ΠΟΛΩΝΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΟΑΤΙ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουλίου 2022, 14:50Εκτύπωση

Οι πολωνικές αρχές έχουν στοχοποιήσει ΛΟΑΤΙ άτομα με επιβλαβή ρητορική που στιγματίζει και έχουν αρνηθεί ή έχουν ματαιώσει τις προσπάθειές τους να διαμαρτυρηθούν, διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία Πολωνίας σε νέα έκθεσή της.

«“Μας αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες”: Από τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου στην παρενόχληση των υπερασπιστριών/-ών ΛΟΑΤΙ ατόμων» διαπιστώνει ότι τα ΛΟΑΤΙ άτομα και οι σύμμαχοί τους που βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση στα δικαιώματά τους συχνά μένουν απροστάτευτα από λεκτικές και σωματικές επιθέσεις από ομοφοβικούς αντιδιαδηλωτές ή υπόκεινται σε σκληρές αστυνομικές τακτικές και ποινικές διώξεις.

«Οι αρχές στην Πολωνία δεν ευθύνονται μόνο για την επίμονη ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων, αλλά και για την αποτυχία να προστατεύσουν αυτές τις κοινότητες από τις βίαιες συνέπειες των λόγων και των πολιτικών τους που γεννούν διακρίσεις», δήλωσε η Anna Błaszczak-Banasiak, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Πολωνίας.

«Οι παράνομοι περιορισμοί, οι απαιτήσεις και οι σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στα ΛΟΑΤΙ άτομα και τους συμμάχους τους έχουν συρρικνώσει τον δημόσιο χώρο για να ασκούν ελεύθερα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα φόβου. Όσες/-οι διαμαρτύρονται με θάρρος στοχοποιούνται από την αστυνομία ή δεν προστατεύονται από επιθέσεις αντιδιαδηλωτών, σε μια χώρα όπου τέτοιες επιθέσεις δεν θεωρούνται καν εγκλήματα μίσους από νομική άποψη».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αρχές έχουν σκόπιμα χρησιμοποιήσει ως όπλο επαχθείς και πολύπλοκες απαιτήσεις γνωστοποίησης στις αρχές για να απαγορεύσουν, να περιορίσουν ή να διαλύσουν αυθαίρετα και με διακρίσεις τις ΛΟΑΤΙ διαμαρτυρίες.

Οι αρχές στην Πολωνία δεν ευθύνονται μόνο για την επίμονη ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων, αλλά και για την αποτυχία να προστατεύσουν αυτές τις κοινότητες από τις βίαιες συνέπειες των λόγων και των πολιτικών τους που γεννούν διακρίσεις.

Anna Błaszczak-Banasiak, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Πολωνίας

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία μετά το 2019, για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, με απότομη αύξηση της εχθρικής εις βάρος τους ρητορικής και της ρητορικής που στιγματίζει, μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Αυτό συνδυάστηκε με την έκδοση ομοφοβικών αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, γνωστών και ως «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΙ», οι οποίες –αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικές– είναι επιβλαβείς και τροφοδοτούν την ατμόσφαιρα εχθρότητας απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα που ζουν στις εν λόγω περιοχές.

Ειρηνικές «πορείες ισότητας» στο Bialystok, το Gniezno και το Lublin δέχθηκαν επιθέσεις από βίαιους αντιδιαδηλωτές και η αστυνομία έχει αποτύχει συστηματικά να τις προστατεύσει επαρκώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αστυνομία έκανε επίσης υπερβολική χρήση βίας εναντίον ΛΟΑΤΙ ατόμων και συμμάχων τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει αυτή η εκστρατεία μίσους. Οχήματα με ομοφοβικά συνθήματα κυκλοφορούν ατιμώρητα στους δρόμους, αλλά εμείς είμαστε αυτές και αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούμε και να υποφέρουμε. Εξαιτίας αυτού του μακροχρόνιου ακτιβισμού βρίσκομαι σε τόσο άσχημη κατάσταση σήμερα», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ο Jacek, μακροχρόνιος ακτιβιστής και διοργανωτής των πορειών ισότητας.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους ανθρώπους δραστηριοποιούνται υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων και αντιτίθενται ανοιχτά στη συστημική ομοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία στην Πολωνία. Αντιμετωπίζουν πολλαπλά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων ποινικών κατηγοριών. Οι διώξεις έχουν οδηγήσει σε χρόνια εξαντλητικών και δαπανηρών δικών που εμποδίζουν τις ακριβίστριες και τους ακτιβιστές να συμμετέχουν σε έναν ήδη συρρικνωμένο χώρο για την κοινωνία των πολιτών.

«Η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα για να αλλάξει αυτή τη θλιβερή κατάσταση», δήλωσε η Anna Błaszczak-Banasiak.

«Αντί να στοχοποιούν τα ΛΟΑΤΙ άτομα και τις/τους υπερασπίστριες/-ιστές των δικαιωμάτων τους, οι αρχές θα πρέπει να σέβονται, να προστατεύουν και να προωθούν τα δικαιώματά τους, καθώς και να δράσουν επειγόντως για να διασφαλίσουν ότι θα τερματιστεί κάθε διάκριση με βάση τον πραγματικό ή εικαζόμενο σεξουαλικό προσανατολισμό ή την έμφυλη ταυτότητα των ανθρώπων».

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ενέργειες των αρχών στην Πολωνία, οι οποίες έχουν συρρικνώσει το πεδίο δράσης της κοινωνίας των πολιτών σε όλη τη χώρα, έχουν υπονομεύσει το κράτος δικαίου, έχουν επιτεθεί στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΙ ατόμων και σε όσους ανθρώπους τα υπερασπίζονται, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.