AP/Press Association Images

ΕΣΟΥΑΤΙΝΙ: ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΦΟΝΟΥ ΤΟΥ THULANI MASEKO

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2023, 11:50Εκτύπωση

Οι αρχές του Εσουατίνι πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο παράνομος φόνος του Thulani Maseko θα διερευνηθεί αμέσως με αποτελεσματικό, ενδελεχή, αμερόληπτο και διαφανή τρόπο, εντελώς ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο παράνομος φόνος του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρου Thulani Maseko αναδεικνύει την αυξανόμενη καταστολή των κριτικών φωνών στο Εσουατίνι.
 

Η έρευνα για τον φόνο του Thulani Maseko θα πρέπει να διεξαχθεί από αρχές ανεξάρτητες από την κυβέρνηση

Flavia Mwangovya, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ανατολική και Νότια Αφρική

Ο Maseko πυροβολήθηκε από άγνωστους ενόπλους στο σπίτι του στο Luyengo του Mbabane στις 21 Ιανουαρίου. Αν και το κίνητρο του φόνου του παραμένει ασαφές, η Διεθνής Αμνηστία έχει λόγους να πιστεύει ότι δέχτηκε επίθεση που σχετίζεται με το έργο του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Maseko είχε στο παρελθόν στοχοποιηθεί από το κράτος επειδή απαιτούσε δικαιοσύνη και ασκούσε κριτική στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

«Η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί από αρχές ανεξάρτητες από την κυβέρνηση και από κάθε θεσμικό όργανο, υπηρεσία ή πρόσωπο που μπορεί να είναι αντικείμενο της έρευνας ή να εμπλέκεται με άλλο τρόπο σε αυτήν, με τα τελικά αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται και να έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα λείψει η δικαιοσύνη για τον φόνο του Maseko» δήλωσε η Flavia Mwangovya, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και τη Νότια Αφρική. 
 

Ο εν ψυχρώ παράνομος φόνος του Thulani Maseko αποτελεί ανατριχιαστική υπενθύμιση ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως εκείνες και εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο Εσουατίνι, δεν είναι ασφαλείς.

Flavia Mwangovya

«Ο εν ψυχρώ παράνομος φόνος του Thulani Maseko αποτελεί ανατριχιαστική υπενθύμιση ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως εκείνες και εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο Εσουατίνι, δεν είναι ασφαλείς. Αν δεν διώκονται, δεν παρενοχλούνται ή δεν εκφοβίζονται από το κράτος, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους»

«Η οικογένεια του Maseko αξίζει δικαιοσύνη: Οι δολοφόνοι του πρέπει να οδηγηθούν σε δίκη».

Πριν από τον θάνατό του, ο Maseko ήταν πρόεδρος του Multi-Stakeholders Forum, μιας ομάδας πολιτικών κομμάτων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών που ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η μοναρχία του Εσουατίνι αντιτίθεται σθεναρά στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τον ακτιβισμό. Την ημέρα πριν από τον φόνο του Maseko, ο βασιλιάς Mswati III φέρεται να δήλωσε σε δημόσια ομιλία του ότι όσες/-οι ζητούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα θα «αντιμετωπιστούν».

Το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου, ο Maseko πυροβολήθηκε από το παράθυρο του σπιτιού του από άγνωστους ενόπλους από κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πυροβόλησαν δύο φορές. Τοπική εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι δύο αστυνομικοί παρακολουθούσαν το σπίτι του πριν σκοτωθεί. Υποτίθεται ότι αυτοί οι αστυνομικοί ήταν οι ίδιοι που μετέβησαν στον τόπο του εγκλήματος μετά τον πυροβολισμό του Maseko.

Ένας θαρραλέος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Thulani Maseko ήταν ένας θαρραλέος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρος και επικριτής του κράτους, ο οποίος αρνήθηκε να κλείσει τα μάτια στην καταπίεση του λαού του Εσουατίνι από την κυβέρνηση. Στάθηκε ενάντια στην κατάχρηση της εξουσίας από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης αυτής που πολλοί θεωρούν ως κακοδιαχείριση των πόρων της χώρας, και κάλεσε τις αρχές να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη της χώρας.

Το 2014, ο Maseko καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση, μαζί με τον βετεράνο συντάκτη ειδήσεων Bhekithemba Makhubu, για ασέβεια προς το δικαστήριο, αφού άσκησαν δημόσια κριτική σε αυτό που θεωρούσαν έλλειψη ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της δικαιοσύνης. Η Διεθνής Αμνηστία τον είχε κηρύξει κρατούμενο συνείδησης.

Ο παράνομος φόνος του Maseko έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον ηγετών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστριών/-ών υπέρ της δημοκρατίας, που αμφισβητούν τον μονάρχη και απαιτούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα από τον Μάιο του 2021, μεταξύ άλλων μέσω πανεθνικών διαδηλώσεων. Σε απάντηση στις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει βίαιη καταστολή του ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ορισμένοι πολιτικοί φυλακίστηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στις εκκλήσεις για πολιτική μεταρρύθμιση.

«Ο Thulani Maseko ήταν βασικός πυλώνας στον αγώνα για ελευθερία στο Εσουατίνι. Ο θάνατός του, ο οποίος έχει ήδη στείλει ανατριχιαστικό μήνυμα στις ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές της δημοκρατίας σε όλη τη χώρα, μπορεί να σηματοδοτήσει μια κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον όσων επιδιώκουν ανοιχτά πολιτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Flavia Mwangovya.

«Η Αναπτυξιακή Κοινότητα της Νότιας Αφρικής και οι αρχές του Εσουατίνι πρέπει να αποδείξουν ότι δεσμεύονται να προστατεύσουν κάθε άτομο στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ηγετών της αντιπολίτευσης και των ακτιβιστριών/-ών της δημοκρατίας. Κανείς δεν πρέπει να δέχεται επιθέσεις ή απειλές απλώς και μόνο επειδή ασκεί κριτική και πιέζει για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.