ΙΤΑΛΙΑ: ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΑΣΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΩΝ ΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023, 11:34Εκτύπωση

Απαντώντας στο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά των ακτών Steccato di Cutro, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 62 μετανάστριες/-ες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, η Eve Geddie, διευθύντρια Συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη, δήλωσε:

«Η θλίψη και ο τρόμος που νιώθουμε όλες/-οι μας γι’ αυτούς τους τραγικούς θανάτους πρέπει να διοχετευτεί σε δράση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες οφείλουν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν ασφαλή και νόμιμα περάσματα για να φτάνουν οι άνθρωποι στην Ε.Ε.».

«Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμη προτού οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δουν ότι η παρεμπόδιση των ασφαλών και νόμιμων περασμάτων και η ποινικοποίηση των εργαζομένων διάσωσης δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν αυτά τα ταξίδια, απλώς καθιστούν αυτά τα ταξίδια ακόμα πιο επικίνδυνα;».

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αντί να κάνουν τα σύνορα της Ευρώπης ακόμα πιο αφιλόξενα, επαναπροσθώντας τους ανθρώπους και ποινικοποιώντας τις/τους διασώστριες/-ώστες των ΜΚΟ που προσπαθούν να σώζουν ζωές στη θάλασσα, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατοχύρωση της ασφαλούς διέλευσης των μεταναστριών/-ών».

Ιστορικό

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερες/-οι από 60 μετανάστριες/-ες πνίγηκαν και δεκάδες αγνοούνται μετά τη βύθιση του υπερφορτωμένου σκάφους τους στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

Στις 15 Φεβρουαρίου, οι νομοθέτες στην Ιταλία ενέκριναν αυστηρότερη νομοθεσία για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που διασώζουν μετανάστριες/-ες στη θάλασσα, οι οποίες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα ή με την κατάσχεση των πλοίων τους.

Στις 23 Φεβρουαρίου, το διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), το «Geo Barents», κατασχέθηκε για 20 ημέρες και τους ανακοινώθηκε ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.