ΙΤΑΛΙΑ: ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου 2023, 14:59Εκτύπωση

Αντιδρώντας στη νέα έρευνα του Lighthouse Reports που αποκαλύπτει καινούργιες λεπτομέρειες σχετικά με το ναυάγιο του Steccato di Cutro τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, το οποίο είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 94 ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι η Frontex και οι ιταλικές αρχές γνώριζαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο, η Eve Geddie, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

Αντί να αποφεύγουν τις ευθύνες τους και να μεταθέτουν το βάρος μεταξύ τους, η Frontex και οι ιταλικές αρχές θα πρέπει να μιλήσουν καθαρά σχετικά με το τι έγινε λάθος. Όταν αποτυγχάνουν να σώζουν ζωές, όπως συνέβη με τόσο δραματικό τρόπο στο Cutro, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι θα αντλούν διδάγματα και ότι θα υπάρχει λογοδοσία για τυχόν σφάλματα. Αυτό το οφείλουν στις γυναίκες, τους άντρες και στα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, καθώς και στους αγαπημένους τους.

Eve Geddie, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοίο "Summer Love" ήταν από το Αφγανιστάν. Ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν μιλήσει έντονα για τις φρικαλεότητες που προκάλεσαν οι Ταλιμπάν από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, απέτυχαν να παράσχουν αρκετά ασφαλή και τακτικά δρομολόγια για τις/τους Αφγανές/-ούς, γεγονός που τις/τους αναγκάζει να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια σε αναζήτηση ασφάλειας. Η σκανδαλώδης μετάθεση της ευθύνης της ΕΕ για τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες σε τρίτες χώρες πρέπει να δώσει τη θέση της σε πολιτικές που εστιάζουν στη διάσωση ζωών στη θάλασσα και στην αύξηση των ευκαιριών για ασφαλή και τακτική κινητικότητα».

Ιστορικό

Περίπου στις 04.30 π.μ. τοπική ώρα στις 26 Φεβρουαρίου 2023, μια ξύλινη βάρκα που μετέφερε περίπου 200 άτομα ναυάγησε λίγα μέτρα μακριά από την παραλία του Steccato di Cutro, στην ιταλική περιφέρεια της Καλαβρίας.

Το διεθνές δίκαιο επιβάλλει υποχρεώσεις στα κράτη ως προς την έρευνα και τη διάσωση, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων να εξασφαλίζουν ρυθμίσεις για τον άμεσο συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στην περιοχή ευθύνης τους και τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα κοντά στις ακτές τους.

Η έρευνα του Lighthouse Reports παρέχει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες στη Frontex και στις ιταλικές αρχές αρκετές ώρες πριν από το ναυάγιο, μεταξύ άλλων σε σχέση με τις κακές καιρικές συνθήκες και την πιθανή παρουσία προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών κάτω από το κατάστρωμα.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε ήδη επισημάνει ελλείψεις και ανοιχτά ερωτήματα σε σχέση με την αντίδραση των αρχών στο περιστατικό και είχε διατυπώσει συστάσεις προς τις ιταλικές αρχές στις εκκλήσεις της για επείγουσα επανεξέταση των διαδικασιών έρευνας και διάσωσης και των πολιτικών χορήγησης βίζας. Η οργάνωση χαιρετίζει τις προσπάθειες του Lighthouse Reports να ρίξει φως στα τραγικά γεγονότα στο Cutro εν μέσω της έλλειψης διαφάνειας και της άρνησης αναγνώρισης οποιασδήποτε ε

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.