ΙΡΑΝ: ΕΞΙ ΑΝΤΡΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΩΝ ΤΟΥΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΔΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020, 13:12Εκτύπωση

Οι ιρανικές αρχές πρέπει αμέσως να σταματήσουν τα επικείμενα σχέδια για τον ακρωτηριασμό έξι ατόμων που καταδικάστηκαν για ληστεία μετά από άδικες δίκες και «εξομολογήσεις» που εξασφαλίστηκαν μετά από βασανιστήρια, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε μια λεπτομερή ανάλυση που κυκλοφόρησε σήμερα.

 Η ανάλυση αποκαλύπτει φρικτά στοιχεία, που παρείχε στην οργάνωση μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κέντρο Abdorrahman Boroumand, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, κατά μέσο όρο, οι ιρανικές αρχές ακρωτηριάζουν τα δάχτυλα τουλάχιστον ενός ατόμου κάθε δύο μήνες και μαστιγώνουν τουλάχιστον δύο άτομα κάθε εβδομάδα.

Οι ιρανικές αρχές ετοιμάζουν και πάλι τα εργαλεία βασανιστηρίων τους για να ακρωτηριάσουν σκόπιμα και να τραυματίσουν τους ανθρώπους μέσω ανείπωτων σκληρών σωματικών τιμωριών
Diana Eltahawy

Η Διεθνής Αμνηστία έχει διαπιστώσει ότι οι εισαγγελικές αρχές και οι αξιωματούχοι της φυλακής στο Urumieh, επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, ετοιμάζονται να φέρουν μια γκιλοτίνα στη φυλακή Urumieh για να ακρωτηριάσουν τα δάχτυλα έως και έξι ανδρών – των Hadi Rostami, Mehdi Sharfian, Mehdi Shahivand, Kasra Karami, Shahab Teimouri Ayeneh και Mehrdad Teimouri Ayneh.

«Οι ιρανικές αρχές ετοιμάζουν και πάλι τα εργαλεία βασανιστηρίων τους για να ακρωτηριάσουν σκόπιμα και να τραυματίσουν τους ανθρώπους μέσω ανείπωτων σκληρών σωματικών τιμωριών,» δήλωσε η Diana Eltahawy, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Ο ακρωτηριασμός συνιστά βασανιστήριο που είναι δικαστικά εγκεκριμένο στο Ιράν, και σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Καλούμε τις ιρανικές αρχές να ακυρώσουν αμέσως τις ποινές ακρωτηριασμού, να καταργήσουν όλες τις μορφές σωματικής τιμωρίας και να παράσχουν αποτελεσματικά ένδικα μέσα στα θύματα. »

Και οι έξι άνδρες καταδικάστηκαν, μετά από εξαιρετικά άδικες δίκες, σε «πλήρη αποκοπή τεσσάρων δακτύλων των δεξιών χεριών τους», όπως προβλέπεται για ορισμένους τύπους ληστείας βάσει του ισλαμικού ποινικού κώδικα του Ιράν. Όλοι οι άντρες δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρους κατά τη φάση της έρευνας για τις υποθέσεις τους, και τα δικαστήρια βασίστηκαν σε «εξομολογήσεις» που αποκτήθηκαν μέσω βασανιστηρίων για να εξασφαλίσουν τις καταδίκες.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, των κρατών μελών της και των οργάνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να παρέμβει επειγόντως για να εμποδίσει τις ιρανικές αρχές να ακρωτηριάσουν τα δάχτυλα αυτών των έξι ανδρών

Diana Eltahawy

Οι ανησυχίες ότι οι ποινές τους θα εκτελεσθούν άμεσα έρχονται λίγες μόνο μέρες αφότου οι εισαγγελικές αρχές στην Τεχεράνη μαστίγωσαν 74 φορές στην πλάτη έναν ακτιβιστή εργατικών δικαιωμάτων, τον Davoud Rafiee, στις 23 Νοεμβρίου 2020 για «προσβολή» του υπουργού εργασίας.

 «Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, των κρατών μελών της και των οργάνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να παρέμβει επειγόντως για να εμποδίσει τις ιρανικές αρχές να ακρωτηριάσουν τα δάχτυλα αυτών των έξι ανδρών,» δήλωσε η Diana Eltahawy.

«Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί αξιωματούχοι και οι αξιωματούχοι των φυλακών που είναι υπεύθυνοι για τη διαταγή και τη διεξαγωγή τέτοιων πράξεων βασανιστηρίων πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη σε δίκαιες δίκες.»

Υπόβαθρο

Σύμφωνα με το Κέντρο Abdorrahman Boroumand, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ιρανικές αρχές έχουν ακρωτηριάσει τα δάχτυλα τουλάχιστον 129 ατόμων και έχουν μαστιγώσει τουλάχιστον 2.134 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 17 παιδιών.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.