ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ OSMAN KAVALA, ΣΥΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουλίου 2022, 12:09Εκτύπωση

Σε συνέχεια της χτεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που καταδικάζει την Τουρκία επειδή δεν εξασφάλισε την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου του 2019 που απαιτούσε την άμεση απελευθέρωση του Osman Kavala, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το Δικαστήριο «έκρινε ότι τα μέτρα που υπέδειξε η Τουρκία δεν του επέτρεπαν να συμπεράνει ότι η Τουρκία είχε ενεργήσει με "καλή πίστη", κατά τρόπο συμβατό με τα "συμπεράσματα και το πνεύμα" της απόφασης Kavala", η Julia Hall, αναπληρώτρια διευθύντρια Έρευνας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Αυτή η απόφαση ντροπιάζει τις αρχές της Τουρκίας. Επί σχεδόν τρία χρόνια αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του ΕΔΔΑ του 2019 και να απελευθερώσουν τον Osman Kavala. Η σημερινή απόφαση αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την αποτυχία της κυβέρνησης να τηρήσει μια νομικά δεσμευτική υποχρέωση. Η συνεχιζόμενη αδράνεια της Τουρκίας επιτείνει την πρωτοφανή ταλαιπωρία του Osman Kavala και της οικογένειάς του».

Αυτή η απόφαση ντροπιάζει τις αρχές της Τουρκίας. Επί σχεδόν τρία χρόνια αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του ΕΔΔΑ του 2019 και να απελευθερώσουν τον Osman Kavala.

Julia Hall

«Η περίπτωση του Osman Kavala είναι εμβληματική της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και της ανατροπής της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επηρεάζει όλες και όλους στην Τουρκία. Εάν η Τουρκία επιμείνει στην πεισματική άρνησή της να απελευθερώσει τον Osman Kavala, θα υποβαθμίσει περαιτέρω τον εαυτό της ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα κράτη μέλη του και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παροτρύνουν την Τουρκία να απελευθερώσει επιτέλους τον Osman Kavala και πολλούς άλλους που κρατούνται υπό παρόμοιες συνθήκες».

Ιστορικό

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διαπίστωσε ότι το δικαίωμα του Osman Kavala στην ελευθερία παραβιάστηκε και στηρίχτηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να τον φιμώσει. Η απόφαση ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή του. Αντί να εφαρμόσουν την απόφαση, οι αρχές της Τουρκίας υπέβαλαν τον Osman Kavala σε περαιτέρω δίωξη, με φαραωνικές κατηγορίες χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας για την έλλειψη εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου, βάσει του άρθρου 46, παράγραφος 4, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Διαδικασία επί παραβάσει για μη εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΔΑ έχει κινηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, στην υπόθεση Ilgar Mammadov κατά του Αζερμπαϊτζάν.

Τον Ιούνιο, η Διεθνής Αμνηστία κήρυξε τον Osman Kavala και έξι συγκατηγορούμενους του κρατούμενους συνείδησης, μετά τη φυλάκισή τους μετά από άδικες καταδίκες στη δίκη του Γκεζί στις 25 Απριλίου 2022.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.