ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ AIRBNB: Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020, 09:54Εκτύπωση

 

 

Καθώς η Airbnb ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει μια αρχική δημόσια προσφορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων (IPO), πρέπει να αποσύρει τις λίστες ενοικιάσεων ακινήτων που χτίστηκαν παράνομα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ), δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία στις 10 Δεκεμβρίου 2020.

Η διαδικτυακή εταιρεία καταλυμάτων με έδρα το Σαν Φρανσίσκο διαθέτει περίπου 200 ακίνητα προς ενοικίαση στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς που βρίσκονται στο επίκεντρο των συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι.

Αυτοί οι εποικισμοί είναι έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Airbnb πρέπει να κάνει το σωστό όσον αφορά μελλοντικούς επενδυτές και να σταματήσει να επωφελείται από παράνομους εποικισμούς που χτίζονται σε κλεμμένα παλαιστινιακά εδάφη στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Saleh Higazi

Πριν από δύο χρόνια, η Airbnb είπε ότι θα αφαιρούσε τα καταλύματα στους εποικισμούς από τις λίστες της, πριν αντιστρέψει την απόφασή της.

Με αφορμή τις αναφορές ότι η Airbnb πρόκειται να γίνει μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία μετά την κατάθεση των εγγράφων της IPO στις ΗΠΑ, ο Saleh Higazi, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

«Αυτοί οι εποικισμοί είναι έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Airbnb πρέπει να κάνει το σωστό όσον αφορά μελλοντικούς επενδυτές και να σταματήσει να επωφελείται από παράνομους εποικισμούς που χτίζονται σε κλεμμένα παλαιστινιακά εδάφη στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Δυστυχώς, η Airbnb προωθεί και επωφελείται από μια κατάσταση που αποτελεί τη βασική αιτία των συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια Παλαιστίνιοι/ες».

Έλλειψη διαφάνειας στα έγγραφα IPO

Νωρίτερα φέτος, η Airbnb ήταν μία από τις 100 εταιρείες σε όλο τον κόσμο που είχαν εισαχθεί σε μια βάση δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών με εταιρείες των οποίων οι επιχειρηματικές δραστηριότητες τις συνδέουν με ισραηλινούς εποικισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι εποικισμοί αυτοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, η δήλωση εγγραφής της Airbnb στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) πριν από την IPO, δεν κάνει καμία αναφορά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ισραηλινούς εποικισμούς ή για το γεγονός ότι η εταιρεία εμφανίζεται στη βάση δεδομένων του ΟΗΕ. Αυτές οι πληροφορίες λείπουν από την ενότητα «Παράγοντες Κινδύνου» των εγγράφων, η οποία ενημερώνει τους μετόχους για τους νομικούς κινδύνους, τους κινδύνους στη φήμη της, και άλλους κινδύνους της εταιρείας.

Η μετοχή της Airbnb αναμένεται να αγοραστεί από επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων θα πραγματοποιήσει έμμεσα επενδύσεις στην Airbnb χωρίς να κατανοεί τις πλήρεις συνέπειες.

Δυστυχώς, η Airbnb προωθεί και επωφελείται από μια κατάσταση που αποτελεί τη βασική αιτία των συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια Παλαιστίνιοι/ες

Saleh Higazi

Οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες που αναλαμβάνουν την IPO της Airbnb, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs, Barclays Capital και Morgan Stanley, έχουν επίσης την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η ουσιαστική δημοσιοποίηση στους μετόχους είναι ακριβής.

Η επαίσχυντη μεταστροφή της Airbnb

Αν και η Airbnb ισχυρίζεται ότι δωρίζει το κέρδος που κερδίζει μέσω αυτών των λιστών, το γεγονός ότι αυτές οι περιοχές εξακολουθούν να παραμένουν στις λίστες σημαίνει ότι μια ευρύτερη τουριστική βιομηχανία υποστηρίζεται και επιτρέπεται να ανθίσει σε βάρος των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και των μέσων διαβίωσης.

Τον Ιανουάριο του 2019, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Destination Occupation» που δείχνει πώς οι εταιρείες Airbnb, TripAdvisor, Expedia και Booking.com πυροδότησαν συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Παλαιστινίων, καταγράφοντας εκατοντάδες δωμάτια και δραστηριότητες σε ισραηλινούς εποικισμούς σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το προηγούμενο έτος, η Airbnb ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις καταχωρήσεις για 200 ενοικιαζόμενα ακίνητα σε ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εξαιρουμένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, «στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». Η εταιρεία είπε ότι μια από τις αρχές που εφάρμοσε κατά τη λήψη της απόφασης ήταν «να αξιολογήσει εάν η ύπαρξη των λιστών συμβάλλει στην υπάρχουσα ανθρώπινη ταλαιπωρία».

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2019, η Airbnb αντέστρεψε ντροπιαστικά αυτήν την απόφαση μετά από μια σειρά αγωγών και είπε ότι η εταιρεία θα επέτρεπε να παραμείνουν οι λίστες, αλλά «δεν θα λάβει κέρδη από αυτήν τη δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή».

Φόβος επεκτάσεων των εποικισμών

Τώρα υπάρχει ανησυχία ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στην παλαιστινιακή γη επεκτείνονται, με χιλιάδες νέες οικιστικές μονάδες να ανακοινώνονται το 2020. Η αύξηση της οικοδόμησης οικισμών πιστεύεται ευρέως ότι αντικατοπτρίζει την ευρεία πολιτική υποστήριξης που έλαβαν οι ισραηλινές αρχές υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο, ο Mike Pompeo επισκέφθηκε ένα οινοποιείο στον ισραηλινό εποικισμό του Psagot: ήταν η πρώτη φορά που Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέπτεται έναν ισραηλινό εποικισμό. Η επίσκεψη αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωσή του, τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον τους ισραηλινούς εποικισμούς παράνομους βάσει του διεθνούς δικαίου.

Καμία εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έως ότου η Airbnb τερματίσει την επιχειρηματική της σχέση με τους ισραηλινούς εποικισμούς, θα εκτίθεται βαθιά

Saleh Higazi

Οι προτάσεις επέκτασης έρχονται μετά από πάνω από μισό αιώνα ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατά τη διάρκεια της οποίας κατεδαφίστηκαν περισσότερα από 50.000 παλαιστινιακά σπίτια και δομές. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι/ες έχουν απομακρυνθεί βίαια από την περιοχή.

Στη θέση τους, περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί επιτράπηκαν να μετακινηθούν σε περίπου 250 εποικισμούς που δημιουργήθηκαν για τον σκοπό αυτό, πολλοί από τους οποίους εξυπηρετούνται από δρόμους αποκλειστικά για τους εποικισμούς, οι οποίοι φυλάσσονται από στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

Περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα παλαιστινιακής γης έχουν απαλλοτριωθεί από Ισραηλινούς εποίκους τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτό είχε καταστροφικό αντίκτυπο στα δικαιώματα των Παλαιστινίων σε ένα κατάλληλο επίπεδο διαβίωσης, στην εργασία, τη στέγαση, την υγεία και την εκπαίδευση και έχει σταδιακά καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία.

«Καμία εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έως ότου η Airbnb τερματίσει την επιχειρηματική της σχέση με τους ισραηλινούς εποικισμούς, θα εκτίθεται βαθιά.» δήλωσε ο Saleh Higazi.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.