ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ OSMAN KAVALA ΚΑΘΙΣΤΑ ΣΑΦΕΣ ΠΩΣ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΑΜΕΣΑ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2020, 14:03Εκτύπωση

Μετά τη νέα σημαντική ενδιάμεση διατύπωση του ψηφίσματος από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία απαιτεί από την Τουρκία την άμεση αποφυλάκιση του Osman Kavala , ο Nils Muižnieks, Διευθυντής της Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε σε ισχύ την απόφαση που όριζε ότι η κράτηση του Osman Kavala είναι πολιτικά καθοδηγούμενη. Το σημερινό ψήφισμα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις τουρκικές αρχές, πως η συνέχιση της φυλάκισης του δεν είναι και θα γίνει αποδεκτή.»

Το σημερινό ψήφισμα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις τουρκικές αρχές, πως η συνέχιση της φυλάκισης του δεν είναι και θα γίνει αποδεκτή
Nils Muižnieks, Διεθνής Αμνηστία

«Τόσο το σημερινό ψήφισμα όσο και η περσινή απόφαση του Δικαστηρίου δεν μπορούν να παραμεριστούν από τις τουρκιές αρχές. Η συνεχής άρνησή τους να συμμορφωθούν ως προς την απόφαση σχετικά με τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του Osman Kavala, εδώ και τέσσερα χρόνια, είναι παράνομη. Κάθε μέρα που ο Osman Kavala βρίσκεται στη φυλακή αποτελεί ακόμα άλλη μία απόδειξη για το απώτερο κίνητρο που βρίσκεται πίσω από τη φυλάκιση του.»

«Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ελευθερώσουν τον Osman Kavala και να αποσύρουν όλες τις ποινικές διώξεις εναντίον του. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, θα θεωρηθεί ως μία ακόμα καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αλλά και μία ακόμα ντροπιαστική κηλίδα στο ήδη φθαρμένο σύστημα δικαιοσύνης της Τουρκίας.»

Υπόβαθρο

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνιστά τον μηχανισμό ελέγχου της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξέτασε την υπόθεση Kavala εναντίον Τουρκίας για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο Osman Kavala συμπλήρωνε 34 μήνες προδικαστικής κράτησης. Την περσινή χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου), το Δικαστήριο του Στρασβούργου αποφάνθηκε πως η παρατεταμένη κράτηση του Osman Kavala είχε «απώτερο σκοπό την αποσιώπησή του ως ακτιβιστή ΜΚΟ και υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποτροπή άλλων ανθρώπων να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και την παράλυση της κοινωνίας των πολιτών της χώρας» και παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε εκ νέου τον Μάιο του 2020.

Σε αυτό το ενδιάμεσο ψήφισμα, η Επιτροπή των Υπουργών έκρινε ακόμα πως η Τουρκία έχει αποτύχει να απορρίψει το τεκμήριο ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του Kavala συνιστά παραβίαση, όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο, και παραμέλησε να αναλάβει δράση υπό το Συνταγματικό Δικαστήριο στην υπόθεση Kavala.

Εξέχοντα μέλη της κοινωνίας των πολιτών αναδεικνύουν ότι ο Osman Kavala κρατήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2017, τέθηκε σε προδικαστική κράτηση την 1 Νοεμβρίου του 2017 και βρίσκεται στην φυλακή από τότε. Τον Φεβρουάριο του 2020, απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες στην δική Γκεζί. Τον Οκτώβριο εμφανίστηκε νέα δίωξη, όπου του πρόσαψε την κατηγορία για προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης και κατασκοπίας, η οποία έγινε δεκτή από το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη ακρόαση της δίκης έχει οριστεί για τις 18 Δεκεμβρίου.

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.