Danilo Martins © Yoshioka/Anadolu Agency via Getty Images

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2022, 13:22Εκτύπωση

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής της 30ής Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), ο υποψήφιος Luiz Inácio da Silva εξελέγη με ποσοστό 50,90% των ψήφων, έναντι 49,10% του υποψηφίου Jair Messias Bolsonaro. Οι λευκές και άκυρες ψήφοι αντιπροσώπευαν το 4,59% του συνόλου.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα κατά τη μεταβατική περίοδο της κυβέρνησης.  

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από απειλές κατά των πολιτικών δικαιωμάτων του βραζιλιάνικου λαού. Υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της TSE και πραγματοποίησε τουλάχιστον 560 επιχειρήσεις ελέγχου κατά οχημάτων που εκτελούσαν δημόσιες μεταφορές ψηφοφόρων την Κυριακή.

Εκτός από τα εμπόδια στην ελεύθερη διέλευση των πολιτών, οι εκλογές σημαδεύτηκαν από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, από δηλώσεις του προέδρου Jair Bolsonaro καθώς και από ενέργειες άλλων δημόσιων αρχών που προκάλεσαν φόβο σχετικά με την ακεραιότητα των κρατικών θεσμών και τον σεβασμό του εκλογικού αποτελέσματος. Τα επεισόδια πολιτικής βίας ήταν επαναλαμβανόμενα.

Άνθρωποι κατήγγειλαν εκλογική παρενόχληση στους χώρους εργασίας τους, μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων κατήγγειλαν καταστάσεις εξαναγκασμού επειδή διαδήλωναν για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποψήφιες/-οι και απλοί πολίτες υπέστησαν σωματική επίθεση ή σκοτώθηκαν επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης. Δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίσης επιθέσεις και εκφοβισμό, ενώ κοινότητες αυτοχθόνων στερήθηκαν το δικαίωμά τους στην πολιτική συμμετοχή.

Το σενάριο αυτό υποδεικνύει προκλήσεις που υπερβαίνουν την προεκλογική περίοδο και θέτουν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών στη Βραζιλία. Η Διεθνής Αμνηστία παρακολούθησε και κατήγγειλε επεισόδια εκφοβισμού και πολιτικής βίας σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία μετάβασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Σύνταγμα, τους θεσμούς του κράτους δικαίου και τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημοσιεύτηκαν δύο εκθέσεις που αποκαλύπτουν την πολιτική βία στην οποία υποβλήθηκε ο λαός της Βραζιλίας. Την παραμονή του πρώτου γύρου των εκλογών του 2022, η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε την έκθεση «Πολιτική βία: παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την προεκλογική περίοδο του 2022». Η οργάνωση συγκέντρωσε 42 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν κατά τις 90 ημέρες που προηγήθηκαν της πρώτης ημέρας της ψηφοφορίας.

Κατά την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε του δεύτερου γύρου των εκλογών, η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε δύο περιπτώσεις πολιτικής βίας ανά ημέρα. Οι περιπτώσεις συγκεντρώνονται στην έκθεση «Ο εκφοβισμός ως μέθοδος: Βία και απειλές κατά αντρών και γυναικών ψηφοφόρων το 2022».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.