© Simone Dalmasso

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ: Ο BERNARDO CAAL XOL ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, 11:41Εκτύπωση

Στις 24 Μαρτίου 2022, ο Bernardo Caal Xol αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό κέντρο του Cobán μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια φυλάκισης. Οι δικηγόροι του υπερασπιστή ανέφεραν ότι ένας δικαστής διέταξε την αποφυλάκισή του λόγω καλής συμπεριφοράς.

«Είναι σπουδαία νέα για τον Bernardo, την οικογένειά του και τις κοινότητες των ιθαγενών Mayan Q'eqchi' της Γουατεμάλας ότι μπορεί να βγει από τη φυλακή και να επανενωθεί με τους αγαπημένους του ανθρώπους μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, ο Bernardo παραμένει καταδικασμένος για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, κι έτσι οι αρχές της Γουατεμάλας συνεχίζουν να τον ποινικοποιούν για το έργο του στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μετά την εξέταση της ποινικής υπόθεσης κατά του Bernardo Caal Xol, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Η διαδικασία εναντίον του δείχνει παρόμοια μοτίβα ποινικοποίησης που η οργάνωση έχει καταγράψει εναντίον και άλλων υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Γουατεμάλα. Ως εκ τούτου, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τον Bernardo Caal Xol κρατούμενο συνείδησης και διεξάγει εδώ και χρόνια εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.
 

Είναι σπουδαία νέα για τον Bernardo, την οικογένειά του και τις κοινότητες των ιθαγενών Mayan Q'eqchi' της Γουατεμάλας το γεγονός ότι μπορεί να βγει από τη φυλακή και να επανενωθεί με τους αγαπημένους του ανθρώπους μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια ως κρατούμενος συνείδησης.

Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στη Γουατεμάλα οι αβάσιμες ποινικές διώξεις με στόχο την παρενόχληση και την παρεμπόδιση του έργου των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των περιβαλλοντολόγων και των αυτοχθόνων, καθώς και όσων αγωνίζονται κατά της ατιμωρησίας και της διαφθοράς, αποτελούν μια τόσο συνηθισμένη τακτική. Ο λαός της Γουατεμάλας έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματά του τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές προσπάθησαν να διαλύσουν το σύστημα δικαιοσύνης και τον κοινωνικό ιστό, ποινικοποιώντας όλα τα άτομα που αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη και αξιοπρεπή χώρα», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas.

Πρόσθετες πληροφορίες

Ο Bernardo Caal Xol, ένας 50χρονος ιθαγενής δάσκαλος, συνδικαλιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ιθαγενικού λαού των Mayan Q'eqchi' και των εδαφικών, επικρατειακών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων, έχει φυλακιστεί άδικα από τις 30 Ιανουαρίου 2018 επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των κοινοτήτων των Mayan Q'eqchi' που πλήττονται από την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού έργου στον ιερό ποταμό Cahabón, στο διαμέρισμα Alta Verapaz, στη βόρεια Γουατεμάλα. Παρά την έλλειψη πραγματικών στοιχείων που να στηρίζουν τις κατηγορίες, στις 9 Νοεμβρίου 2018, το δικαστήριο του Cobán τον καταδίκασε σε 7 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση για τα εγκλήματα της ληστείας με βιαιοπραγία και της παράνομης κράτησης με βιαιοπραγία.
 

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στη Γουατεμάλα οι αβάσιμες ποινικές διώξεις που αποσκοπούν στην παρενόχληση και την παρεμπόδιση του έργου των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των περιβαλλοντολόγων και των αυτοχθόνων, καθώς και όσων αγωνίζονται κατά της ατιμωρησίας και της διαφθοράς, αποτελούν μια τόσο συνηθισμένη τακτική.

Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας

Στις 16 Ιουλίου 2020, η Διεθνής Αμνηστία αναγνώρισε τον Bernardo Caal ως κρατούμενο συνείδησης. Ο υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη Γουατεμάλα ήταν ένα από τα άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια και παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων για το 2021, κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έκαναν περίπου μισό εκατομμύριο ενέργειες ζητώντας την απελευθέρωση του Bernardo Caal.

Ο Bernardo Caal και οι δικηγόροι του κατέθεσαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτηση αναίρεσης για την αναθεώρηση της ποινής για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου την απέρριψε. Αμέσως μετά, ο Bernardo Caal και οι δικηγόροι του κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης αυτής, η οποία δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Στη Γουατεμάλα, τοπικές και διεθνείς οργανώσεις έχουν καταγράψει υψηλά επίπεδα επιθέσεων κατά υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδίως εκείνων που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας και της διαφθοράς, καθώς και κατά δημοσιογράφων. Η Μονάδα για την Προστασία των Υπερασπιστριών/-ών των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Γουατεμάλας κατέγραψε 839 επιθέσεις κατά υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2021. Η Γουατεμάλα είναι επίσης μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τις/τους υπερασπίστριες/-ιστές της γης, του εδάφους και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Global Witness. Δεκατρείς περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δολοφονήθηκαν το 2020, που συνιστά και πάλι το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών υπερασπιστριών/-ών της γης και του περιβάλλοντος ανά κάτοικο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.