ΚΡΟΑΤΙΑ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ PUSSY RIOT

Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου 2022, 14:11Εκτύπωση

Απαντώντας στη χθεσινή σύλληψη στην Κροατία της ακτιβίστριας και μέλους του συγκροτήματος Pussy Riot, Aysoltan Niyazov, η οποία αντιμετωπίζει πιθανή έκδοση στο Τουρκμενιστάν, η Julia Hall, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε:

«Οι αρχές της Κροατίας γνωρίζουν ότι ο ακτιβισμός της Aysoltan Niyazov θα την έθετε σε μεγάλο κίνδυνο σοβαρής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, σε περίπτωση έκδοσής της στο Τουρκμενιστάν. Το Τουρκμενιστάν δεν είναι ασφαλής χώρα για την ίδια ή για οποιονδήποτε υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Τα εντάλματα της Ιντερπόλ έχουν γίνει αντικείμενο κατάχρησης από πολλά αυταρχικά καθεστώτα και χώρες με απαράδεκτο ιστορικό ανθρώπινων δικαιωμάτων για να προσπαθήσουν να φιμώσουν ακτιβίστριες/-ιστές και όσες/-ους μιλούν για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Κροατία δεν πρέπει να είναι συνένοχη σε τέτοιες πρακτικές».

«Το διεθνές δίκαιο απαιτεί από την Κροατία να μην επιστρέφει ή να μην εκδίδει κανένα πρόσωπο σε χώρα όπου θα αντιμετώπιζε κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι αρχές του Ζάγκρεμπ πρέπει να απορρίψουν το αίτημα του Τουρκμενιστάν για την έκδοση της Aysoltan Niyazov και να την απελευθερώσουν αμέσως από την κράτηση».

Ιστορικό
Η Aysoltan Niyazov είναι υπήκοος της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν. Βρισκόταν στην Κροατία συμμετέχοντας στην αντιπολεμική περιοδεία Riot Days, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη στήριξη ενός νοσοκομείου στο Κίεβο.

Η κροατική αστυνομία συνέλαβε τη Niyazov βάσει μιας κόκκινης ειδοποίησης της Ιντερπόλ που εκδόθηκε από το Τουρκμενιστάν το 2002. Σύμφωνα με την ειδοποίηση, η Niyazov καταζητείται με την κατηγορία της φερόμενης υπεξαίρεσης κεφαλαίων που ανήκαν στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Η Niyazov αμφισβητεί τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πολυάριθμες περιπτώσεις που οι αρχές του Τουρκμενιστάν απαγγέλλουν κατηγορίες με βάση κατασκευασμένα ή αναξιόπιστα στοιχεία. Οι υπερασπίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι πολιτικοί αντιφρονούντες υποβάλλονται τακτικά σε βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση στο Τουρκμενιστάν.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.