ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ «ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021, 10:51Εκτύπωση

Άρθρο του Stefan Simanowitz, Διευθυντή Επικοινωνίας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

Στο τέλος κάθε έτους, η κατάρρευση των πιο απειλούμενων ειδών στον κόσμο καταγράφεται σε μια δυστυχώς γνωστή λίστα, από τίγρεις και λεοπαρδάλεις έως ρινόκερους και γορίλες.

Αλλά δεν είναι μόνο η άγρια ​​φύση που κινδυνεύει. Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου σηματοδοτούσε την Ημέρα του Απειλούμενου Δικηγόρου, μια στιγμή να αναγνωρίσουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι σε όλο τον κόσμο που τολμούν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια η Διεθνής Αμνηστία αισθάνθηκε τον αντίκτυπο αυτών των απειλών κοντά στο σπίτι της μέσω της καταστολής της κυβέρνησης στους συναδέλφους μας στην Τουρκία.

Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωί τον Ιούνιο του 2017, όταν πήρα ένα τηλεφώνημα. Ο Taner Kılıç, ο τότε πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας και ακούραστος δικηγόρος για τα δικαιώματα ασύλου στη Σμύρνη, συνελήφθη μέσα σε ένα πρωινό. Εκδόθηκαν επίσης εντολές κράτησης για 22 άλλους/ες δικηγόρους.

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου σηματοδοτούσε την Ημέρα του Απειλούμενου Δικηγόρου, μια στιγμή να αναγνωρίσουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι σε όλο τον κόσμο που τολμούν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Stefan Simanowitz

Ένα μήνα αργότερα, η Idil Eser, τότε διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, συνελήφθη μαζί με εννέα άλλους/ες, συμπεριλαμβανομένου του δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Günal Kurşun.

Ο Taner Kılıç, η Idil Eser και οι άλλοι εννέα συλληφθέντες κατηγορήθηκαν βάσει παράλογων κατηγοριών σχετικών με τρομοκρατία και κρατήθηκαν σε προδικαστική κράτηση για πολλούς μήνες - σχεδόν 15 στην υπόθεση του Taner.

Κατά τη διάρκεια τριετούς δίκης που αφορούσε 12 ακροάσεις, κάθε ισχυρισμός που παρουσίασε η κυβέρνηση εκτέθηκε συνολικά ως αβάσιμη κατηγορία.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο, ο Taner καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών για «ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Fethullah Gülen». Η Τουρκία κατηγορεί το κίνημα Gülen για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η ildil Eser, ο Günal Kurşun και μία ακόμα υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Özlem Dalkıran, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους και 13 μηνών για «βοήθεια στην τρομοκρατική οργάνωση του Fethullah Gülen». Λίγους μήνες αργότερα τον Νοέμβριο, ένα περιφερειακό εφετείο επικύρωσε τις απαράδεκτες καταδικαστικές αποφάσεις, σφραγίζοντας την αδυναμία απόδοσης της δικαιοσύνης. Οι τέσσερις υπερασπιστές/ριες έχουν πάει την υπόθεσή τους στο ανώτατο δικαστήριο.

Το γεγονός ότι αυτές οι ετυμηγορίες με πολιτικά κίνητρα επέμειναν οδήγησαν αρκετούς/ές δικηγόρους στην απόσυρση λόγω του αυξημένου κινδύνου για τη νομική κοινότητα στην Τουρκία. Οι περιπτώσεις τους δεν είναι καθόλου σπάνιες. Η κράτηση δικηγόρων έχει γίνει συνήθης πρακτική, εμβαθύνοντας το κλίμα φόβου και καταστολής σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι δικηγόροι δέχονται επίσης σωματικές, μερικές φορές θανατηφόρες επιθέσεις

Stefan Simanowitz

Εκατοντάδες δικηγόροι πιστεύεται ότι βρίσκονται σε προδικαστική κράτηση ή εκτίουν ποινή φυλάκισης στις φυλακές της Τουρκίας. Στοχοποιούνται συχνά μέσω καταχρηστικών ποινικών ερευνών και αθέμιτων διώξεων, κατηγορούμενοι/ες για τα φερόμενα εγκλήματα των πελατών τους.

Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Eren Keskin, έχει δεχτεί περισσότερες από 100 ποινικές διώξεις για το ρόλο της ως «συμβολική συντάκτρια» της εφημερίδας Özgür Gündem, που πλέον έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Εάν οι ποινές που εκκρεμούν εναντίον της, του Taner και του Günal, διατηρηθούν μετά την έφεση, και οι τρεις, οι οποίοι είναι επί του παρόντος ελεύθεροι με εγγύηση, θα σταλούν στη φυλακή και δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν εκ νέου τη νομική τους ιδιότητα.

Τον Σεπτέμβριο, σχεδόν 50 δικηγόροι συνελήφθησαν σε επιδρομές σε όλη την Τουρκία. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες επειδή οι πελάτες που εκπροσωπούν κατηγορούνται ότι είναι μέλη του κινήματος Gülen.

Το τελευταίο πλήγμα ήρθε τον Νοέμβριο, όταν δεκάδες δικηγόροι βρίσκονταν μεταξύ περισσότερων από 100 ατόμων για τους οποίους/ες εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης ως τμήμα αυτού που οι τουρκικές αρχές ονόμασαν «έρευνες που σχετίζονται με την τρομοκρατία» στο Diyarbakır.

Εάν οι δικηγόροι χάσουν τη φωνή τους, οι πολίτες χάνουν την ανάσα τους
Επιγραφή σε πανό, σε διαδήλωση δικηγόρων στην Τουρκία

Σχολιάζοντας τον αυξανόμενο αριθμό συλλήψεων, ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Συλλόγων της Κωνσταντινούπολης δήλωσε: «Ένας δικηγόρος δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον πελάτη του. Ο εκφοβισμός, που ελπίζει να περιορίσει το καθήκον των δικηγόρων, θα επηρεάσει το κοινό όσο και τους δικηγόρους και θα καταστρέψει σταδιακά την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Η στοχοποίηση των δικηγόρων υπεράσπισης με ποινικές κατηγορίες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους παραβιάζει τις Βασικές Αρχές του ΟΗΕ για τον Ρόλο των Δικηγόρων και υπονομεύει σοβαρά το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Οι δικηγόροι δέχονται επίσης σωματικές, μερικές φορές θανατηφόρες επιθέσεις. Ο  Tahir Elçi εξέχων δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πέθανε αφού πυροβολήθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία του Diyarbakır το 2015.

Πριν από δύο χρόνια, η Τουρκία ήταν το επίκεντρο της παγκόσμιας «Ημέρας του Απειλούμενου Δικηγόρου». Δεκάδες δικηγόροι διαδήλωσαν πίσω από ένα πανό που έγραφε «Εάν οι δικηγόροι χάσουν τη φωνή τους, οι πολίτες χάνουν την ανάσα τους».

Η δουλειά των δικηγόρων υπεράσπισης και των δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι όλο και πιο ζωτικής σημασίας στην Τουρκία, αλλά παράλληλα βρίσκονται και σε ακόμα πιο επικίνδυνη θέση

Stefan Simanowitz

Όμως λίγα έχουν βελτιωθεί στην Τουρκία από τότε. Αντ' αυτού, η στοχοποίηση και παρενόχληση των δικηγόρων μέσω της κατάχρησης του συστήματος δικαιοσύνης έχει γίνει πιο έντονη.

Μέσα από καταχρηστικές έρευνες, αυθαίρετες κρατήσεις και αβάσιμες διώξεις βάσει αορίστων καθορισμένων αντιτρομοκρατικών νόμων, η Τουρκία διαβρώνει τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου.

Σε ένα τόσο καταπιεστικό κλίμα, οι άνθρωποι που ενισχύουν την υπεράσπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνονται οι ίδιοι στόχοι. Η δουλειά των δικηγόρων υπεράσπισης και των δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι όλο και πιο ζωτικής σημασίας στην Τουρκία, αλλά παράλληλα βρίσκονται και σε ακόμα πιο επικίνδυνη θέση.

Ο Stefan Simanowitz είναι διευθυντής επικοινωνίας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

 Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Euronews

 

 

 
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.