© Getty images

Ε.Ε./ΤΥΝΗΣΙΑ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΥΝΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΣΩΝ/-ΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ, ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΣΣΩΝ/-ΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ/-ΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 2023, 13:35Εκτύπωση

Απαντώντας στην υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης βάσει του οποίου, μεταξύ άλλων, η Ε.Ε. συμφώνησε να παράσχει στην Τυνησία οικονομική και τεχνική υποστήριξη για την αποτροπή της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, η διευθύντρια Συνηγορίας του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, Eve Geddie, δήλωσε:

«Αυτή η απερίσκεπτη συμφωνία, που υπογράφηκε παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές, οδηγεί στην επικίνδυνη επέκταση των ήδη αποτυχημένων μεταναστευτικών πολιτικών και σηματοδοτεί την αποδοχή από την Ε.Ε. τής ολοένα και πιο κατασταλτικής συμπεριφοράς του προέδρου και της κυβέρνησης της Τυνησίας».

«Η απόφαση αυτή, η οποία έρχεται σε ένα σκηνικό κλιμακούμενης βίας και καταχρήσεων από τις αρχές της Τυνησίας κατά των μεταναστριών/-ών από την υποσαχάρια Αφρική, δείχνει ότι δεν έχουν αντληθεί διδάγματα από προηγούμενες παρόμοιες συμφωνίες. Αυτό καθιστά την Ε.Ε. συνυπεύθυνη για τα δεινά που αναπόφευκτα θα προκύψουν».

«Την ίδια στιγμή που η Τυνησία και η Ε.Ε. ετοιμάζονταν να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία, οι αρχές της Τυνησίας άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, εγκλωβισμένους στα σύνορα της Τυνησίας στην έρημο, αρχικά χωρίς νερό, τροφή ή καταφύγιο.

«Οι ηγέτες της Ε.Ε., επικεντρώνοντας τις πολιτικές και τη χρηματοδότησή τους στον περιορισμό και στην εξωτερική ανάθεση του ελέγχου των συνόρων αντί για την κατοχύρωση ασφαλών και νόμιμων διαδρομών για όσες/-ους προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα με ασφάλεια, ξεκινούν για άλλη μια φορά αποτυχημένες πολιτικές που βασίζονται στην ανάλγητη περιφρόνηση των βασικών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ιστορικό

Το Μνημόνιο Κατανόησης υπογράφηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊ και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Τυνήσιων στο εξωτερικό της Τυνησίας Mounir Ben Rjiba μετά τη συνάντηση που είχαν στην Τυνησία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σαέντ την Κυριακή. Το Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο παρέχει οικονομική στήριξη στην Τυνησία, έχει στόχο να αποτρέψει την είσοδο ατόμων στην Ευρώπη, να αυξήσει τις επιστροφές Τυνήσιων χωρίς άδεια παραμονής στην Ευρώπη και να διευκολύνει τις επιστροφές από την Τυνησία σε τρίτες χώρες ατόμων άλλων εθνικοτήτων.

Η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωρίς τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών και στερείται κρίσιμων εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι ηγέτες της Τυνησίας και της Ε.Ε. μετά τη συμφωνία δεν συμμετείχαν δημοσιογράφοι.  

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαέντ έχει συγκεντρώσει σχεδόν την απόλυτη εξουσία για να κυβερνήσει από τότε που ανέστειλε το πρώην κοινοβούλιο της χώρας το 2021. Οι αρχές έχουν ερευνήσει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν συλλάβει τουλάχιστον 72 στελέχη της αντιπολίτευσης και άλλους θεωρούμενους επικριτές του προέδρου που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.