Pierrot Men for Amnesty International

COP26: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΟΙΟΝ/Α ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ – ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021, 07:45Εκτύπωση

Οι ηγέτες/ιδες έχουν προδώσει καταστροφικά την ανθρωπότητα συνολικά, αποτυγχάνοντας να προστατεύσουν τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση και αντ’ αυτού υποχωρούν στα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων και άλλων ισχυρών εταιρειών, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά και τη φετινή ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα COP26. Έπειτα από δύο βδομάδες διαπραγματεύσεων από τους/τις παγκόσμιους/ες ηγέτες/ιδες στη Γλασκόβη, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard, δήλωσε:

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή απέτυχε να δώσει ένα αποτέλεσμα που να προστατεύει τον πλανήτη ή τους ανθρώπους. Αντίθετα, πρόδωσε τα ίδια τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη – μια υπόσχεση πρώτα απ’ όλα όχι στις χώρες ούτε στα κράτη, αλλά στους ανθρώπους. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες/ιδές μας έκαναν επιλογές που αγνοούν, παραβιάζουν ή παζαρεύουν τα δικαιώματά μας ως ανθρώπινων όντων, συχνά απορρίπτοντας τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο ως αναλώσιμες παράπλευρες απώλειες.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η αποτυχία τους να δεσμευτούν στη διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C θα καταδικάσει περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους κυρίως στον παγκόσμιο Νότο σε ανεπάρκεια νερού νερό, και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραίους καύσωνες. Παρά αυτό το καταστροφικό σενάριο, οι πλούσιες χώρες δεν κατάφεραν να δεσμεύσουν χρήματα για την αποζημίωση των κοινοτήτων που υπέστησαν απώλειες και ζημιές ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ούτε έχουν δεσμευτεί να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως ως επιχορηγήσεις, μια απόφαση που απειλεί τις φτωχότερες χώρες –τις λιγότερο εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση– με μη βιώσιμα επίπεδα χρέους.

«Είναι πικρά απογοητευτικό να βλέπουμε τόσα πολλά παραθυράκια στη συμφωνία COP26 που υποκλίνονται στα συμφέροντα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και όχι στα δικαιώματά μας. Η συμφωνία δεν απαιτεί τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων και των επιχορηγήσεων ορυκτών καυσίμων, καταδεικνύοντας την έλλειψη φιλοδοξίας και τολμηρής δράσης που απαιτούνται αυτή την κρίσιμη στιγμή. Επιπλέον, η εστίαση στην αντιστάθμιση του άνθρακα από τις πλούσιες χώρες, χωρίς καν να τίθενται σε εφαρμογή επαρκή μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αγνοεί την απειλή που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί και οι κοινότητες που κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τη γη τους προκειμένου να ανοιχτεί χώρος σε αυτά τα σχέδια. Είναι ένα κούφιο και απαράδεκτο υποκατάστατο των πραγματικών στόχων των μηδενικών εκπομπών.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους/τις ηγέτες/ιδές μας στη Γλασκόβη έχουν σοβαρές επιπτώσεις για όλη την ανθρωπότητα. Καθώς έχουν ξεκάθαρα ξεχάσει τους ανθρώπους που υπηρετούν, ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να του δείξει τι μπορεί να επιτευχθεί. Τους επόμενους 12 μήνες, πρέπει να σταθούμε μαζί και να καλέσουμε τις κυβερνήσεις μας να αναλάβουν φιλόδοξη δράση για την κλιματική αλλαγή, που να θέτει τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρό της. Αν δεν βάλουμε την καρδιά και το μυαλό μας στην επίλυση αυτής της υπαρξιακής για την ανθρωπότητα απειλής, θα χάσουμε τα πάντα.

Agnes Callamard

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.