Copyright of Los Angeles Times, 2021

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου 2022, 11:53Εκτύπωση

Απαντώντας στην έρευνα του BBC για τις επανειλημμένες δολοφονίες άοπλων αντρών υπό ύποπτες συνθήκες στο Αφγανιστάν μεταξύ 2010 και 2011 από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, ο Zaman Sultani, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία, δήλωσε:

«Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί αποτελεσματική και διαφανή έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η οποία θα αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα και θα καταστήσει τους δράστες υπεύθυνους».

«Τα ευρήματα του BBC είναι τρομακτικά και απεικονίζουν σαφώς ένα ανησυχητικό επίπεδο ατιμωρησίας και έλλειψης λογοδοσίας των βρετανικών στρατευμάτων που επιχειρούσαν στο Αφγανιστάν. Το ρεπορτάζ του BBC περιγράφει παράνομες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης δολοφονίας ατόμων μετά τη σύλληψή τους, της στοχοποίησης αμάχων και της κατασκευής αποδεικτικών στοιχείων για να δικαιολογηθεί η δολοφονία άοπλων αντρών, υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου. Η υπόνοια ότι υπήρξε συγκάλυψη σε υψηλό επίπεδο επιτείνει την ηθική αγανάκτηση και υποδηλώνει απροθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένο να ξεκινήσει επειγόντως έρευνες για όλους τους ισχυρισμούς περί εγκλημάτων πολέμου στα οποία εμπλέκονται οι Ειδικές Δυνάμεις του, και όλοι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι ύποπτοι για ατομική ποινική ευθύνη πρέπει να προσαχθούν ενώπιον των βρετανικών δικαστηρίων. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πρόθυμο να ασκήσει δίωξη κατά του ίδιου του στρατού του, όπως έχει αποδείξει επαίσχυντα σε σχέση με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του στο Ιράκ, θα πρέπει να το πράξει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)».

Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί αποτελεσματική και διαφανή έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η οποία θα αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα και θα καταστήσει τους δράστες υπεύθυνους.

Zaman Sultani, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία

«Το ΔΠΔ έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα στο Αφγανιστάν, και η εισαγγελία πρέπει να διερευνήσει επειγόντως, χωρίς φόβο ή εύνοια, τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, παρά τις συγκλονιστικές αναφορές για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στο Αφγανιστάν από δυτικούς στρατούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, το ΔΠΔ δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα, εκτός από εκείνες αναφορικά με τους Ταλιμπάν – γεγονός που οδηγεί σε κατηγορίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην προσέγγισή του».

«Το επεισόδιο αυτό υπογραμμίζει επίσης πόσο επιζήμια θα ήταν οποιαδήποτε κίνηση για την κατάργηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ευθύνης από τα στρατεύματα που επιχειρούν στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να απομακρυνθεί από την καταδικαστέα πρόταση για την αντικατάσταση του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτού προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά».

 

Ιστορικό

Στις 12 Ιουλίου 2022, το BBC δημοσίευσε την έκθεσή του σχετικά με την έρευνα για τον ρόλο των πρακτόρων της SAS στο Αφγανιστάν, οι οποίοι επανειλημμένα σκότωναν κρατούμενους και άοπλους άνδρες υπό ύποπτες συνθήκες. Οι αναφορές υποδηλώνουν ότι η μονάδα ενδέχεται να έχει σκοτώσει παράνομα 54 άτομα σε μια εξάμηνη περιοδεία.

Από το 2001, το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με άλλες διεθνείς δυνάμεις βρισκόταν στο Αφγανιστάν και διεξήγαγε επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν για πάνω από μια δεκαετία. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, ο Αφγανός πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα και οι τελευταίες διεθνείς δυνάμεις εγκατέλειψαν τη χώρα στα τέλη Αυγούστου. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον το Αφγανιστάν.

Από το 2003 το Αφγανιστάν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ, παρέχοντας δικαιοδοσία στο Δικαστήριο να διερευνά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, που διαπράχθηκαν στο αφγανικό έδαφος ή από πολίτες του. Το Ηνωμένο Βασίλειο επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης το 2001, παρέχοντας στο ΔΠΔ δικαιοδοσία επί πολιτών και εδάφους Ηνωμένου Βασιλείου από το 2002.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.