© Amnesty International

ΝΙΓΗΡΙΑ: Η SHELL ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΝΙΓΗΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2023, 13:10Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην είδηση ότι δύο νιγηριανές κοινότητες που έχουν καταστραφεί από τις πετρελαιοκηλίδες κατέθεσαν αγωγές κατά της Shell στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, ο επικεφαλής του τμήματος Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, Mark Dummett, δήλωσε:

«Περισσότεροι από 13.500 κάτοικοι από τις κοινότητες Ogale και Bille στο Δέλτα του Νίγηρα έχουν καταθέσει αγωγές κατά της Shell ζητώντας από την εταιρεία να καθαρίσει τις πετρελαιοκηλίδες, οι οποίες, όπως λένε, έχουν καταστρέψει τα μέσα διαβίωσής τους, έχουν δηλητηριάσει τα πηγάδια τους και έχουν μολύνει τη γη και τα νερά τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να καλλιεργούν ή να ψαρεύουν».

«Η Διεθνής Αμνηστία συμπαραστέκεται σε αυτές τις δύο κοινότητες στο Δέλτα του Νίγηρα, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες εναντίον της Shell εδώ και 7 χρόνια, ζητώντας από την εταιρεία να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν και να τους αποζημιώσει για τα χαμένα μέσα διαβίωσής τους.

Αν αυτό το επίπεδο μόλυνσης και ρύπανσης είχε συμβεί στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν θα υπήρχαν ταχύτατες και αυστηρές συνέπειες και νομικές αποζημιώσεις.

Osai Ojigho, διευθύντρια, Διεθνής Αμνηστία Νιγηρίας

«Η Shell ανακοίνωσε το 2021 ότι σχεδιάζει να πουλήσει τα χερσαία κοιτάσματα πετρελαίου και τα περιουσιακά της στοιχεία στο Δέλτα του Νίγηρα μετά από 60 χρόνια εξαιρετικά κερδοφόρων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Shell δεν έχει εξηγήσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη και συστηματική ρύπανση εις βάρος των νιγηριανών κοινοτήτων που συνδέεται με τις δραστηριότητές της επί πολλά χρόνια πριν πουλήσει και φύγει».

«Η υπόθεση αυτή οδηγείται τώρα σε δίκη για να διαπιστωθεί αν η μητρική εταιρεία της Shell στο Λονδίνο, καθώς και η νιγηριανή θυγατρική της Shell Petroleum Development Company (SPDC), είναι νομικά υπεύθυνες για τη ζημία που προκλήθηκε στις κοινότητες της Νιγηρίας.

Η Osai Ojigho, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Νιγηρίας, δήλωσε: 

«Αν αυτό το επίπεδο μόλυνσης και ρύπανσης είχε συμβεί στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι δεν θα υπήρχαν ταχύτατες και αυστηρές συνέπειες και νομικές αποζημιώσεις. Η Shell θα πρέπει να καθαρίσει τη ρύπανση που προκάλεσε το πετρέλαιο σε αυτές τις κοινότητες και να αποζημιώσει τους ανθρώπους των οποίων τα μέσα διαβίωσης έχουν καταστραφεί και των οποίων η υγεία έχει πληγεί».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.