© Photo by Sonu Mehta/Hindustan Times via Getty Images

ΚΟΣΜΟΣ: ΟΙ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ, ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, 14:43Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η οποία δείχνει ότι η αυξημένη συχνότητα και ένταση των καυσώνων μειώνει σημαντικά την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, απειλώντας την υγεία των ανθρώπων και το δικαίωμά τους σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, η Ann Harrison, σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για το κλίμα, δήλωσε:  

«Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των κυμάτων καύσωνα, ενώ η ακραία ζέστη, που επιδεινώνεται από τις πυρκαγιές και τη σκόνη της ερήμου, βλάπτει μετρήσιμα την ποιότητα του αέρα σε τεράστια κλίμακα και απειλεί το δικαίωμα των ανθρώπων στην υγεία και σε ένα υγιές περιβάλλον».

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των κυμάτων καύσωνα, ενώ η ακραία ζέστη, που επιδεινώνεται από τις πυρκαγιές και τη σκόνη της ερήμου, βλάπτει μετρήσιμα την ποιότητα του αέρα σε τεράστια κλίμακα.

Ann Harrison, σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για το κλίμα

«Η κλιματική αλλαγή και η ποιότητα του αέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Οι ίδιοι ρύποι που προκαλούν την κλιματική αλλαγή βλάπτουν την ποιότητα του αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, βλάπτοντας τα οικοσυστήματα, μειώνοντας την παραγωγικότητα της γεωργίας και θέτοντας καθημερινά ζωές σε κίνδυνο».

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα στοιχεία που διέπουν την έκθεση αυτή αφορούν το περασμένο έτος και δεν έχουν λάβει υπόψη ακόμη τις τεράστιες ποσότητες ρύπων που παράγονται από τις υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες-ρεκόρ που σημειώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, ή τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από τις τεράστιες πυρκαγιές στον Καναδά και την Ευρώπη, πολλές από τις οποίες μάλιστα εξακολουθούν να μαίνονται».

«Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία, αποτελεσματική και συμμετοχική δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας και δίκαιης σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων μέσω μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης που θα σέβεται και θα προστατεύει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να διασφαλίζεται η απόλαυση των δικαιωμάτων στη ζωή, την υγεία, το νερό και την υγιεινή, μεταξύ άλλων».

Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία, αποτελεσματική και συμμετοχική δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας και δίκαιης σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων μέσω μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

Ann Harrison

«Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια ακόμα χειρότερη κλιματική καταστροφή, η ώρα για ουσιαστική δράση είναι τώρα. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αναπόδεικτες τεχνολογίες δέσμευσης ή απομάκρυνσης και αποθήκευσης του άνθρακα, καθώς αυτές μονάχα αποθαρρύνουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ούτε οι αγορές πίστωσης άνθρακα, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι είναι ανοιχτές στη χειραγώγηση και τις καταχρήσεις από ρυπαντές ορυκτών καυσίμων που αντιστέκονται στην αναγκαία δίκαιη μετάβαση, είναι η απάντηση σε αυτή την κρίση».

«Οι χώρες πρέπει να δράσουν για να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη ιστορικά για τις εκπομπές πρέπει να διασφαλίσουν την τήρηση των υφιστάμενων δεσμεύσεών τους ως προς τη χρηματοδότηση για το κλίμα, ώστε να συμβάλουν στην προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή».

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, οι οποίες είναι χειρότερες για περιθωριοποιημένα άτομα και ομάδες όπως οι προσφύγισσες/-όσφυγες και οι μετανάστριες/-άστες. Έχει επίσης καταγράψει τον αντίκτυπο που έχουν οι καύσωνες στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ευάλωτες κοινότητες.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι μέλος ενός συνασπισμού της κοινωνίας των πολιτών και των αυτοχθόνων πληθυσμών που κέρδισε το διάσημο βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την επιτυχή εκστρατεία σχετικά με την καθολική αναγνώριση του δικαιώματος όλων σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είναι η υπεύθυνη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επιστήμη της ατμόσφαιρας και την κλιματολογία, την υδρολογία και τη γεωφυσική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2023 ήταν το θερμότερο τρίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.