Photo by: Daniel Romero/Long Visual Press/Universal Images Group via Getty Images

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Η ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022, 14:58Εκτύπωση

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κολομβίας υπέρ της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι ένας μεγάλος θρίαμβος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Γιορτάζουμε αυτή την απόφαση ως μια ιστορική νίκη για το γυναικείο κίνημα στην Κολομβία που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του. Οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι άνθρωποι που είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν είναι οι μόνες που πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους. Τώρα, αντί να τις τιμωρούν, οι κολομβιανές αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν την αυτονομία των σωμάτων τους και των σχεδίων ζωής τους», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Μετά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή πέρυσι και την πρόσφατη αποποινικοποίηση στο Μεξικό, η απόφαση αυτή είναι άλλο ένα παράδειγμα της ασταμάτητης δυναμικής που έχει το πράσινο ποτάμι στη Λατινική Αμερική. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να αναγνωριστούν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα όλων των γυναικών, των κοριτσιών και των ανθρώπων που μπορούν να τεκνοποιήσουν σε ολόκληρη την ήπειρο, χωρίς εξαίρεση».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε την απόφαση για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά. Μετά τις 24 εβδομάδες, η νόμιμη άμβλωση θα συνεχίσει να επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου, σε περίπτωση ύπαρξης απειλητικών για τη ζωή εμβρυικών δυσμορφιών ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή μη συναινετικής τεχνητής γονιμοποίησης.

Γιορτάζουμε αυτή την απόφαση ως ιστορική νίκη για το γυναικείο κίνημα στην Κολομβία, το οποίο αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του. Οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα άτομα που μπορούν να τεκνοποιήσουν είναι οι μόνες που πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους.

Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστία

«Παρόλο που η αποποινικοποίηση της άμβλωσης στις πρώτες 24 εβδομάδες είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα στην άμβλωση στην Κολομβία, και για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, κανένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να ποινικοποιείται για την πρόσβασή του στην άμβλωση. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να πιέζουμε για πλήρη πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις σε όλες τις περιστάσεις στην Κολομβία και όχι μόνο», πρόσθεσε η Erika Guevara-Rosas.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που θεσπίστηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο με το διάταγμα C-355 του 2006, η πρόσβαση στην άμβλωση είναι επί του παρόντος άνιση και περιορισμένη στην Κολομβία. Υπολογίζεται ότι σήμερα στη χώρα πραγματοποιούνται 400.400 αμβλώσεις κάθε χρόνο και ότι λιγότερο από το 10% αυτών των διαδικασιών εκτελούνται νόμιμα, με μεγάλη συγκέντρωση των υπηρεσιών στις μεγαλύτερες πόλεις.

Οι νόμιμες αμβλώσεις δεν είναι μόνο πολύ ασφαλέστερες από τις παράνομες, αλλά και το κόστος παροχής τους στην Κολομβία, σε σύγκριση με την περίθαλψη για ατελή άμβλωση, είναι πολύ χαμηλότερο όταν πραγματοποιούνται σε ιδρύματα υψηλού επιπέδου, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ποινικοποίηση της άμβλωσης επιτείνει τις ανισότητες μεταξύ των γυναικών. Η συντριπτική πλειονότητα όσων φέρονται να οδηγούνται σε παράνομες αμβλώσεις στην Κολομβία είναι οι γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτές είναι επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής βίας ή προσωπικού τραυματισμού. Ως εκ τούτου, έχει επικρατήσει ένα πλαίσιο διώξεων κατά των πιο ευάλωτων γυναικών αντί για ένα πλαίσιο με μεγαλύτερες εγγυήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η ποινικοποίηση της άμβλωσης έχει δημιουργήσει φόβο και στίγμα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να παρέχουν την υπηρεσία της διακοπής κύησης φοβούμενες/-οι τις κοινωνικές και νομικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.