ΔΑΝΙΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ» ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020, 13:01Εκτύπωση

Με αφορμή την πρώτη ανάγνωση από το Κοινοβούλιο της Δανίας του νέου νομοσχεδίου, το οποίο αναγνωρίζει επιτέλους ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, η Anna Błuś  Ερευνήτρια των Γυναικείων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Απέχουμε μόλις ένα νομοθετικό στάδιο από την οριστική αναγνώριση από την Δανία του απλού γεγονότος ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Απέχουμε μόλις ένα νομοθετικό στάδιο από την οριστική αναγνώριση από την Δανία του απλού γεγονότος ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός
Anna Błuś, Ερευνήτρια  Γυναικείων Δικαιωμάτων Διεθνούς Αμνηστίας

Αυτή η αλλαγή σε απαρχαιωμένους και επικίνδυνους νόμους σχετικά με τον βιασμό είναι ένα μεγάλο βήμα για τον τερματισμό του γενικευμένου στίγματος και της αχαλίνωτης ατιμωρησίας σχετικά με αυτό το έγκλημα.»

Εκπλήσσει, ωστόσο, το γεγονός πως η Δανία παραμένει ακόμα μόλις η 10η χώρα στην Ευρώπη που αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση ως βιασμό. Βλέπουμε βέβαια πως στην Ολλανδία και στην Ισπανία μία μεγάλη αλλαγή αρχίζει να χτίζεται για την τροποποίηση των συγκεκριμένων νόμων.

Η Helle Jacobsen, Ανώτερη Σύμβουλος σχετικά με το Φύλο της Διεθνούς Αμνηστίας της Δανίας ανέφερε:

«Αυτή η αλλαγή δεν ήρθε κατά τύχη. Η απαίτηση για αλλαγή ηγήθηκε από επιζήσασες οι οποίες τόλμησαν να πουν την ιστορία τους και άσκησαν πίεση ώστε να διασφαλίσουν πως καμία άλλη γυναίκα δεν θα υποστεί ότι υπέφεραν εκείνες.

Εκπλήσσει το γεγονός πως η Δανία παραμένει ακόμα μόλις η 10η χώρα στην Ευρώπη που αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση ως βιασμό
Διεθνής Αμνηστία

«Ζητάμε από τα μέλη του Κοινοβουλίου της Δανίας να διασφαλίσουν πως ο νέος νόμος είναι πλήρως συμμορφωμένος ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και προλαμβάνει τον βιασμό χωρίς να καθυστερήσει τις επιζήσασες βιασμού στην πρόσβαση στην δικαιοσύνη.»

 Υπόβαθρο

Αν το νέο νομοσχέδιο γίνει δεκτό αργότερα φέτος, η Δανία θα είναι μόλις η 10η χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που αναγνωρίζει τον βιασμό ως το σεξ χωρίς συναίνεση. Η Ελλάδα άλλαξε τον ορισμό της, ορίζοντας τον βιασμό με βάση την απουσία συναίνεσης το 2019 ενώ η Ισπανία και η Ολλανδία προσφάτως ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να τροποποιήσουν και εκείνες την εθνική τους νομολογία.

Τα περιστατικά βιασμού στη Δανία είναι σε τεράστια και μεγάλο βαθμό δεν καταγράφονται ενώ ακόμα και όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στην αστυνομία, οι πιθανότητες για δίωξη ή καταδίκη είναι περιορισμένες.

Κάθε χρόνο, σχεδόν 6.700 γυναίκες στην Δανία υπόκεινται σε βιασμό ή απόπειρα βιασμού σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, υπολογίζουν ότι αυτά τα περιστατικά ίσως έφτασαν και μέχρι 24.000 στο 2017. Το 2019, ωστόσο, 1.017 υποθέσεις δηλώθηκαν στην αστυνομία από τις οποίες υπήρξε καταδίκη μόνο για τις 79.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία «Ας Μιλήσουμε για το Ναι» εδώ:

https://www.amnesty.gr/action/campaigns/21966/sex-horis-synainesi-einai-viasmos

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.