ΙΣΡΑΗΛ / ΚΠΕ: ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου 2021, 10:18Εκτύπωση

Το Πρωτοδικείο της Ιερουσαλήμ όρισε ημέρα ακρόασης την 6η Απριλίου   ανταποκρινόμενοστην υποβολή νέου αιτήματος από τη Διεθνή Αμνηστία για την άρση της τιμωρητικής ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχουν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές σε έναν από τους υπεύθυνους εκστρατειών της, ανέφερε η οργάνωση.

Από τον Οκτώβριο του 2019 και για «λόγους ασφαλείας» που δεν έχουν αποκαλυφθεί, οι ισραηλινές αρχές έχουν απαγορεύσει στον Laith Abu Zeyad, υπεύθυνο εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ), να έχει πρόσβαση στο γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ή να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που το Πρωτοδικείο της Ιερουσαλήμ  πραγματοποιεί ακρόαση σε αίτημα του Laith Abu Zeyad κατά της ταξιδιωτικής απαγόρευσης.

Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να πιέσουν τις ισραηλινές αρχές να άρουν την ταξιδιωτική απαγόρευση σε βάρος του Laith Abu Zeyad και να στείλουν εκπροσώπους τους ως παρατηρητές της δικαστικής ακρόασης για να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων για μια δίκαιη δίκη.

«Αυτή η σκληρή και επαίσχυντη ταξιδιωτική απαγόρευση που έχει επιβληθεί στον Laith Abu Zeyad εδώ και έναν χρόνο και πέντε μήνες δείχνει την εχθρότητα του Ισραήλ απέναντι στους/στις υπερασπιστές/ίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στη χώρα, ιδίως των Παλαιστινίων. Τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αναλάβουν δράση και να πουν στο Ισραήλ ότι αυτό δεν θα περάσει», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

»Είναι ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τιμωρείται για τον ειρηνικό ακτιβισμό του. Είναι ένας Παλαιστίνιος που ασκεί κριτική στο ιστορικό του Ισραήλ στα ανθρώπινα δικαιώματα: Αυτό μοιάζει να είναι το μόνο του “έγκλημα”».

»Η ταξιδιωτική απαγόρευση είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην προσωπική ζωή του Laith και στη δυνατότητά του να φέρνει εις πέρας τη δουλειά του. Ο κόσμος πρέπει να ενστερνιστεί το αίτημά μας προς τις ισραηλινές αρχές να άρουν αμέσως και οριστικά τους αυθαίρετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των υπερασπιστών/ριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2019,  στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου Al-Zaytoona (Hazatem) κοντά στην Ιερουσαλήμ, ο Laith Abu Zeyad στερήθηκε, για «λόγους ασφαλείας» που δεν έχουν αποκαλυφθεί, ανθρωπιστική άδεια να συνοδεύσει τη μητέρα του σε θεραπεία καρκίνου στην Ιερουσαλήμ. Του απαγορεύτηκε επίσης να επισκεφτεί τη μητέρα του σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ τον Δεκέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να τη δει πριν πεθάνει. Η απαγόρευση τον εμποδίζει επίσης να έχει πρόσβαση στο γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιερουσαλήμ.

Τον Μάιο του 2020, ο δικαστής του Πρωτοδικείου της Ιερουσαλήμ άκουσε το αίτημα της Αμνηστίας για άρση της παράνομης ταξιδιωτικής απαγόρευσης εναντίον του Laith Abu Zeyad, αλλά αποδέχτηκε τις μυστικές πληροφορίες της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφάλειας, σύμφωνα με τις οποίες ο Laith Abu Zeyad αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, επικυρώνοντας έτσι την απαγόρευση. Ο Laith Abu Zeyad στερήθηκε την ειδική άδεια για να παραστεί στην ακρόασή του, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του τον Tamir Blank.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο δικηγόρος του Laith, παρατηρητές/ήτριες της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και διπλωματικές αποστολές υποχρεώθηκαν να φύγουν από την αίθουσα του δικαστηρίου όταν οι αρχές παρουσίασαν τις μυστικές πληροφορίες στον δικαστή.

Η παράλειψη της αποκάλυψης των πληροφοριών εναντίον του Laith αποτελεί παραβίαση της δέουσας διαδικασίας και σημαίνει ότι δεν δόθηκε καμία ευκαιρία σε αυτόν και στους δικηγόρους του να προσφύγουν αποτελεσματικά κατά των ισχυρισμών που διατυπώνονται εναντίον του.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.