©Private

ΑΛΓΕΡΙΑ: Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου 2023, 14:22Εκτύπωση

Οι αλγερινές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν όλες/-ους τις/τους δημοσιογράφους που κρατούνται άδικα, να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα εναντίον τουλάχιστον πέντε από αυτούς και να ακυρώσουν την καταδίκη του δημοσιογράφου Ihsane El Kadi, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση ζήτησε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ihsane El Kadi, ο οποίος καταδικάστηκε στις 2 Απριλίου από το δικαστήριο του Sidi M'hamed στο Αλγέρι σε πέντε χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, με αβάσιμες κατηγορίες που σχετίζονται με τη λήψη χρημάτων για «πολιτική προπαγάνδα» και «πρόκληση βλάβης στην ασφάλεια του κράτους». Λίγο πριν από τη σύλληψή του στις 24 Δεκεμβρίου, ο Ihsane El Kadi είχε δημοσιεύσει μια ανάλυση σχετικά με τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024 στην Αλγερία, η οποία ήταν επικριτική για τον ρόλο του αλγερινού στρατού.

«Ο Ihsane El Kadi είναι απλώς ο τελευταίος δημοσιογράφος που στοχοποιείται από τις αλγερινές αρχές εν μέσω της ανελέητης επίθεσής τους κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Οι αρχές λαμβάνουν ακραία μέτρα για να καταπνίξουν τις φωνές που την κριτικάρουν, παρόλο που το σύνταγμα της Αλγερίας προστατεύει τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε η Amna Guellali, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Τους τελευταίους μήνες, δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε θάνατο έναν Αλγερινό δημοσιογράφο με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ τουλάχιστον άλλοι πέντε αντιμετωπίζουν διώξεις με αβάσιμες κατηγορίες, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με τη "διασπορά ψευδών ειδήσεων". Οι αρχές έχουν επίσης κλείσει τουλάχιστον τρία μέσα ενημέρωσης, αφού κατηγορήθηκαν ότι έκαναν διαδικτυακές εκπομπές χωρίς άδεια. Όλες/-οι οι δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν αποκλειστικά και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρατούνται με τις γελοίες κατηγορίες της διασποράς "ψευδών ειδήσεων", πρέπει να αφεθούν αμέσως και άνευ όρων ελεύθερες/-οι».

Αξιωματούχοι της ασφάλειας είχαν συλλάβει τον El Kadi λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου στο σπίτι του στο Zemmouri, μια παραλιακή πόλη 40 χλμ. ανατολικά του Αλγερίου, και αργότερα την ίδια ημέρα τον οδήγησαν με χειροπέδες στα γραφεία των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης «Radio M» και «Maghreb Emergent». Διέταξαν το προσωπικό να αποχωρήσει, κατέσχεσαν υπολογιστές και άλλο υλικό και σφράγισαν τις πόρτες. Το δικαστήριο του Sidi M'hamed ανέστειλε τα δύο από τα πέντε χρόνια της ποινής, η οποία συνοδευόταν από πρόστιμο 700. 000 αλγερινών δηναρίων (περίπου 5.156 δολάρια ΗΠΑ).

Στοχοποίηση ανεξάρτητων δημοσιογράφων

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αλγερινές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη, έχουν συλλάβει ή έχουν θέσει υπό κράτηση τουλάχιστον άλλους 11 δημοσιογράφους και εργαζόμενες/-ους σε μέσα ενημέρωσης.

Σε μία από τις πιο ακραίες περιπτώσεις, τον Οκτώβριο του 2022, δικαστήριο του Αλγερίου καταδίκασε σε θάνατο τον δημοσιογράφο Abdou Semmar με την κατηγορία της κατασκοπείας και της «διασποράς ψευδών πληροφοριών που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη», όσον αφορά το διαδικτυακό του μέσο ενημέρωσης «Algérie Part». Το δικαστήριο καταδίκασε τον Semmar, ο οποίος ζει ως πρόσφυγας στη Γαλλία, ερήμην και χωρίς νομική εκπροσώπηση. Μετά την καταδίκη του Semmar,το δικαστήριο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Ο Semmar, ο οποίος δεν είχε πρόσβαση στον φάκελο, πιστεύει ότι οι κατηγορίες προέρχονται από έρευνα που διεξήγαγε το 2020 σχετικά με τη Sonatrach, την εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 

Οι αρχές λαμβάνουν ακραία μέτρα για την καταστολή των επικριτικών φωνών, παρόλο που το αλγερινό σύνταγμα προστατεύει τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου.

