ΕΛΛΑΔΑ: Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΩΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2023, 16:19Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην είδηση ότι στη δίκη των ανθρωπιστών διασωστών Sarah Mardini και Seán Binder το Εφετείο Μυτιλήνης έστειλε το κατηγορητήριο πίσω στον εισαγγελέα λόγω διαδικαστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μη μετάφρασης του κατηγορητηρίου, ο Nils Muižnieks, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση προσφέρει στις αρχές μια νέα ευκαιρία να βάλουν τέλος σε αυτή τη δοκιμασία και να διορθώσουν τα δικά τους λάθη αποσύροντας όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των πιο σοβαρών κατηγοριών για κακουργήματα που τους περιμένουν ακόμη. Τα διαδικαστικά λάθη που αναφέρθηκαν από το δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένης της μη παροχής μετάφρασης, μονάχα επιδεινώνουν τον παραλογισμό ότι τις ελληνικές αρχές στοχοποιούν ανθρώπους που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των μεταναστριών/-ών και των προσφύγων.

Καλούμε ισχυρά για άλλη μια φορά τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες και να επιτρέψουν στη Sarah και στον Seán να επιστρέψουν στη ζωή τους. Η ποινικοποίηση αυτών των γενναίων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μόνο και μόνο επειδή βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστριες/-ες που είχαν ανάγκη δείχνει την ανάλγητη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Ευρώπης απέναντι στους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια στα σύνορά τους».

Nils Muižnieks, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας

Πάνω από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη αυτής της έρευνας-παρωδίας, η οποία έχει αφήσει τη ζωή της Sarah και του Seán σε αναμονή, σε κατάσταση αβεβαιότητας. Η συνεχιζόμενη δίωξή τους, με τις αβάσιμες κατηγορίες για κακουργήματα να βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τις πραγματικές προθέσεις των αρχών. Η υπόθεση αυτή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από τις αρχές για να τιμωρήσουν και να αποτρέψουν το έργο των υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το κατηγορητήριο θα σταλεί τώρα πίσω στην εισαγγελία. Για τη Sarah και τον Seán, οι εναπομείνασες πλημμεληματικές κατηγορίες πρόκειται να παραγραφούν τον Φεβρουάριο του 2023. Η έρευνα για τις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απάτης, παραμένει σε εκκρεμότητα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.