ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ: ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΑ ΚΑΙΝΕ ΠΤΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ CABO DELGADO

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023, 12:34Εκτύπωση

Με αφορμή ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρεται να δείχνει στρατιώτες να ρίχνουν πτώματα πάνω σε έναν σωρό καμένων οικιακών αντικειμένων στη βόρεια επαρχία Cabo Delgado της Μοζαμβίκης, ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική, Tigere Chagutah, δήλωσε:

Το βίντεο που δείχνει στρατιώτες να καίνε πτώματα είναι άλλο ένα φρικτό γεγονός που δίνει μια εικόνα του τι συμβαίνει μακριά από τα μέσα ενημέρωσης σε αυτόν τον ξεχασμένο πόλεμο.

Tigere Chagutah, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική

«Το viral βίντεο που δείχνει στρατιώτες να καίνε πτώματα είναι άλλο ένα φρικτό γεγονός που δίνει μια εικόνα του τι συμβαίνει μακριά από την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης σε αυτόν τον ξεχασμένο πόλεμο στο Cabo Delgado.

«Με τραγικό τρόπο αποτυπώνεται ότι εξακολουθούν να συμβαίνουν περιστατικά βίας κατά αμάχων, εξωδικαστικές εκτελέσεις και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως έχει καταγράψει στο παρελθόν η Διεθνής Αμνηστία».

Το βίντεο, το οποίο εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία, απέκτησε απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 10 Ιανουαρίου. Το περιστατικό πιστεύεται ότι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2022 στο Cabo Delgado, όπου η περιφερειακή δύναμη της Κοινοτικής Αποστολής για την Ανάπτυξη της Νότιας Αφρικής στη Μοζαμβίκη (SAMIM), η οποία περιλαμβάνει στρατεύματα της Εθνικής Άμυνας της Νότιας Αφρικής, πολεμά από το 2021 ένοπλες ομάδες ανταρτών μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Μοζαμβίκης.

Στο βίντεο απεικονίζεται επίσης τουλάχιστον ένα μέλος της Εθνικής Άμυνας της Νότιας Αφρικής (SANDF), το οποίο φαίνεται να παρακολουθεί και να βιντεοσκοπεί το γεγονός. Η Νοτιοαφρικανική Εθνική Δύναμη Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στις 10 Ιανουαρίου στην οποία αναγνώρισε την παρουσία μέλους ή μελών της SANDF.

Με τραγικό τρόπο αποτυπώνεται ότι η βία κατά των αμάχων εξακολουθεί να ασκείται στο Cabo Delgado.

Tigere Chagutah

Ο Tigere Chagutah δήλωσε: «Η καύση νεκρών, όπως φαίνεται, σωμάτων από στρατιώτες είναι απαράδεκτη και πιθανόν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των πτωμάτων και απαιτεί τη μεταχείριση των νεκρών με σεβασμό».

«Οι αρχές της Μοζαμβίκης και η SAMIM πρέπει να ξεκινήσουν άμεση, ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες αυτών των φόνων και της καύσης των πτωμάτων, ενώ πρέπει να οδηγηθεί σε δίκαιη δίκη κάθε άτομο εναντίον του οποίου υπάρχουν επαρκή παραδεκτά αποδεικτικά στοιχεία. Η ασφάλεια στο Cabo Delgado δεν πρέπει να έρθει με κόστος τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ιστορικό

Οι επιθέσεις στο Cabo Delgado ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017 με δολοφονίες αμάχων από μια ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Al-Shabaab, η οποία δεν έχει καμία γνωστή επιχειρησιακή σχέση με την Al-Shabaab στη Σομαλία. Η SAMIM ιδρύθηκε το 2021 για την καταπολέμηση της Al-Shabaab και περιλαμβάνει προσωπικό από τη Ρουάντα, την Αγκόλα, την Μποτσουάνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Λεσότο, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει στο παρελθόν αποκαλύψει στοιχεία για εξωδικαστικές εκτελέσεις και άλλους παράνομους φόνους, απόπειρες αποκεφαλισμού, βασανιστήρια, ακρωτηριασμούς και άλλη κακομεταχείριση εις βάρος φερόμενων ως μαχητών της Al-Shabaab που κρατούνταν, καθώς και για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού πτωμάτων σε προφανείς ομαδικούς τάφους στο Cabo Delgado.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.