Amna Guellali, Διεθνής Αμνηστία

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2023, δικαστήριο του Boumerdes καταδίκασε τον Farid Herbi, δημοσιογράφο και ιδρυτή του διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης «Tout sur Boumerdes», σε τρία χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο για «διασπορά ψευδών πληροφοριών που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη». Ο Herbi είχε επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση χειρίζεται τα αναπτυξιακά έργα στην επαρχία Boumerdes, ανατολικά της Αλγερίας.

Στις 8 Φεβρουαρίου, αξιωματικοί της χωροφυλακής συνέλαβαν τον Mustapha Bendjamaa, αρχισυντάκτη της «Le Provincial», μιας ανεξάρτητης αλγερινής εφημερίδας, με την κατηγορία της «λήψης ξένων κεφαλαίων», για χρήματα που πήρε για να βοηθήσει την οικογένεια ενός κρατούμενου, βάσει του άρθρου 95α του Ποινικού Κώδικα και της «δημοσίευσης διαβαθμισμένων εγγράφων» βάσει του άρθρου 38 του νόμου για την προστασία των πληροφοριών και των διοικητικών εγγράφων, το οποίο προβλέπει φυλάκιση έως και δέκα ετών. Η τελευταία κατηγορία προέρχεται αποκλειστικά από ιδιωτικές συνομιλίες στο τηλέφωνό του, τις οποίες οι αρχές κατέσχεσαν μετά τη σύλληψή του, και σχετίζεται με πληροφορίες που έλαβε για έναν πληροφοριοδότη από ιδιωτική εταιρεία.

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο δημοσιογράφος Saad Bouakba συνελήφθη και κρατήθηκε για δύο ημέρες. Το δικαστήριο του Αλγερίου τον άφησε προσωρινά ελεύθερο στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά του απαγόρευσε να ταξιδέψει και τον διέταξε να εμφανίζεται στο δικαστήριο κάθε δύο εβδομάδες. Συνελήφθη αφού δημοσίευσε στο Facebook επικρίσεις για έργα της τοπικής κυβέρνησης. Σε μια άλλη υπόθεση, εφετείο στο Αλγέρι αθώωσε στις 16 Ιανουαρίου τον Zoheir Abderkane, δημοσιογράφο και ιδρυτή μιας σελίδας στο Facebook με την ονομασία «lternews». Ωστόσο, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια και πρόστιμο.

Διακοπή λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης

Αφού έκλεισαν τα δύο μέσα ενημέρωσης του El Kadi τον Δεκέμβριο του 2022, οι αρχές ξεκίνησαν επίσης αστική αγωγή κατά της Interface Media, της μητρικής εταιρείας των δύο μέσων ενημέρωσης, για «εκμετάλλευση υπηρεσίας οπτικοακουστικής επικοινωνίας χωρίς άδεια». Στις 2 Απριλίου, το δικαστήριο του Sidi M'hamed διέταξε τη διάλυση της εταιρείας «Interface Media» και ότι θα πρέπει να καταβάλει για αποζημίωση στον αλγερινό ρυθμιστικό φορέα για τα οπτικοακουστικά μέσα πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων δηναρίων (περίπου 73.862 δολάρια ΗΠΑ).

Στις 15 Νοεμβρίου 2022, το επίσημο πρακτορείο μέσων ενημέρωσης της Αλγερίας ανέφερε ότι η αρχή για τη ρύθμιση των οπτικοακουστικών μέσων αποφάσισε να κλείσει το τηλεοπτικό κανάλι «Al Adjawaa» επειδή «διαπίστωσε παραβιάσεις της επαγγελματικής δεοντολογίας, που σχετίζονται με την έλλειψη σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων της αλγερινής κοινωνίας και την παραβίαση των δημοσίων ηθών». Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η απόφαση αυτή συνδέεται με τη μετάδοση από το κανάλι μιας σκηνής από ταινία στην οποία άνθρωποι φιλήθηκαν με τα εσώρουχά τους.

«Η χρήση κίβδηλων νόμων ως μέσο φίμωσης της δημοσιογραφίας είναι εντελώς απαράδεκτη, τα μέσα ενημέρωσης στην Αλγερία θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης, όπως προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε η Amna Guellali.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.