©Anadolu Agency / Contributor/ Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ / ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΥΧΤΑ ΦΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΑΛ-ΑΚΣΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2023, 10:56Εκτύπωση

Μια δεύτερη συνεχόμενη νυχτερινή επίθεση εναντίον Παλαιστινίων πιστών στο τέμενος αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ καταδεικνύει την απόλυτη βαρβαρότητα του ισραηλινού απαρτχάιντ, δήλωσε την Πέμπτη 6 Απριλίου η Διεθνής Αμνηστία. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στον περίβολο του τζαμιού γύρω στις 10.30 μ.μ. το προηγούμενο βράδυ, λίγο μετά τη βραδινή προσευχή. Πέταξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χρησιμοποίησαν τουφέκια για να χτυπήσουν Παλαιστίνιους που είχαν συγκεντρωθεί στο τέμενος για το Ραμαζάνι.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίθεσης το βράδυ της Τρίτης, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τουλάχιστον 450 Παλαιστίνιους/-ες, εκ των οποίων περίπου 50 εξακολουθούν να κρατούνται. Πολλοί/-ές από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν ξυπόλητοι και εμφανώς χτυπημένοι και μελανιασμένοι όταν βγήκαν από το κέντρο κράτησης Atarot την Τετάρτη. Ένας δικηγόρος που βρισκόταν στη σκηνή δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι πολλοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ανακρίθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησης. Η Διεθνής Αμνηστία άκουσε επίσης από την Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου πώς, κατά τη διάρκεια της επίθεσης το βράδυ της Τρίτης, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εμποδίσει τους τραυματιοφορείς να έχουν πρόσβαση σε τραυματίες μέσα στον περίβολο του τεμένους, εκτοξεύοντας σφαίρες από καουτσούκ κατά των ασθενοφόρων. 

Για άλλη μια φορά, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν στον κόσμο πώς μοιάζει το απαρτχάιντ.

Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Αυτές οι ενορχηστρωμένες επιθέσεις αποδεικνύουν πόσο μακριά θα φτάσουν οι ισραηλινές αρχές για να διατηρήσουν το σκληρό σύστημα απαρτχάιντ που εφαρμόζουν. Σοκαριστικό υλικό από τις δύο τελευταίες ημέρες δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να χτυπούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά και να τους σέρνουν έξω από το τζαμί όπου είχαν συγκεντρωθεί για να περάσουν τη νύχτα με ειρηνική προσευχή και περισυλλογή. Για άλλη μια φορά, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν στον κόσμο πώς μοιάζει το απαρτχάιντ», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.  

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πλέον υποβάλει τις/τους Παλαιστίνιες/-ους πιστές/-ούς σε δύο συνεχόμενες νύχτες φρίκης και έχουν μετατρέψει έναν από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ σε τόπο εγκλήματος. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για την προστασία των Παλαιστινίων από τη βίαιη καταπίεση και να καταστήσει τις ισραηλινές αρχές υπεύθυνες για τα εγκλήματά τους κατά του διεθνούς δικαίου. Η ατιμωρησία για αυτές τις σοκαριστικές επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που προσεύχονται θα τροφοδοτήσει μόνο περαιτέρω βία».   

Με πολλές/-ούς Παλαιστίνιες/-ους φοβισμένες/-ους μετά τα βίαια επεισόδια της νύχτας της Τρίτης, ο αριθμός των πιστών στην αλ-Άκσα ήταν πολύ χαμηλότερος την Τετάρτη. Για άλλη μια φορά, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας διέταξαν πρώτα τους πιστούς να αποχωρήσουν, πριν εισβάλουν στο τέμενος, εκτοξεύσουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χτυπήσουν ανθρώπους. Περίπου πενήντα Παλαιστίνιες/-οι εξακολουθούν να κρατούνται μετά την πρώτη επιδρομή την Τρίτη/Τετάρτη. Σε όσους έχουν αφεθεί ελεύθεροι απαγορεύεται η είσοδος στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του περιβόλου του αλ-Άκσα, για μία εβδομάδα.

Αυτό που πέρασα δεν συγκρίνεται καν με τους ξυλοδαρμούς που αντιμετώπισαν άλλοι.

Shadi*, 17 ετών

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με αρκετές/-ούς Παλαιστίνιες/-ους για τη βία που αντιμετώπισαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Shadi*, ο οποίος είναι 17 ετών, περιέγραψε πώς η ισραηλινή αστυνομία τον χτύπησε καθώς τον έσυρε έξω από το τζαμί το πρωί της Τετάρτης:   

«Δύο φορές προσπάθησα να σηκώσω το κεφάλι μου, και τις δύο φορές [η αστυνομία] με χτύπησε με το κοντάκι του όπλου της στο κεφάλι μου [...] δεν επιτρέπεται να σηκώσεις το κεφάλι σου. Πονούσα σε όλο μου το σώμα από τα χτυπήματα και τις μελανιές», είπε ο Shadi.

Τον άφησαν ελεύθερο αργότερα την Τετάρτη και του έδωσαν εντολή απέλασης που του απαγόρευε την είσοδο στην Παλιά Πόλη και το αλ-Άκσα για μια εβδομάδα. Ο Shadi δήλωσε επίσης στη Διεθνή Αμνηστία:  

«Έξω από το Atarot, είδα άλλους [...] αυτό που πέρασα δεν συγκρίνεται καν με τους ξυλοδαρμούς που αντιμετώπισαν άλλοι».  

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) δήλωσε ότι κάποιοι από το ιατρικό προσωπικό της δέχτηκαν επίσης επίθεση κατά τη διάρκεια της επιδρομής της Τρίτης και ότι ένα από τα ασθενοφόρα τους χτυπήθηκε με σφαίρες από καουτσούκ. Σύμφωνα με τον Muhammed Fityani από την οργάνωση:

«Το προσωπικό μας εμποδίστηκε να εισέλθει στην αυλή του τζαμιού, και το έργο μας παρεμποδίστηκε [...] ένας από τους τραυματιοφορείς μας δέχτηκε άμεση επίθεση και ξυλοκοπήθηκε, ενώ δύο ασθενοφόρα μας έγιναν στόχος, το ένα [με] σφαίρες από καουτσούκ».   

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν τακτικά επιδρομές στο αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού. Μια επίθεση το 2021 άφησε τουλάχιστον 170 Παλαιστίνιες/-ους τραυματισμένες/-ους και προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες. Μετά την πρώτη επιδρομή στο αλ-Άκσα, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις και κωμοπόλεις εντός του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη και την Πέμπτη, ως απάντηση σε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.