Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ BDS ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020, 15:22Εκτύπωση

Αναφορικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προσδιορίζοντας το κίνημα για το Μποϋκοτάζ, την Απαλλοτρίωση της περιουσίας και τις κυρώσεις (Boycott, Divestment, and Sanctions -BDS), ως αντισημιτικό,  και τον σχεδιασμό να αναθεωρήσει και να παρεμποδίσει και σε οργανισμούς που στηρίζουν το BDS τη χρηματοδότηση, ο Bob Goodfellow, Προσωρινός Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η στοχοποίηση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ομάδων που συνηγορούν για την χρήση ειρηνικών μέσων όπως το μποϋκοτάζ, προκειμένου να τερματιστούν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Παλαιστινίων, και ο χαρακτηρισμός τους ως αντισημιτικές, παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και διευκολύνει όσους  θέλουν να αποσιωπήσουν, να εκφοβίσουν και να καταπιέσουν όσους/ες υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται απλώς για μία από τις τελευταίες επιθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η οποία προσπαθεί να υπονομεύσει την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον παγκόσμιο αγώνα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, όπως και του αντισημιτισμού.

Η στοχοποίηση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ομάδων που συνηγορούν για την χρήση ειρηνικών μέσων όπως το μποϋκοτάζ, προκειμένου να τερματιστούν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Παλαιστινίων, και ο χαρακτηρισμός τους ως αντισημιτικές, παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και διευκολύνει όσους  θέλουν να αποσιωπήσουν, να εκφοβίσουν και να καταπιέσουν όσους/ες υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.
Bob Goodfellow

«Η συνηγορία για το μποϋκοτάζ, την απαλλοτρίωση της περιουσίας και τις κυρώσεις είναι μία μορφή μη βίαιης συνηγορίας και ελευθερίας της έκφρασης που πρέπει να προστατεύεται. Οι υποστηρικτές/τριες του μποϋκοτάζ πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συνεχίζουν τις εκστρατείες τους χωρίς παρενόχληση, απειλές, κατηγορίες και ποινικές διώξεις ή άλλα μέτρα που παραβιάζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Αντί να επιτίθονται ή να περιορίζουν τις δραστηριότητες του BDS, οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τη χρήση τέτοιων μέτρων και να διασφαλίσουν ότι οι συνήγοροι του είναι ελεύθεροι/ες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συνεχίζουν τις εκστρατείες τους χωρίς καμία παρενόχληση, απειλή ή δίωξη.»

«Η διοίκηση των ΗΠΑ ακολουθεί την προσέγγιση της κυβέρνησης του Ισραήλ στη χρήση λανθασμένων και πολιτικά καθοδηγούμενων κατηγοριών αντισημιτισμού για να βλάψει ειρηνικούς διαδηλωτές/τριες, συμπεριλαμβανομένων και υποστηρικτών/τριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να προστατέψει από τη λογοδοσία όσους/ες είναι υπεύθυνοι/ες για παράνομες δραστηριότητες που βλάπτουν ανθρώπους στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η διαδικασία αυτή επιτελείται από μία υποκριτική και απατηλή διοίκηση που έχει ενθαρρύνει νεοναζί, υποστηρικτές/ες της λευκής κυριαρχίας και άλλες ομάδες που προωθούν τη βία και τις διακρίσεις, δείχνοντας μία ξεκάθαρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου. Η υποστήριξη των πολιτικών του Ισραήλ έχουν ως συνέπεια να θεσμοποιηθούν οι διακρίσεις και οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Παλαιστινίων.

Η διοίκηση των ΗΠΑ ακολουθεί την προσέγγιση της κυβέρνησης του Ισραήλ στη χρήση λανθασμένων και πολιτικά καθοδηγούμενων κατηγοριών αντισημιτισμού για να βλάψει ειρηνικούς διαδηλωτές/τριες, συμπεριλαμβανομένων και υποστηρικτών/τριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να προστατέψει από τη λογοδοσία όσους/ες είναι υπεύθυνοι/ες για παράνομες δραστηριότητες που βλάπτουν ανθρώπους στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Bob Goodfellow

«Η διαδικασία αυτή βλάπτει επίσης και τον εβραϊκό πληθυσμό εξισώνοντας το Ισραήλ με τον Ιουδαϊσμό και συνδέοντας την κριτική των πολιτικών και των πρακτικών της κυβέρνησης του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό. Υπονομεύει το έργο μας στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συνεργάτες/ιδες μας από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών/τριών του BDS, που όπως όλοι και όλες οι υποστηρικτές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, υψώνουν την φωνή τους ζητώντας δικαιοσύνη, ελευθερία, αλήθεια και αξιοπρέπεια.»

Διαβάστε περισσότερα:

 Pompeo announcement on Israeli settlements places occupied Palestinians at increased risk (18 Νοεμβρίου, 2019)

Criticism of Israeli Government’s Policies are Free Speech, Not Antisemitism (15 Αυγούστου,2019)

Η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ: https://www.amnestyusa.org/press-releases/statedepartmentantisemiticprocess/

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.