ΙΡΑΚ: ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ TIBA ALI ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2023, 11:17Εκτύπωση

Αντιδρώντας στη φρικτή δολοφονία της blogger Tiba Ali, η οποία δολοφονήθηκε από τον πατέρα της σε οικογενειακή διένεξη, η Aya Majzoub, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:  

«Μέχρι οι ιρακινές αρχές να εφαρμόσουν ισχυρή νομοθεσία για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από την έμφυλη βία, αναπόφευκτα θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες φρικτών δολοφονιών όπως αυτή που υπέστη η Tiba Ali, προφανώς από τον ίδιο της τον πατέρα».  

«Το Ιράκ απέτυχε να ποινικοποιήσει την ενδοοικογενειακή βία, παρά την αύξηση των αναφορών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας από τις εθνικές ΜΚΟ. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο ιρακινός ποινικός κώδικας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με επιείκεια τα λεγόμενα “εγκλήματα τιμής” που περιλαμβάνουν βίαιες πράξεις όπως επιθέσεις ή ακόμη και δολοφονίες. Δεν υπάρχει επίσης αποτελεσματικό σύστημα για την καταγγελία της ενδοοικογενειακής βίας ούτε επαρκή καταφύγια για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών». 

«Η δολοφονία της Tiba Ali πρέπει να διερευνηθεί, ο δράστης να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη με τη βαρύτητα αυτού του τρομερού εγκλήματος, χωρίς προσφυγή στη θανατική ποινή».

Ιστορικό 

Η Tiba Ali, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ζούσε στην Τουρκία και απειλούνταν από την οικογένειά της. Επέστρεψε στο Ιράκ για μια επίσκεψη, και κατέληξε να δολοφονηθεί την 1η Φεβρουαρίου 2023. Ο πατέρας της φέρεται να έχει παραδοθεί στις αρχές. Η είδηση της δολοφονίας της έγινε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης και οι χρήστριες/-ες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να καταδικάζουν τη δολοφονία και να ζητούν την απόδοση ευθυνών με το hashtag «We Demand Tiba’s Rights». 

Ένα σχέδιο νόμου για την ενδοοικογενειακή βία κατατέθηκε και συζητήθηκε στο ιρακινό κοινοβούλιο το 2019 και το 2020, αλλά έκτοτε έχει βαλτώσει. Το 2020, οι οργανισμοί του ΟΗΕ στο Ιράκ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.