουσίασαν στο κοινοβούλιο το «Νομοσχέδιο για την υποστήριξη της κουλτούρας αγνότητας και του χιτζάμπ». Τον Αύγουστο του 2023, οι βουλευτές ψήφισαν το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε τότε, αλλά εγκρίθηκε σε κλειστή ειδική εσωτερική επιτροπή, προκειμένου να επισπευσθεί η ψήφισή του και να αποφευχθεί περαιτέρω η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος. Στις 20 Σεπτεμβρίου, η ειδική εσωτερική επιτροπή ενέκρινε το κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο στη συνέχεια στάλθηκε στο Συμβούλιο των Φρουρών για τελική έγκριση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.