© AFP/Getty Images

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ «ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΕΣ» ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ SERHIIVKA

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου 2022, 12:19Εκτύπωση

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας πολυκατοικίας κι ενός ξενοδοχείου -παραθαλάσσιου θερέτρου στην παραθαλάσσια πόλη Serhiivka στη νότια Ουκρανία σκότωσαν τουλάχιστον 21 αμάχους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά από νέα επιτόπια έρευνα.

Τα πλήγματα, που προφανώς χρησιμοποίησαν αντιπλοϊκούς πυραύλους, έπληξαν την πόλη στην περιοχή της Οδησσού λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου, τραυματίζοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους. Πέντε άνθρωποι παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

«Αυτά τα ισχυρά όπλα σχεδιάστηκαν για να καταστρέφουν πολεμικά πλοία, και η εκτόξευσή τους σε κατοικημένες περιοχές είναι εξαιρετικά απερίσκεπτη», δήλωσε η Donatella Rovera, ανώτερη σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αντιμετώπιση Κρίσεων.

«Αυτή η επίθεση είναι άλλο ένα παράδειγμα της απόλυτης αδιαφορίας του ρωσικού στρατού για τους αμάχους στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να προκαλεί άσκοπο θανάτους και καταστροφές. Όλοι όσοι ευθύνονται για τέτοια εγκλήματα πολέμου πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη για τις πράξεις τους».

Αυτή η επίθεση είναι άλλο ένα παράδειγμα της απόλυτης αδιαφορίας του ρωσικού στρατού για τους αμάχους στην Ουκρανία

Donatella Rovera, ανώτερη σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αντιμετώπιση Κρίσεων

Η Διεθνής Αμνηστία επισκέφθηκε τα σημεία των επιθέσεων στη Serhiivka και δεν βρήκε κανένα στοιχείο για την παρουσία Ουκρανών στρατιωτών, όπλων ή άλλων έγκυρων στρατιωτικών στόχων σε κοντινή απόσταση. Οι δορυφορικές εικόνες που εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία δεν έδειξαν επίσης καμία στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή πριν από την επίθεση.

Αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση ήταν δύο κατευθυνόμενοι πύραυλοι Kh-22. Με εκτιμώμενη πολεμική κεφαλή άνω των 900 κιλών και σύστημα στόχευσης σχεδιασμένο να πλήττει πλοία και όχι χερσαία αντικείμενα, ο πύραυλος είναι δυνητικά εξαιρετικά ανακριβής και, επομένως, εντελώς ακατάλληλος για χρήση σε κατοικημένη περιοχή.

Οι εμπειρογνώμονες όπλων της Ομάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκε θραύσματα πυρομαχικών που ταιριάζουν με μεγάλο κατευθυνόμενο πύραυλο στον τόπο του πλήγματος στο ξενοδοχείο. Ειδικότερα, τα θραύσματα περιείχαν πριτσίνια παλαιού τύπου, που συνάδουν με όπλο 50 ετών, όπως το Kh-22.

Μια βασική αρχή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (νόμοι του πολέμου) είναι ότι τα μέρη μιας ένοπλης σύρραξης πρέπει ανά πάσα στιγμή να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτών και πολιτικών αντικειμένων, καθώς και μεταξύ στρατιωτών και στρατιωτικών στόχων. Οι στρατιωτικοί στόχοι μπορούν να στοχοποιηθούν, αλλά είναι παράνομο να στοχοποιούνται άμαχοι ή μη στρατιωτικά αντικείμενα. Πριν από κάθε επίθεση, τα μέλη του στρατού υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι είναι εύλογα βέβαιοι ότι δεν στοχεύουν αμάχους και μη στρατιωτικά αντικείμενα.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν συστηματικά παράνομες επιθέσεις στην Ουκρανία, που έχουν σκοτώσει και τραυματίσει αμάχους, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να ήταν σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών αντικειμένων.

Χτυπήματα σε θέρετρο

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουλίου, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον δύο πυραύλους προς το θέρετρο Serhiivka στη Μαύρη Θάλασσα, περίπου 45 μίλια νοτιοδυτικά της πόλης της Οδησσού. Ο πρώτος πύραυλος έπληξε το ξενοδοχείο Godji και σκότωσε 6 πολίτες. Λίγα λεπτά αργότερα, ένας δεύτερος πύραυλος έπληξε το κατάστημα σιδηρικών στην πρόσοψη ενός εννιαώροφου κτιρίου κατοικιών στην οδό Budzhaska 23, και σκότωσε 15 πολίτες.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στο ξενοδοχείο Godji ήταν η Nadiya Rudnitskaya, η διευθύντρια του ξενοδοχείου, και ο 12χρονος γιος της Dmytro Rudnitsky. Σκοτώθηκαν επίσης η Olha Ilyashevych, 30 ετών, και η μητέρα της Maria, οι οποίες είχαν διαφύγει από τις μάχες από το Slovyansk στην περιοχή Donbas.

Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Oleksander Shishkov, 41 ετών, γνωστός προπονητής ποδοσφαίρου που ζούσε στην Οδησσό αλλά είχε μείνει στο ξενοδοχείο μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα παιδιών την προηγούμενη ημέρα μεταξύ της τοπικής ομάδας και της ομάδας από την κοντινή πόλη Bilhorod-Dnistrovsky.

Χτύπημα σε πολυκατοικία

Μεταξύ των νεκρών από το χτύπημα στην οδό Budzhaska ήταν ο Volodymyr Chulak, 68χρονος καθηγητής φυσικής αγωγής, η σύζυγός του Tetiana, 64χρονη σεφ, και ο γιος τους Mykhaylo, 35 ετών, που ζούσε στην Οδησσό και επισκεπτόταν τους γονείς του.

Η αδελφή της Tetiana Chulak, Valentyna, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Άκουσα τις εκρήξεις και έτρεξα στον δρόμο... Έτρεξα εκεί [στον αριθμό 23] και μέσα στο κτίριο και βρήκα την Tetiana στο κρεβάτι της, νεκρή, καλυμμένη με διαλυμένα έπιπλα και συντρίμμια, και ο σύζυγός της Volodymyr ήταν νεκρός στην κουζίνα. Ο γιος τους Mykhaylo στεκόταν στη βεράντα και χτυπήθηκε απευθείας από τον πύραυλο – ήταν διαμελισμένος». 

Σκοτώθηκαν επίσης η Halyna Rumashuk, μια 50χρονη ρεσεψιονίστ, και ο σύζυγός της Serhii, ένας 48χρονος οικοδόμος. Αρχικά είχαν επιβιώσει από το χτύπημα και κατάφεραν να διαφύγουν από το κτίριο, αλλά το ζευγάρι επέστρεψε στη συνέχεια για να αναζητήσει κάποια από τα υπάρχοντά του, όταν ένας τοίχος κατέρρευσε και τους σκότωσε και τους δύο.

Ο ανελέητος βομβαρδισμός του ρωσικού στρατού σε κατοικημένες περιοχές γεμάτες αμάχους, που σκοτώνει ανθρώπους την ώρα που κοιμούνται, συγκλονίζει τη συνείδηση.

Donatella Rovera

Ο Roman, 36 ετών, κάτοικος του τέταρτου ορόφου του κτιρίου, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο ίδιος και η μητέρα του επέζησαν μόνο επειδή τη στιγμή του χτυπήματος βρίσκονταν πίσω από έναν τοίχο από σκυρόδεμα στην κουζίνα τους, κάνοντας μπάνιο το κουτάβι τους που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Το υπόλοιπο διαμέρισμά τους εξαφανίστηκε από την έκρηξη. Ο Roman προσπάθησε να σώσει τη γειτόνισσά του, την Proskovia Pavlenko, 63 ετών. Εκείνη τραυματίστηκε θανάσιμα από την έκρηξη και πέθανε καθώς τη μετέφερε από το κτίριο.

Η Natalia Yankovska και ο σύντροφός της Maksym Nedomov πέθαναν και οι δύο από σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν από την έκρηξη. Οι δύο μικροί γιοι της Natalia από προηγούμενο γάμο, ηλικίας 10 και 14 ετών, παραμένουν στο νοσοκομείο, με τον έναν σε κρίσιμη κατάσταση.

Άλλα θύματα που σκοτώθηκαν από το χτύπημα στο συγκρότημα κατοικιών είναι ο Oleksander Sribny (47 ετών), η Tetiana Nesterenko (64 ετών) και η Vira Maksymenko (71 ετών).

«Ο ανελέητος βομβαρδισμός του ρωσικού στρατού σε κατοικημένες περιοχές γεμάτες αμάχους, που σκοτώνει ανθρώπους την ώρα που κοιμούνται, συγκλονίζει τη συνείδηση», δήλωσε η Donatella Rovera.

«Πόσοι ακόμα άμαχοι πρέπει να πεθάνουν μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη και λογοδοσία γι’ αυτά τα εγκλήματα; Οι ρωσικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες γι’ αυτές τις συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και τα θύματα και οι οικογένειές τους πρέπει να λάβουν πλήρη αποζημίωση».

Η συνεχής τεκμηρίωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι διαθέσιμη εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.