ΠΟΛΩΝΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020, 13:40Εκτύπωση

Οι πολωνικές αρχές χρησιμοποιούν ένα σύνολο αυστηρών μέτρων για να καταστείλουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις που τάσσονται εναντίον της συνταγματικής απόφασης για τον αυστηρό περιορισμό της πρόσβασης σε άμβλωση στην Πολωνία. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει την υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης σπρέι πιπεριού, της ποινικοποίησης των ειρηνικών διαδηλώσεων και της υποκίνησης χρήσης βίας από δημόσιους λειτουργούς κατά των διαδηλωτών/τριών.

Σημάδι κλιμάκωσης αποτελεί το περιστατικό την Τετάρτη, όπου οι διαδηλωτές/τρίες της Απεργίας των Γυναικών συγκεντρώθηκαν ειρηνικά μπροστά από το δημόσιο κτήριο της τηλεόρασης στη Βαρσοβία και βρέθηκαν αντιμέτωποι/ες, μαζί με τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί για να καλύψουν τη συγκέντρωση, με σπρέι πιπεριών που χρησιμοποίησε η αστυνομία εναντίον τους.

«Γυναίκες όλων των ηλικιών, από μικρά κορίτσια μέχρι και γιαγιάδες, συμμετείχαν θερμά στις ειρηνικές διαδηλώσεις για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.» Μας τρομοκρατεί λοιπόν να βλέπουμε την χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία, τις δυσανάλογες κατηγορίες εναντίον των διαδηλωτών/τριών και τις ομιλίες των δημοσίων λειτουργών που ενδέχεται να πυροδοτούν την παραπάνω χρήση βίας εναντίον τους.

«Την Τετάρτη και την Πέμπτη η αστυνομία κράτησε δεκάδες ειρηνικούς διαδηλωτές/τριες μεταξύ των οποίων και ένα αγόρι 17 χρονών που πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο επειδή συμμετείχε σε μία μικρή διαδήλωση συμπαράστασης των διαδηλωτών/τριών.»

Η Draginja Nadazdin, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Πολωνία ανέφερε: «Καλούμε τις πολωνικές αρχές να τερματίσουν την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και να αποσύρουν τις δυσανάλογες ποινικές κατηγορίες εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών/τριών. Το δικαίωμα της ελευθερίας της ειρηνικής συνάθροισης πρέπει να προστατεύεται και η επίθεση στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα πρέπει να σταματήσει.»

Ιστορικό

Δήλωση Διεθνούς Αμνηστίας για τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν μετά τις απαγορεύσεις στην άμβλωση  (20 Νοεμβρίου 2020)

Δήλωση Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την άμβλωση (22 Οκτωβρίου 2020)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.