© Amnesty International

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ» ΝΟΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουλίου 2023, 11:12Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία και οι υπογράφουσες οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζουν ισχυρά την κράτηση της συντάκτριας Sibel Yükler του «T24», των δημοσιογράφων του πρακτορείου «Mezopotamya (MA)» Delal Akyüz και Fırat Can Arslan, της συντάκτριας του «Bianet» Evrim Kepenek και της ανεξάρτητης δημοσιογράφου Evrim Deniz στην Τουρκία στις 25 Ιουλίου.

Ενώ τέσσερις από τους δημοσιογράφους αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, ο Arslan συνελήφθη αργότερα την ίδια ημέρα. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με αφορμή τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την επανατοποθέτηση, από το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, ενός εισαγγελέα και μιας δικάστριας, με την οποία ο πρώτος είναι παντρεμένος, που εμπλέκονται στην πρόσφατη δικαστική υπόθεση 18 δημοσιογράφων στο Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «αποκάλυψη, δημοσίευση και στοχοποίηση δημόσιου λειτουργού σε αντιτρομοκρατικά καθήκοντα» (αντιτρομοκρατικός νόμος άρθρο 6/1).

Η συντάκτρια του «T24» Yükler συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι της στην Άγκυρα τις πρώτες πρωινές ώρες και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας. Η Yükler αφέθηκε ελεύθερη αργότερα μέσα στη μέρα υπό δικαστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει και την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών.

Ο δημοσιογράφος του MA Arslan συνελήφθη επίσης κατά τη διάρκεια πρωινής επιδρομής στο σπίτι του στην Άγκυρα. Η αστυνομία φέρεται να κατέσχεσε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή του Arslan κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Ο Arslan συνελήφθη αργότερα την ίδια ημέρα με την κατηγορία ότι «στοχοποιούσε αξιωματούχους σε αντιτρομοκρατικά καθήκοντα».

Ο δημοσιογράφος του MA Akyüz συνελήφθη στο σπίτι του στη Σμύρνη νωρίς το πρωί και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Τσάνκαγια της πόλης. Ο Akyüz αφέθηκε ελεύθερος αργότερα την ίδια ημέρα και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει και την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών.

Η συντάκτρια του «Bianet» Kepenek συνελήφθη τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη. Η αστυνομία κατέσχεσε τον ψηφιακό εξοπλισμό της Kepenek και πέρασε δέσμευσε τη δημοσιογράφο με πλαστικές χειροπέδες προτού τη μεταφέρει σε αστυνομικό τμήμα στην Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Kepenek τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει η Γενική Εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ με την κατηγορία της «αποκάλυψης, της δημοσίευσης και της στοχοποίησης δημόσιου λειτουργού σε αντιτρομοκρατικά καθήκοντα». Έπειτα από μία ημέρα κράτησης, η Kepenek μεταφέρθηκε στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης με μεταλλικές χειροπέδες το πρωί της 26ης Ιουλίου. Η Kepenek αφέθηκε ελεύθερη υπό δικαστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει και την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών.

Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Deniz συνελήφθη όταν πήγε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα στο Ντιγιάρμπακιρ για να δώσει κατάθεση έπειτα από αίτημα της τοπικής αστυνομίας. Αφέθηκε ελεύθερη αργότερα την ίδια ημέρα και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει και την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών.

Το άρθρο 6 (1) του αντιτρομοκρατικού νόμου, βάσει του οποίου διεξάγεται έρευνα κατά των δημοσιογράφων, χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την τιμωρία των δημοσιογράφων επειδή μοιράζονται πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος που είναι διαθέσιμες στο κοινό. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει προηγουμένως εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τη χρήση της διάταξης, λόγω του ότι αυτή αποτυγχάνει να αναγνωρίσει την υπεράσπιση της αλήθειας και του δημοσίου συμφέροντος.

Το γεγονός ότι ο εισαγγελέας ο οποίος συνέταξε το κατηγορητήριο κατά των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν μαζικά αποδείχτηκε ότι ήταν παντρεμένος με μία εκ των τριών δικαστών του δικαστικού συμβουλίου της ίδιας υπόθεσης και ότι αυτός ο εισαγγελέας και η δικάστρια μετατέθηκαν αργότερα αποτελεί δημόσια πληροφορία και έχει δημόσιο ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου, η αναφορά και η διάδοση τέτοιων πληροφοριών πρέπει να θεωρείται δημοσιογραφική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGS), μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, 20 δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή από τις 12 Ιουλίου 2023.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/-οι στις/στους δημοσιογράφους που βρίσκονται υπό κράτηση και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν την κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών νόμων και την αυθαίρετη και συστηματική κράτηση δημοσιογράφων.

 

Υπογράφεται από:

Amnesty International Türkiye

ARTICLE 19

Association for Monitoring Equal Rights

Association of Journalists in Ankara

Association of Lawyers for Freedom

Association of Life Memory Freedom

Articolo 21

Citizens’ Assembly – Turkey

Civil Rights Defenders

Coalition For Women In Journalism (CFWIJ)

English PEN

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Freedom of Expression Association (İFÖD)

Human Rights Agenda Association

International Press Institute (IPI)

IPS Communication Foundation / Bianet

Kaos GL

Lambdaistanbul LGBTI+ Solidarity Association

May 17 Association

Media and Law Studies Association (MLSA)

Media and Migration Association

Media Research Association (MEDAR)

OBC Transeuropa (OBCT)

PEN International

Platform for Independent Journalism (P24)

Research Institute on Turkey

Roma Memory Studies Association (Romani Godi)

South East Europe Media Organisation (SEEMO)

Truth Justice Memory Center

Turkey Human Rights Litigation Support Project (TLSP)

University Queer Researches and LGBTI+ Solidarity Association (UniKuir)

Women’s Time Association

9th Istanbul Trans Pride Week Committee

31st Istanbul LGBTI+ Pride Week Committee

Women for Women’s Human Rights – New Ways

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.