Amnesty International

ΠΟΛΩΝΙΑ: ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΑΜΒΛΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2022, 15:51Εκτύπωση

Πρώτη περίπτωση στην Ευρώπη όπου ακτιβίστρια διώκεται ποινικά για συνέργεια σε έκτρωση με την παροχή χαπιών

Οι κατηγορίες κατά της Justyna Wydrzyńska, υπερασπίστριας των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια επειδή βοήθησε μια έγκυο γυναίκα που χρειαζόταν ασφαλή άμβλωση στην Πολωνία, θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία ενόψει της έναρξης της δίκης της στη Βαρσοβία σήμερα.

Το 2020, η Justyna Wydrzyńska βοήθησε μια έγκυο γυναίκα, η οποία δήλωσε ότι υπέφερε από ενδοοικογενειακή βία, να αποκτήσει πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης. Η υπόθεση σηματοδοτεί την πρώτη στην Ευρώπη στην οποία μια ακτιβίστρια διώκεται για υποβοήθηση έκτρωσης με την παροχή χαπιών άμβλωσης. Στις 22 Νοεμβρίου 2021, της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «βοήθεια σε άμβλωση» και «κατοχή φαρμάκων χωρίς άδεια με σκοπό την εισαγωγή τους στην αγορά».

Αυτές οι κατηγορίες αποτελούν σοκαριστική και σκόπιμη προσπάθεια να τερματιστεί ο νόμιμος ακτιβισμός της Justyna Wydrzyńska, παρά το γεγονός ότι απλώς προσπαθεί να υποστηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των εγκύων να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις στην Πολωνία.

Monica Costa Riba, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των γυναικών

«Εν μέσω επιζήμιων νόμων περί αμβλώσεων, ακτιβίστριες/-ές όπως η Justyna είναι απαραίτητες/-οι για να διασφαλίσουν ότι οι έγκυες στην Πολωνία δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσουν με μη ασφαλείς αμβλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Οι πολωνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν αμέσως όλες τις κατηγορίες εναντίον της και να αποποινικοποιήσουν πλήρως τις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πράξης υποστήριξης άλλων για να κάνουν άμβλωση».

Η Πολωνία έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους περί αμβλώσεων στην Ευρώπη. Η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο όταν κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή της εγκύου ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομειξίας. Η ατομική διενέργεια άμβλωσης ή η κατοχή χαπιών άμβλωσης για αυτοελεγχόμενη άμβλωση δεν αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, αλλά οποιοδήποτε πρόσωπο ή γιατρός που βοηθά έγκυες να προχωρήσουν σε άμβλωση πέραν των δύο επιτρεπόμενων από το νόμο λόγων μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Το 2020, μια γυναίκα ήρθε σε μένα σε απελπιστική κατάσταση. Μου είπε ότι ο βίαιος σύζυγός της προσπαθούσε να την εμποδίσει να κάνει έκτρωση. Η ιστορία της με άγγιξε στην καρδιά, καθώς ήταν παρόμοια με αυτή που είχα βιώσει κι εγώ. Ένιωσα ότι έπρεπε να τη βοηθήσω.

Justyna Wydrzyńska

«Οι άνθρωποι που χρειάζονται άμβλωση στην Πολωνία έχουν ανάγκη από αξιόπιστες και αμερόληπτες πληροφορίες σχετικά με τις ασφαλείς αμβλώσεις και χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη. Καμιά και κανείς δεν πρέπει να διώκεται ποινικά επειδή δείχνει συμπόνια και ενεργεί με αλληλεγγύη. Ούτε εγώ. Ούτε κανένας».

 

Ιστορικό

Η Justyna Wydrzyńska είναι βοηθός μητρότητας (εκπαιδευμένη σύντροφος που στηρίζει ένα άλλο άτομο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και μία από τις τέσσερις ιδρύτριες της Abortion Dream Team, μιας ακτιβιστικής συλλογικότητας που διεξάγει εκστρατείες κατά του στίγματος της άμβλωσης στην Πολωνία και προσφέρει αμερόληπτες συμβουλές για το πώς μπορεί να γίνει ασφαλής άμβλωση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Την 1η Ιουνίου 2021, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της Justina Wydrzyńska και κατέσχεσε φάρμακα με τη μορφή χαπιών, έναν υπολογιστή, στικάκια και κινητά τηλέφωνα.

Η Abortion Dream Team αποτελεί μέρος του Abortion Without Borders, ενός διευρωπαϊκού φεμινιστικού δικτύου που παρέχει πληροφορίες, συμβουλευτική, χρηματοδότηση και πρακτική υποστήριξη σε άτομα στην Πολωνία και σε άλλες χώρες που χρειάζονται άμβλωση στο εξωτερικό ή πρόσβαση σε αξιόπιστες διαδικτυακές πηγές φαρμάκων για την άμβλωση που επιτρέπουν την ασφαλή αυτοελεγχόμενη άμβλωση στο σπίτι.

Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022, το δίκτυο Abortion Without Borders ήρθε σε επαφή με περισσότερα από 32.000 άτομα στην Πολωνία –πενταπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος– και υποστήριξε πάνω από 1.500 άτομα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για άμβλωση. Τους τελευταίους μήνες, οι κλήσεις για βοήθεια έχουν αυξηθεί καθώς χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία φτάνουν στην Πολωνία έχοντας ανάγκη από σεξουαλική και αναπαραγωγική περίθαλψη.

Μέχρι στιγμής, αγγίζουν τα 50.000 τα άτομα που έχουν αναλάβει δράση με σκοπό να καλέσουν τον Πολωνό Γενικό Εισαγγελέα να αποσύρει όλες τις κατηγορίες.

Η ακρόαση της Justyna Wydrzyńska είναι προγραμματισμένη για τις 9.30πμ (GMT) στις 8 Απριλίου στο Praga Południe Περιφερειακό Δικαστήριο στη Βαρσοβία.

Ανάλαβε δράση! Υπόγραψε την έκκληση εδώ!

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.