© Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ, ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου 2023, 12:59Εκτύπωση

Απαντώντας στην ανακοίνωση ότι ένας παγκόσμιος συνασπισμός της κοινωνίας των πολιτών και των ιθαγενών πληθυσμών, στον οποίο συμμετέχει και η Διεθνής Αμνηστία, κέρδισε το διάσημο βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την επιτυχή εκστρατεία που διεξήγαγε με σκοπό την καθολική αναγνώριση του δικαιώματος όλων σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον από τα Ηνωμένα Έθνη, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η Διεθνής Αμνηστία είναι υπερήφανη που συμμετέχει σε αυτόν τον ευρύ συνασπισμό ο οποίος περιλαμβάνει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιθαγενείς λαούς, κοινωνικά κινήματα και τοπικές κοινότητες από όλο τον κόσμο. Μαζί, έχουμε αγωνιστεί ακούραστα επί σειρά ετών για να αναγνωριστεί παγκοσμίως το δικαίωμα όλων σε ένα υγιές περιβάλλον».

Η Διεθνής Αμνηστία είναι υπερήφανη που συμμετέχει σε αυτόν τον ευρύ συνασπισμό ο οποίος περιλαμβάνει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιθαγενείς λαούς, κοινωνικά κινήματα και τοπικές κοινότητες από όλο τον κόσμο.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοινώνεται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας όπου οι άνθρωποι σε όλες τις περιοχές του κόσμου αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης, με καταστροφικές συνέπειες για το δικαίωμά τους στην υγεία και τη ζωή. Ολόκληρος ο πλανήτης επηρεάζεται, καίγεται, πνίγεται, μολύνεται, αντιμετωπίζει λειψυδρία και τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητά του βρίσκονται υπό ακραία απειλή».   

«Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο του συνασπισμού για να γίνει το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον πραγματικότητα για όλες/-ους και να κατοχυρωθεί νομικά σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, να εφαρμοστεί και να επιβληθεί. Αυτό αποτελεί πρόκληση μπροστά στη συχνά παγιωμένη αντίδραση στο δικαίωμα αυτό, ιδίως σε κράτη όπου ο χώρος των πολιτών είναι σοβαρά περιορισμένος και οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά αντιμετωπίζονται με βάναυση καταστολή».

«Με την ευκαιρία της 75ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ενόψει της φετινής διάσκεψης COP28 για το κλίμα, το βραβείο αυτό έχει ιδιαίτερη απήχηση, και θα χρησιμεύσει για να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας να βασιστούμε σε αυτή την επιτυχία και να διασφαλίσουμε ότι το δικαίωμά όλων σε ένα υγιές περιβάλλον θα εκπληρωθεί».

Ιστορικό

Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός της Κοινωνίας των Πολιτών, των ιθαγενών λαών, των κοινωνικών κινημάτων και των τοπικών κοινοτήτων για την καθολική αναγνώριση του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον έχει επιλεγεί για το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε πέντε αποδέκτες. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 75ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι ιθαγενείς πληθυσμοί, τα κοινωνικά κινήματα και οι τοπικές κοινότητες υπερασπίζονται και προωθούν το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον εδώ και πολλές δεκαετίες, και τα τελευταία χρόνια έχουν συσπειρωθεί γύρω από την έκκληση να αναγνωριστεί αυτό το δικαίωμα από τα Ηνωμένα Έθνη. Το 2020, ο Συνασπισμός εξέδωσε μια έκκληση την οποία υπέγραψαν περισσότερες από 1.350 οργανώσεις, επιδιώκοντας την καθολική αναγνώριση του δικαιώματος στο υγιές περιβάλλον. Τα μέλη του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, ασχολήθηκαν επίσης με τη συνηγορία και την εκστρατεία μεταξύ 2020 και 2022. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνώρισε το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον με ψήφισμά του στις 8 Οκτωβρίου 2021, ενώ ακολούθησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2022.

Η COP28 θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου.

Το επίσημο δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Συμμαχίας της Κοινωνίας των Πολιτών, των ιθαγενών λαών, των κοινωνικών κινημάτων και των τοπικών κοινοτήτων για την καθολική αναγνώριση του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον είναι διαθέσιμο εδώ. Διαβάστε τις αντιδράσεις των μελών του συνασπισμού εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.